Karácsonyi vásár: Nagyszeben

Szerző: Ladó Csaba •  Fotók: Ladó Csaba • 2021. december 7.

Megosztom:

Karácsonyi vásár: Nagyszeben

Az év végéhez közeledve, lassan beköszönt a tél és egyben a Gergely-naptár legszebb időszaka, az advent, melyet a szeretet ünnepe, a karácsony koronáz meg. Az advent szó eljövetelt jelent és egy négyhetes várakozást testesít meg, mely Jézus megszületésében teljesedik ki. Nem véletlenül nevezik németül Christkindlmarkt-nak is a karácsonyi vásárt, jelentése Krisztusgyermekvásár.
Az első hivatalos karácsonyi vásárt Drezdában tartották 1434-ben, de ha figyelembe veszünk minden decemberi vásárt, akkor Bécs veszi át a vezetést, hiszen itt már rendeztek a 13. század végén is szezonális vásárt. Idővel a karácsonyi vásár annyira népszerű lett, hogy mára már az egész világon elterjedt. Nincs ez másképp nálunk sem, ahogy belépünk az adventi időszakba, országunk városai ünneplőbe öltöznek, és karácsonyi vásárt tartanak a főtereken.
Az idei advent alkalmával mi is felkerekedtünk, hogy az elkövetkező időszakban felfedezzük Erdély legszebb vásárait. Mivel a karácsonyi vásárt nemcsak maga a vásár, hanem a városkép is nagyban meghatározza, első választásunk Nagyszebenre esett, melynek óvárosa felettébb egyedülálló.
Helyszín. Nagypiac tér, Óváros, Nagyszeben
A karácsonyi vásár színtere az Óváros szíve, a Nagypiac tér, ennek ellenére érdemes meglátogatni a szomszédságban lévő Kispiac teret és a Huet teret is, melyek méltó módon hozzájárulnak az ünnepi hangulathoz.
Városkép. Nagyszeben lelke igazi időutazást ígér és mivel szállásunk pontosan az óváros egyik zegzugos kis utcácskájában volt, nem esett nehezünkre felvenni a mesélő házak hangulatát. Tíz perc alatt értük el a Hazugok hídját, innen már csak karnyújtásnyira van a Huet tér a felújított evangélikus székesegyházzal és a Kispiac tere, melynek nevezetességei közé tartozik a Luxemburg-ház, a Patika múzeum és az Aranyművesek utcája. A Kispiac tér túlsó oldalán magaslik a Tanács torony, mely átjárást biztosít a Nagypiac térre. A Nagypiac tér emléképületei közé tartozik a Brukenthal Palota, a Szentháromság-plébániatemplom, a városháza és természetesen az ikonikus szász házak tiritarka láncolata. Ebben a meghitt környezetben rendezik meg minden évben a Nagyszebeni Karácsonyi Vásárt.
Vásári kínálat. A vásár területét szépen elrendezett, hangulatos kis házak díszítik. A kínálat egészen színes, a kézműves ajándéktárgyaktól, át az ínycsiklandozó disznóságokon, sajtféleségeken és édességek bőséges tárházán, egészen a bőrkészítményekig és a véleményem szerint ide nem illő, giccses és műanyagból készült csiricsáré tárgyakig minden megtalálható. Túlnyomó részben, megnyugvásomra, a kézműves érték dominált. Természetesen, a vásár területéről a gyorsételeket, meleg teát, kávét és forralt bort kínáló standok sem hiányoztak. A vásári hangulatot nagymértékben emelte a mutatós gömböktől dagadó karácsonyfa, a műjégpálya, a díszes körhinta és a fényekben gazdag óriáskerék, melyről egyedi kilátás nyílik úgy a vásárra, mint a Nagypiac teret körbefogó épületekre.
A vásár leginkább sötétedés után ölti fel ünnepi öltözetét, a környező épületekre a fénytechnika varázsol hóesést és a jól ismert karácsonyi dalok édesgetik a látogatók szívét. Az egész főtér fényekben és díszekben pompázik. Az idei karácsonyi vásár január 2-ig látogatható!
Pozitívumok. A legelső pozitívum, amit megemlítenék, hogy a belépés teljesen ingyenes (ellentétben a fővárosi vásárral, amely hatalmas elégedetlenséget váltott ki). A következő a helyszín, amely tényleg nagymértékben emeli a vásár fényét. Az óriáskerék nagyon jó ötlet volt, hiszen ilyen magasságból belátható az egész vásár, sötétben kimondottan látványos. Korcsolyázni a műjégpályán, ebben a kellemes miliőben, úgy gondolom, hogy abszolút kiváló program. Szépen kivitelezett, hangulatos kis vásár!
Negatívumok. Mint ahogy minden pozitív töltetű eseménynek megvannak a saját negatívumai, a nagyszebeni vásár sem küszöbölheti ki csorbáit. Bár a belépés ingyenes, a vásár területén elég borsosak az árak. A magas árak úgy az eladásra kínált árukészletet, mint az italokat és étkeket, valamint a szórakoztató szegletet is érinti. De mielőtt beléphetnénk a vásár területére, hosszasan kanyargó sort kell kivárni, ugyanis a vásár területe be van kerítve, kapacitása megszabott. Ami még kimondottan zavart, az a nyitvatartási idő. A vásár 11 órakor nyit és este 9-ig fogad látogatókat. Tehát aki távolról jön, annak nem túl korán, de mégis időben kell érkeznie, ha még haza is szeretne érni a nap folyamán.
Követelmények. Mivel járványhelyzet van, a karácsonyi vásárok helyzete sem egyszerű. A Nagypiac tér kihasználhatósága korlátozott, így befogadóképessége véges. A maximális létszám körülbelül 2500 fő, melynek áramlásáról egy online applikáció próbál gondoskodni. A vásár területére csakis oltási igazolvánnyal lehet bejutni (kivéve a 12 év alattiak), melyet szigorúan meg is követelnek. Maszkviselés kötelező. Bár a távolságtartás is követelmény, ez nemcsak hogy nem valósult meg, de véleményem szerint nem is nagyon volt rá mód.
Konklúzió. A Nagyszebeni Karácsonyi Vásár méltó kezdésnek bizonyult és úgy gondolom, hogy igazán magasra tette fel a mércét. A vásári összhatás lángra lobbantotta az ünnepi hangulatot és mindent egybevetve a pozitívumok domináltak.
Az elkövetkező hetekben, vásári kalandjaink tovább folytatódnak. Híres, erdélyi városokba látogatunk el, hogy megtaláljuk az idei legszebb karácsonyi vásárt. Hogy hová utazunk legközelebb? Az legyen meglepetés! Addig is dédelgessük az első lila adventi gyertya lángját, mely Ádám és Éva, valamint Isten által megígért megváltás hitszimbóluma.
Tarts velem legközelebb is!

Ha tetszett a cikk és szeretnél még ehhez hasonló anyagokat olvasni, támogasd a magazint.

Ha szeretnél hozzászólni cikkünkhöz, látogass el Facebook oldalunkra.Megosztom:

INSPIRÁLÓ