Karácsonyi vásár: Brassó

Szerző: Ladó Csaba •  Fotók: Ladó Csaba • 2021. december 20.

Megosztom:

Karácsonyi vásár: Brassó

Gyerekként megélni a hólepte ünnepeket, egészen más volt, mint most. Felnőttként is öröm, de cseperedő kis törpeként, azzal a tiszta, csupa szív, őszinte naivsággal, valami megfogalmazhatatlan. Bizonyára mindenki előtt fölsejlett most egy-két nosztalgikus pillanat. A hó szaga. A frissen vágott fenyő illata. Az otthon melege. A semmiből előbukkanó ajándékok rengetege. Fantasztikus idők voltak!
Karácsonyeste, nagytatám mindig elvitt sétálni. A megrendezett szokásos ceremónia, ami alatt a szüleim kapkodva feldíszítették a fát és alá helyezték az ajándékokat. A nagy projekt, minden évben, hogy tökéletes legyen az az első pillanat, amikor a gyerkőc hazaérkezik. Nagyapámmal ez idő alatt bejártuk a várost, pilinkélt a hó és minden ablakban megcsodáltuk a karácsonyfákat. Természetesen a legnagyobb döbbenet mindig akkor ért, amikor végre megpillanthattam a nappaliban ragyogó karácsonyfát, a csillogó gömbökkel, és persze az angyalnak megírt ajándékokkal a fa alatt. Kell ennél nagyobb csoda egy gyermek életében?
Nem, és ezt nehéz is lenne bármivel is túlszárnyalni, azonban ahogy növögetünk, odázhatatlanul eljön a pillanat, amikor végérvényesen kiderül, hogy ki is igazából az angyal. Talán hatodikos lehetettem. Karácsony után volt, már átléptünk az újévbe, de még állt a fa otthon. Az iskolában már sok osztálytársam tudta, hogy mi az igazság, de még mindig nem elegen ahhoz, hogy valósággá váljon. A bogarat azonban a fülembe ültették és miután haza mentem, elmeséltem édesanyámnak, hogy mi történt a suliban, és megkérdeztem tőle, hogy de ugye létezik az angyal? Görcsösen ragaszkodtam a gyermeki mítoszhoz, mely egyre jobban kitakart bűvköréből. És édesanyám akkor elmesélte, hogy ki is valójában az angyal. Egy szükséges rossz volt. Elpityeregtem magam. Ugyanakkor mégis felszabadító volt és megnyugtató. Segítettem lebontani a fát, és következő karácsonykor már együtt díszítettük!
Helyszín. Tanács tér. Óváros. Brassó.
A karácsonyi vásár színtere a Tanács tér, azonban fénnyalábai szerteágaznak az óváros sétálóutcáiban is, mint például a méltán híres Kapu utcában.
Városkép.Elhelyezkedésének, kulturális töltetének és különleges látnivalóinak köszönhetően Brassó az ország egyik legkedveltebb turistavárosa. Óvárosát, hazánk egyik legszebbjeként tartják számon. A régi városrész azonban nemcsak nyáron szép. Díszekbe öltözve, pompásan fest. A Nicolae Titulescu parkot és a Tanács teret összekötő Kapu utca, valamint az ezt körülölelő városrész idén is ünneplőbe tündököl. Az új városháza és az Igazságügyi Palota kimondottan szép arculatot kapott. Az óváros ütőere a Kapu utca, fénymámorban úszik, azonban a város fénypontja mégis csak a Tanács tér, melynek közepén ott ragyog a karácsonyfa.
Vásári kínálat. Az idei Brassói Karácsonyi Vásár sokkal szerényebbre sikerült, mint a pandémiát megelőző években. A tér régi, óratornyos városháza most is ízléses dekorációt kapott, közvetlen közelében pedig egy 26 méter magas élő fenyő vonja magára a látogatók figyelmét. A karácsonyfa egyébként 600 gömbbel és 30.000 égővel büszkélkedik. A torony körül házacskák foglalnak helyet vegyes kínálattal. Picit jobban dominált a termelői vásárhangulat, de a felhozatalban méltó helyet kaptak a karácsonyi díszeket és édességeket árusító standok is. A vásárban nem lehetett kapni gyorsételeket és italokat, azonban a teret szegélyező épületek éttermei és kávézói tárt karokkal fogadtak. Az ünnepi hangulat színvonalához a jól ismert karácsonyi dalok is hozzájárultak.
Pozitívumok. Legelsőként a helyszínt említeném meg, hiszen Brassó óvárosa tényleg egyedülálló. Bár a vásár nem volt túl nagy, a fényekben úszó, hatalmas karácsonyfa az egyik legszebb, amit az idén láttunk. Ami talán a legfontosabb, hogy mindenki számára látogatható, nem szükséges oltási igazolvány és negatív teszt sem. Mivel a vásár nincs bekerítve, így természetesen ingyenes és hosszú sorokat sem kell kiállni. Aki szeret egymagában vagy picit szolidabban karácsonyi vásárt látogatni, mindenképp a brassóit ajánlom, nem volt tömeg és nagyon jókat lehet sétálni. A vásár január 9ig látogatható, időkorlát nélkül.
Negatívumok. Mivel nem kimondottan karácsonyi vásár, picit dominált a termelői vásárhangulat. A kínálat messze alulmaradt a többi vásáréhoz képest, nem voltak finom ételeket és meleg italokat kínáló standok sem, ezt kimondottan sajnáltam. A vásárból hiányoztak a szórakozási lehetőségek, mint például a körhinta, az óriáskerék és a jégpálya.
Követelmények. A járványhelyzet szempontjából azonban Brassó alakított a legnagyobbat. Bejelentették, hogy idén nem fognak óriási karácsonyi vásárt rendezni számtalan programmal, így kicsiben és visszafogottan oldották meg. Nem jelentették be, hogy mikor kapcsolják fel a díszvilágítás fényeit, hogy elkerüljék a nagy tömeget. A vásár területén a maszkviselet továbbra is kötelező. Nem szükséges semmilyen igazolvány.
Konklúzió. A Brassói Karácsonyi Vásár igazi különcként szerepel az idei karácsonyi vásárok között, ami talán nem is olyan nagy probléma. Kínálatban és szolgáltatásokban messze alulmaradt az eddigi vásárokkal szemben, de kicsit sem gondolom azt, hogy ez oly sokat rontott volna az összképen. Sokszor a kevesebb több, és idén a vásárszervezők egyszerűen és mégis stílusosan oldották meg a feladatot!
A következő és egyben az utolsó részben egy olyan híres városba látogatunk el, mely teljesen jogosan pályázik a legszebb erdélyi, karácsonyi vásár címre. Ebben a városban minden adott ahhoz, hogy megvalósulhasson a tökéletes vásári hangulat. Melyik ez az ominózus város? Sikerül-e túlszárnyalnia az eddigi városok teljesítményét? A következő részben minden kiderül!
Tarts velem legközelebb is!
Az előző részeket itt olvashatod.

Ha tetszett a cikk és szeretnél még ehhez hasonló anyagokat olvasni, támogasd a magazint.

Ha szeretnél hozzászólni cikkünkhöz, látogass el Facebook oldalunkra.Megosztom:

INSPIRÁLÓ