Karácsonyi vásár: Nagyvárad

Szerző: Ladó Csaba •  Fotók: Ladó Csaba • 2021. december 27.

Megosztom:

Karácsonyi vásár: Nagyvárad

A Szentestét megelőző utolsó héten, az ünnepi készülődés hevében, elképesztő zsongás lesz úrrá az embereken. Nem is csodálkozom rajta, hogy a karácsonyvárás ikonikus filmjének kedves kis sztárját, Kevint, mindig otthon felejtik ebben a felfordulásban. Gyerekkorom egyik kedvenc filmje és a mai napig mosolyt csal az arcomra, ha látom. Felnőttként picit átértékelődik a Karácsony, de ami a legszebb benne, hogy amíg gyerekként éveken át meglepetésekkel és csodás emlékekkel gazdagodhattunk, addig felnőttként már mi magunk is szerezhetünk szeretteink számára örömteli pillanatokat. A Karácsony a szeretet ünnepe, így nem is az ajándék, hanem sokkal inkább a jelenlét az igazán fontos, hogy ott legyünk, együtt, mindannyian!
A Karácsony felnőttként is öröm és a kreativitásomat is kiélhetem a minden évben haza cipelt tökéletes fenyőn. Mici, a házi kandúr örül ennek a legjobban, képes órákig nézni a csillogó üveggömböket. A fadíszítés azonban csak az utolsó hajrá a futamban, előtte számos szerepet öltök magamra: az ajándékboltokban fejtörő, a bejglihez diótörő, advent időszakában vásárlátogató és fenyőnézés után teherhordó. De amikor végre eljön az este és minden a helyére került, ez a meghitt közeg, kárpótol minden fáradságért!
Elérkeztünk a karácsonyi vásárlátogatás utolsó állomásához, és hogy tökéletes lezárása lehessen ennek a több hetet felölelő adventi kalandnak, az utolsó epizód alkalmából egy olyan városba látogattunk el, mely méltó módon koronázza meg ezt az emlékekben gazdag időszakot! Karácsonyi vásár Nagyváradon!
Helyszín. Egyesülés tér, Óváros, Nagyvárad
A csodásan felújított nagyváradi óváros az ország egyik tagadhatatlan gyöngyszeme: sétálóutcák, szépen gondozott parkok és terek, a Sebes Kőrös partvonala és az egykori Szent László tér (Egyesülés tér) testesíti meg. A karácsonyi vásárnak az Egyesülés tér ad otthont.
Városkép. Az óváros közepén, az Astoria Hotelben szálltunk meg, így szó szerint körülvett a Körös-parti Párizs. Az Astoriától alig párszáz méterre található a főtér. Kilépve a Ferdinánd Király térre, azonnal szembe találjuk magunkat az Nagyváradi Állami Színházzal és az óváros egyik legszebb sétálóutcájának öblével. A közelben található a Moskovits Miksa-palota és a Darvas-La Roche ház is. A Szent László hídról festői a kilátás úgy az óratornyos városházára, mint a Sion Neológ Zsinagógára is. Áthaladva a hídon, meg is érkezünk a város szívébe, a főtérre, melynek Körös-parti szélén villamos pálya szalad, időnként egy piros, karácsonyi villamossal. A tér bal oldalán Nagyvárad híres épülete a Fekete Sas Palota, jobb oldalt a Szent László Katolikus templom és Ferdinánd Király lovasszobra látható. A háttérben a Görög-katolikus püspöki palota emelkedik különleges formavilágával. Ebben a miliőben rendezték be az idei karácsonyi vásárt.
Vásári kínálat. A Nagyváradi Karácsonyi Vásár az újdonságokra törekedett és az eddigi vásárokhoz képest igazán formabontóra sikerült. Elvetették a műjégpálya és az óriáskerék ötletét, viszont a hiányát pótolja a kisvonat és a körhinta. A vásár területét egy láthatatlan vonallal két, jól elkülöníthető részre osztották. Az egyik felében a Food Trucks régiót alakították ki, ahol mindenféle finomságokat (kürtőskalács, mézeskalács és a Munch kimondottan látványos gofri költeményei), gyorsételeket (ízletes, tradicionális német palacsinta húsos szalonnával, sajttal és hagymával) és forró italokat (fűszerezett forralt bor, teák, puncs) lehetett kapni az erre kialakított pöpec járgányokban. A másik felében pedig kézműves tárgyak, szappanok, bőráru és játékok kaptak helyet a házikókban. A két féltekét egy központi terecske választotta el egymástól, ahol egy pompás karácsonyfa ontotta fényét. A tér jobb oldalán a Télapó várta a gyerkőcöket, a karácsonyfa égisze alatt pedig háromnyelvű kóruselőadás emelte a színvonalat. Ünneplőbe öltözött a tér, és igazából az egész óváros, kimondottan ízléses megvilágítással. A vásár január 2-ig látogatható, hétközben 14:00 – 22:00, hétvégén, bele értve pénteket is, 12:00 – 22:00 között.
