Könyvet mindenkinek – ajándékötletek férfiaknak, nőknek és gyerekeknek

Szerző: Szabó Eszter • Fotók: Freepik • december 20.

Megosztom:

Könyvet mindenkinek – ajándékötletek férfiaknak, nőknek és gyerekeknek

Ha végignézek az idei olvasmánylistámon, akkor talán az tölt el a legnagyobb örömmel, hogy ezúttal is sikerült nagyon színesen olvasni. Van ott klasszikus, kortárs, magyar és világirodalom – történetek a világ minden tájáról, ismert és kevésbé népszerű szerzők tollából. Szerintem így jó olvasni. Mert attól, hogy egyetlen zsánerben olvasol nagyon sok könyvet, még nem leszel olvasott vagy művelt. Szóval elhoztam az idei kedvenceim közül néhány könyvet, aminek biztos örülne valaki a környezetedben karácsonykor, névnapkor, vagy egy sima kedd délután.

Kapcsolatban utazó férfiaknak és nőknek (és fordítóknak)

Javier Marías: A szívem fehér

Ezzel a könyvvel az a történetem, hogy egy könyvklubban választotta valaki más, én pedig kicsit sem lelkesen meg is rendeltem magamnak. Szkeptikus voltam, mert sohasem hallottam még az íróról és a címe is furcsa volt. Aztán megérkezett az antikvár könyv – egy szárított virág volt benne, és a borító is megkapó volt rajta. Amit kaptam, az pedig teljesen más volt, mint amire számítottam. A könyv első soraiban egy nő szó nélkül öngyilkos lesz a fürdőszobában. Senki nem tudja, hogy miért. Legalábbis senki nem beszél róla. A főszereplő egy diplomáciai tolmács, aki néha félrefordít, a témát pedig egy friss házasság adja, amiben kétségek merülnek fel. Nem utolsósorban pedig egy nagyon-nagyon spanyol életérzést szolgáltat még ez a könyv, ami akkor is rád ragad kicsit, ha két kézzel hadakozol ellene. Ezt adja ez a nem is olyan hosszú regény. Ha szeretnél többet tudni a nyelv és a beszéd erejéről, a kommunikáció fontosságáról, akkor ez a te könyved. Arra viszont készülni kell, hogy nem egy gyors folyású könyv ez. Sokan panaszkodnak is a lassúságra. Viszont pont ott van a lényeg a könyvben, ahol lelassulnak a szavak. Nekem az egyik kedvencem volt idén.

Visszatérni az olvasáshoz: fiatal felnőtteknek

Moskát Anita: A hazugság tézisei

Ezzel a könyvvel duplán jól jársz. Először is, szerintem tökéletes olvasmány azoknak, akik már régóta nem olvastak semmit, viszont szeretnének kicsit visszatérni ehhez a kikapcsolódási formához. Másodszor: ez egy szuper magyar regény egy fiatal szerzőtől, aki szeret társasjátékozni, szereti az újdonságokat és nagyon nyitott a világra. Moskát Anita valami olyasmit alkotott A hazugság téziseiben, mint amilyenek a régi jó Black mirror részek voltak. Eredeti és elgondolkodtató novellák találhatóak ebben a kötetben, na meg egy kisregény, ami novellának indult, de túl izgalmas volt ahhoz, hogy a szerző hamar lezárja. Tele van természetfelettivel, valamint olyan novella is van, ahol az olvasó kell eldöntse, hogy mi legyen a következő lépés (tudod – lapozz a 66. oldalra, ha). Ez szintén egy olyan könyv, amivel idén kimozdultam a komfortzónámból. Sosem gondoltam volna, hogy én kortárs magyar fantasy novellákért fogok rajongani.

Férfias olvasmány történelemmel és vérrel a Dominikai Köztársaságból

Mario Vargas Llosa: A Kecske ünnepe

Ez az idei évem abszolút kedvence. És hát, igen. Ezt is nagyon szkeptikusan vettem a kezembe. Főleg, hogy olvastam már Llosát, de azt kifejezetten utáltam. Na meg a könyvtárból kölcsönzött könyvnek ritka ronda volt a borítója (az új kiadás viszont nagyon vagányul néz ki). Sosem voltam oda a történelmi regényekért, ez pedig nagyon az. Rafael Leonidas Trujillo tábornok kegyetlenkedéseiről szól. Egy iszonyú gonosz és őrült uralkodó volt a valóságban is – az utolsó napját követhetjük végig többek között, de nem csak. Betekinthetünk a fejébe, a másik fejezetben pedig a merénylői rettegő gondolatait hallgathatjuk végig. Iszonyúan ijesztő tud lenni a diktatúra ilyen közelről. Ugyanakkor nagyon izgalmas ilyen intenzíven olvasni a ledöntéséről. Az utolsó 200 oldalt éjjel kettő és négy között olvastam el, mert annyira izgatott voltam miatta, hogy felriadtam álmomból. Ennyire jó ez a könyv.

Tinikönyv, ami a felnőtteknek is elcsavarja a fejét

Soman Chainani: Jók és rosszak iskolája 1.

Hihetetlenül izgalmas számomra az a koncepció, hogy minden meseszereplő, mielőtt még saját mesét kapna egy iskolába jár, ahol megtanulja a szükséges készségeket. Jobban mondva két iskolába – a jók és rosszak iskolájába. Harry Potter óta úgy tűnt, hogy nem lesz már több igazán jó boszorkányos, varázslós könyv, erre most itt ez a furcsa könyv két lányról, akiket véletlenül elcseréltek és rossz iskolába küldtek. Sophie és Agatha falujából már hosszú évek óta rabolnak el gyerekeket, akik a mendemondák szerint a Jók és rosszak iskolájába kerülnek. Sophie nagyon készül, szeretne hercegnő lenni, Agatha inkább csak szeretné megtartani a legjobb barátnőjét. Majd megtörténik a kavarodás és onnantól fogva már nagyon bonyolulttá válik minden. De vajon tényleg tévedés történt? A folytatásokat még nem olvastam, azért éppen nem egy Harry Potter, de valószínűleg jövőben rászánom magam, mert nagyon kíváncsi vagyok, hogy mit tudott az író még hozzátenni ehhez a világhoz folytatásként. Van benne néhány elég brutális rész, ezért 12 éven aluliaknak egyáltalán nem ajánlom.

Az alábbi felületeken hallgatható:

Spotify  https://spoti.fi/3S4zvrB

Apple Podcast  https://apple.co/3QN3Iuh

Google Podcast

Ha tetszett a cikk és szeretnél még ehhez hasonló anyagokat olvasni, támogasd a magazint.

Ha szeretnél hozzászólni cikkünkhöz, látogass el Facebook oldalunkra.Megosztom:

INSPIRÁLÓ