Idén élvezd az ünnepet! 5 tipp, hogy hogyan vigyázz magadra, és hogyan ne csináld ki magad karácsonyra!

Szerző: Simon Emőke •  Fotók: Pexel, Freepik • 2020. december 28.

Megosztom:

Idén élvezd az ünnepet!

5 tipp, hogy hogyan vigyázz magadra, és hogyan ne csináld ki magad karácsonyra!

Nagyon sokszor hajlamosak vagyunk – mi nők – kicsinálni magunkat karácsonyra. Fel a kezekkel, ha ismerős a helyzet. 🙂 Nem nyugszunk addig, amíg nem fénylik a lakás, amíg mindenkinek nem találtuk meg az ideális ajándékot, amíg nincs legalább 2-3 féle étel és sütemény…
Kifárasztjuk magunkat, és sok esetben nem marad már erőnk élvezni és megélni a karácsonyt. Pedig az ünnepek azért vannak, hogy örömet hozzanak az életünkbe, hogy kiszedjenek a mókuskerékből, hogy megsimogassák a lelkünket, hogy pihenjük, hogy kényeztessük magunk és egymást, hogy töltődjünk, hogy minőségi időt töltsünk magunkkal és szeretteinkkel. Lássuk, hogyan értheted el mindezt. 5 tipp, hogy hogyan vigyázz magadra.

1. Ne hajszold magad!

Figyelj a tested és a lelked jelzéseire. Ha úgy érzed, hogy nincs erőd fényesre súrolni a házat, akkor ne tedd. Nem történik semmi, ha egy évben egyszer csak az általános takarítást végzed el, vagy azt is másra bízod. Nem muszáj 3 fogásos ebéddel se készülj, sokkal fontosabb, hogy együtt legyetek és jót beszélgessetek bármit is esztek közben. A rokonokat sem muszáj végig látogatnod amennyiben nincs kedved hozzá. Figyelj magadra, és add meg magadnak azt, amire igazán szükséged van. Lehet, hogy semmi másra nem vágysz, csak arra, hogy otthonkában, forró csokival a kezedben nézd végig a Netflix sorozatait, hogy ki se mozdulj a házból. Akkor tedd azt.

2. Csak annyit főzz, amennyi valóban szükséges, és amennyit meg is esztek

Statisztikák bizonyítják, hogy mennyit pazarolunk ünnepek alatt, míg mások éheznek. 3 nap alatt nem kell annyit enni, mint máskor egy hét alatt. Az ünnepeket különlegessé lehet tenni a finom falatokkal, de nem kell túlzásba se vinni – főleg, ha ennek az az ára, hogy kifárasztod magad. Inkább kevesebb, de különlegesebb ételekre menj rá. Sütiből is elég, ha megsütöd 1, vagy 2 kedvencedet, vagy a család kedvencét. A megspórolt időt pedig inkább fordítsd magadra, a szeretteidre.

3. Ne csinálj átjáróházat az otthonodból!

Sokunknál hagyomány, hogy a karácsonyi ünnepek a találkozásokról szólnak. Felkeresnek, meglátogatnak, vagy éppen mi vesszük sorra a rokonainkat, barátainkat. Nem mondom, hogy ez rossz dolog, és hogy ez szükségtelen, viszont csak abban az esetben tedd ezt, amennyiben van hozzá kedved, amennyiben feltölt, ad. Semmiképp se tedd meg csak azért, mert ez a hagyomány, mert így csináltuk eddig, mert ez az elvárás stb. A karácsonyod legyen olyan, amilyennek te szeretnéd, hogy legyen. És ez nem önzőség. Az életünk jó, hogyha rólunk szól.

4. Időben vásárold meg az ajándékokat!

Ne hagyd az utolsó pillanatra az ajándékvásárlást. Egyrészt azért, mert most ebben a vírusos élethelyzetben biztonságosabb nem akkor menni vásárolni, amikor megrohamozzák az üzleteket, márpedig a nagy többség idén is utolsó percre fogja hagyni az ajándékvásárlást. Másrészt egy nagy adag stressztől kíméled meg magad, amennyiben nem kell kapkodnod, és nincs az a stressz a válladon, hogy Úristen X-nek, Y-nak még nem vettem ajándékot, és halvány lila gőzöm sincs, hogy mit vegyek. Gondold ki, majd szerezd be időben. Csak egy ötlet: ajándékozz élményeket. Légy kreatív, az egy életre megmarad.

5. Énidőzz

Szentelj időt magadra. Tölts minőségi időt magaddal. Mozogj, sportolj, jógázz, olvass, nézz filmeket, tegyél arcmaszkot, vegyél meleg fürdőt. Kuckózz be, fordulj befelé, vedd át az éved, nézd meg, hogy mi minden történt veled, vonj le következtetéseket, és vidd át 2021-re a tanulságokat.

Ha tetszett a cikk és szeretnél még ehhez hasonló anyagokat olvasni, támogasd a magazint.

Ha szeretnél hozzászólni cikkünkhöz, látogass el Facebook oldalunkra.Megosztom:

INSPIRÁLÓ