HOLNAP#havinégykönyv

Szerző: Csata Éva • Fotók: Unsplash • 2022. május 27.

Megosztom:

HOLNAP

#havinégykönyv

Imádok olvasni. Amióta az eszemet tudom, mindig olvastam. Hol egy, hol egyszerre több könyvet — amiből egy a fürdőben, egy másik a konyhában, egy harmadik a hátizsákomban, egy negyedik az ágyamban, illetve egy ötödik a kezemben volt éppen.
Vannak olyan történetek, amik annyira mélyre visznek magamban, hogy az elsődleges szükségletek kielégítésére való azonnali késztetés teljesen eltörpül mellettük. Így lesz hajnal, majd reggel — egy-egy olyan történettel a kezemben, ami képes megváltoztatni a világról alkotott képemet. Hiszen ezt teszi velünk az olvasás — elfogadtatja az elfogadhatatlant. Aminek ereje van felülírni mélyen benned azokat a dolgokat, amiknek a megoldásához egyetlen működő tényező az idő. És mégis mivel telne hatékonyabban és gyorsabban — mint az olvasással?
E heti ajánlásom
A könyv címe

Holnap

Írója
Guillaume Musso
Műfaja: romantikus, thriller – szerelmi történet, krimi elemekkel fűszerezve
Az íróról röviden: Guillaume Musso regényről regényre különleges kapcsolatot alakít ki olvasóival. Az 1974-ben Antibes-ban született szerző diákévei alatt kezdett írni. A közönség először 2004-ben, az És azután… megjelenésekor találkozhatott vele. Majd egymást érték a regények. Mára ő a legnagyobb példányszámban eladott kortárs francia író. Regényeit több mint negyven nyelvre fordították le. Művei a világ minden táján vezetik az irodalmi sikerlistákat, kiadók és filmproducerek versengenek értük.

A könyv cselekményéről röviden:

Musso védjegye, hogy kitalál egy roppant érdekes történetet, köré építi nagyon szimpatikus szereplőit és mellékszereplőit, a végén pedig mindig megajándékozza az olvasóit, egy váratlan csattanóval. Ez ebben a regényében sincs másként. Musso egy bravúros keretbe foglalta az egész történetet. Mintegy segítve az olvasót lezárni önmagában is a felpiszkált érzelmeket, szálakat és levonni a tanúlságokat, következtetéseket. Izgalmas, rengeteg kérdést felvető időutazásban van részünk, ahol két idősíkban folynak az események. Az egyik sík az Emmáé, aki New Yorkban élő sommelier. Emma magányos, labilis, aki fáradhatatlanul keresni a boldogságot és a nagy szerelmet, amely azonban várat magára. Vele párhuzamosan Bostonba él egy fiatal, özvegy édesapa, Matthew, aki egyedül neveli kislányát, miután elveszítette feleségét egy szörnyű autóbalesetben. Aztán egy nap, amikor lakótársát elkísérve véletlenül egy garázsvásárba csöppen, megvásárol egy laptopot, amelyen talál egy rakás fényképet. ír egy emailt a régi tulajdonosnak, hogy igényt tart-e rájuk vagy törölje őket? Emma válaszol, majd a szenvedélyes levelezésnek köszönhetően, rájönnek, hogy szimpatikusak egymásnak, így megbeszélnek egy randevút egy étterembe. Mind a ketten el is mennek, azonban mégsem találkoznak, és amikor elkezdik ennek az okát kutatni, ráébrednek arra, hogy párhuzamos idősíkban léteznek. Ezt követően, mindketten nyomozni kezdenek, amelynek eredményeként egyre súlyosabb dolgok derülnek ki a férfi tökéletesnek hit, elhunyt feleségéről…
A könyvben találkozunk időutazással, van benne szerelem, bemutat és sejtet működő és működőnek hitt párkapcsolatokat, de főszerepet foglal el ugyanígy a halál, gyász, veszteség és még megannyi fontos téma, amely izgalmassá teszi a fent említett regényt.

Hogyan rezonált bennem a Holnap:

A könyv eleje kissé lapos, gyengécske szerelmi történetként rajtol, próbára téve az olvasó kitartását és türelmét. Majd fokozatosan tudomást szerzünk a halálesetről, a gyászról és vesztességről, amely fajsúlyossá teszi az olvasmányt. Emma és vele együtt a másik idősík megjelenése a könyvben fokozott figyelmet igényel. A regény háromnegyedétől nyakunkba szakadó thriller vonal, krimi elemekkel fűszerezve, feledhetetlenné, izgalmassá és elgondolkodtatóvá teszi ezt a színes olvasmányt. Szeretettel ajánlom mindenkinek, aki nem áll készen egy érzelmileg nagyon megviselő könyv kiolvasására, viszont úgy érzi, hogy a könnyedebb, ponyva sem lenne ínyére. Ez a könyv félúton van – ha közel engedjük magunkhoz, akkor a lelkünk fele.
Kedvenc idézeteim:
Minden ember közös, eszelős álma: visszaforgatni az idő kerekét, hogy jóvátegyük a hibáinkat és az élet igazságtalanságát.

Miért van az, hogy egyesek a jó pillanatban a jó emberrel találkoznak? Egyeseknek mért van joguk a szerelemre és a családi boldogságra? Vajon ez érdemtől, a szerencsétől, a véletlentől, a sorstól függ?

A halálnak is van jó oldala: sebezhetetlenné teszi az embert.

A taktika abban áll, hogy az ember tudja, mit kell tennie, ha van mit tenni. A stratégia pedig abban, hogy az ember tudja, mit kell tennie, ha nincs mit tenni.

Csata Éva a Bookmann Kiadónál eddig megjelent könyvei megrendelhetők a www.antikvarius.ro oldalról:

  Homokóra láncostól  

•   Vér és döntés   

•   Barnabás, a vigasztalás fia   

•   Láncok az időben   

•   Génjeimben a hiba

•  Génjeimben a hiba II   

•   Egy élettel tartozom

Előkészületben:

•   Bennem a létra

Ha tetszett a cikk és szeretnél még ehhez hasonló anyagokat olvasni, támogasd a magazint.

Ha szeretnél hozzászólni cikkünkhöz, látogass el Facebook oldalunkra.Megosztom:

INSPIRÁLÓ