Pozitívumok. A Nagyváradi Karácsonyi Vásár marketingje kimondottan jól sikerült. Nagyon szimpatikus volt és meggyőztek arról, hogy nekünk is ott van a helyünk. A bejáratnál kétnyelvű (román és magyar) felírat fogadott, ez nagy pozitívum a többi vásárral szemben. Kolozsváron elég nagy felháborodást váltott ki a magyar felírat hiánya. Talán nem is kell ecsetelnem, hogy a nagyváradi városkép mindközül a legszebb volt, nem is fér hozzá kétség. Pozitívumnak éltem meg azt is, hogy nem próbálták utánozni a többi vásárt, nem volt óriáskerék és jégpálya, de nagyon hangulatos volt a vásár területén kanyargózó kisvonat. Food Trucks megoldást csak itt láttunk, ez is különlegességnek számított. A többnyelvű kóruselőadás nagyon szívmelengető volt. Bizonyára a többi vásáron is voltak programok, de részünk benne csak Nagyváradon volt. A karácsonyfa is nagyon mutatós, az egyik legszebb. Ami a bejutást illeti, meglepően könnyen, szinte sorbaállás nélkül, gördülékenyen ment minden.
Negatívumok. A nagyváradi vásár véleményem szerint nagyon komplex volt, így alig tudok negatívumokat felidézni. Ami talán a legmeglepőbb volt számomra, hogy a nyitvatartás programját eléggé megkurtították. Talán a hétköznapi rövidített program még érthető, de hétvégén is csak délután van nyitva. Szerencsére a korlátozások változtatásával a látogatási idő kitolódott 22:00 óráig. A kézműves kínálat picit szegényesebbre sikerült, de ha a vásár egészét nézem, színes és összetett volt.
Követelmények. A járványhelyzet szabályait itt is be kell tartani, viszont most már nemcsak oltási igazolással, hanem gyors antigén teszttel (nem régebbi, mint 48 óra) és PCR teszttel is (nem régebbi, mint 72 óra) bejuthatunk. A maszkviselés kötelező!
Konklúzió. Egy jó beszélgetéshez nincs is megfelelőbb hely a Cafe Freinél. Ide ültünk be mi is. A Nagyváradi Karácsonyi Vásár hatalmas élmény volt. Közös döntés alapján, nekünk itt telt a legjobban. Teljesen elvarázsolt a hangulata. Úgy gondolom, hogy méltóbb lezárása nem is lehetett volna a karácsonyi vásársorozatunknak. A nagy kérdés azonban mindeddig megválaszolatlan maradt, hiszen az idei legszebb karácsonyi vásárt kerestük, de melyik legyen az?
A Brassói vásár a nyugalom és a béke megtestesítője, egy könnyed, nem túl sok impulzust kiváltó, de mégis élvezhető vásár. Kolozsvár sokkal jobban felzárkózott, de igazából úgy éreztem, hogy egy átlagos karácsonyi vásár volt, kevés különleges, egyedi megnyilvánulással, inkább mennyiségre, mint a minőségre törekedtek. A Nagyszebeni vásár erőssége, hogy a legkomplexebb és a legtöbb szórakozási lehetőséget nyújtó vásár. A Nagyváradi azonban a hangulatával tarolt, itt éreztük a legjobban magunkat, voltak hiányosságai a Nagyszebenihez képest, viszont tudott újdonságot is nyújtani! A döntés nagyon nehéz volt, hisz mindkét vásár elnyerte tetszésünket, csak két teljesen eltérő szempontból. De úgy gondolom, legyünk bárhol is Erdélyországban, a legfontosabb az, hogy jól érezzük magunkat, és nekünk Nagyvárad nyújtott ebben felejthetetlent. Az összkép koronázatlan királya azonban továbbra is a Nagyszebeni Karácsonyi Vásár marad!
Neked melyik tetszett a legjobban?
Az előző részeket itt olvashatod.

Ha tetszett a cikk és szeretnél még ehhez hasonló anyagokat olvasni, támogasd a magazint.

Ha szeretnél hozzászólni cikkünkhöz, látogass el Facebook oldalunkra.Megosztom:

INSPIRÁLÓ