Hogyan vészeld át a tél utolsó heteit — 5 ötlet, hogy hogyan maradj aktív, energikus és pozitív hangulatban

Szerző: Simon Emőke •  Fotók: Freepik • 2021. február 11.

Megosztom:

Hogyan vészeld át a tél utolsó heteit

— 5 ötlet, hogy hogyan maradj aktív, energikus és pozitív hangulatban

Már régóta lejártak az ünnepek, nincs fenyő- és kalácsillat a lakásodban, de még a madárcsicsergés is várat magára. Maradnak a hideg és nedves hétköznapok. Vannak, akik kifejezetten szeretik a telet, a hideg csípős időt, és vannak, akik nagyon nehezen viselik. Nekik jövünk egy pár ötlettel, hogy hogyan vészeljék át a hátramaradt téli hónapot.
Január az egyik leghosszabb és legnehezebb hónap, hiszen ünnepek után nagyon nehezen tudunk visszarázódni a való életbe. Kizökkentünk, átállt a bioritmusunk. Noha február ennél jóval rövidebb, de az egyik legcsapadékosabb is, így testünk továbbra is szomjazik a természetes fényre, amiből nincs sok ebben a periódusban, hiszen még mindig nagyon rövidek a nappalok. Akik alapjáraton is fény- és napigényesebbek, azoknak még nehezebb ezekben a hónapokban, hiszen lehangoltabbak, kedvtelenebbek, ingerlékenyebbek és türelmetlenebbek. Fontos, hogy tudatosan figyelj erre, főleg, ha tudod magadról, hogy lételemed a fény, a napsütés, a meleg. A testi és mentális egészségünkért mi vagyunk elsősorban a felelősek és mi tehetünk legtöbbet is ennek érdekében. Nos, íme, néhány ötlet, hogy mivel tudod szinten tartani az energiádat és a jókedvedet.

1. Feküdj le időben

Nagyon fontos, hogy kövessük a természet ritmusát, amihez testünk is alkalmazkodik. Ezért a legjobb az lenne, ha 21, legkésőbb 22 órakor már aludnál. Figyelj a testedre, tanuld meg észrevenni a nagyon finom jelzéseit is. Megfigyelheted, hogy a téli hónapokban 19 és 20 óra között a tested már jelzi, hogy készen áll a lefekvésre. De mi még késztetést érzünk arra, hogy nézzünk meg egy filmet, olvassunk, beszélgessünk, együnk, mivel úgy gondoljuk, hogy még korán van a lefekvéshez. És kínozzuk magunkat ahelyett, hogy követnénk a testünk jelzéseit, hiszen teljesen normális, hogy hamarabb kéri a test az alvást, mivel jóval hamarabb sötétedik is a téli hónapokban.

2. Táplálkozz egészségesen, és fogyassz minél több meleg ételt

A táplálkozásnak nem tulajdonítunk nagy jelentőséget, és sokszor csak bekapunk valamit, amikor már annyira éhesek vagyunk, hogy nem bírjuk tovább. Ez azonban nem a legjobb megoldás, főleg a téli hónapokban, amikor sokkal kevesebb vitaminhoz jutunk hozzá. Ezért fontos, hogy tudatosan figyeljünk oda a táplálkozásunkra, hiszen nagyban hozzájárul úgy a testi, mint a pszichikai jólétünkhöz, bármennyire is nem gondoljuk, hogy ez így van. A téli hónapokban ajánlatos tápértékben gazdag ételeket fogyasztani, minél több magot, rostot, gabonát, szezonális gyümölcsöt. Ami még fontos, hogy minél több meleg ételt fogyassz, valamint fahéjat, gyömbért — ezek ugyanis felmelegítik a szervezetet a hideg időben. Egészséges és a téli hónapoknak megfelelő táplálkozással nem csak az immunrendszeredet erősítheted, hanem energiát is adhatsz magadnak, ami a hangulatodra is kihatással van.

3. Mozogj rendszeresen

Igen, tudom, télen talán a legnehezebben vesszük rá magunkat a mozgásra, hiszen alig várjuk, hogy hazaérjünk és bekuckózzunk, hiszen 17 órakor már sötét van és még ráadásul hideg is. Inkább maradunk otthon a jó kis melegben, azonban jó, ha tudod, hogy a téli hónapokban még inkább szüksége van a szervezetednek az endorfinokra, amit egy jó edzés termel. Már azzal nagyon sokat segítettél a szervezetednek, ha otthon reggel vagy délután kicsit átmozgatod magad, hogy induljon be a vérkeringés, az anyagcsere. A mozgás felmelegít, energiát ad, sokkal jobban és magabiztosabban fogod magad érezni. Próbáld ki, ha nem hiszed!

4. Töltekezz a természetes fényből

Mivel jóval rövidebbek a nappalok, ezért télen sokkal kevesebb természetes fényhez jutunk, ezért nagyon fontos, hogy tudatosan figyeljünk erre. Szükségünk van a természetes fényre ahhoz, hogy a szervezetünk egészségesen tudjon működni. Ha korán reggel kezded a napot, akkor akár munkahelyen tartsál 10 perc szüntet, és menj ki a levegőre, vagy hazafelé menet sétálj egyet, vagy ha olyan napod van, hogy otthonról dolgozol, akkor húzd el a sötétítő és engedj be minél több természetes fényt és az ablak előtt idd meg a kávédat, teádat.

5. Kedveskedj magadnak

Fontos, hogy töltekezzünk, hogy ne hagyjuk, hogy a hideg és a szürkeség elvegye a kedvünk, és befolyásolja a hangulatunkat. Ezért, ha érzed, hogy nem vagy jó passzban, akkor tegyél ellene. Dobd fel magad, csinálj valami olyat, amit szeretsz, vagy amihez éppen kedved lenne. Kényeztesd magad.

Ha tetszett a cikk és szeretnél még ehhez hasonló anyagokat olvasni, támogasd a magazint.

Ha szeretnél hozzászólni cikkünkhöz, látogass el Facebook oldalunkra.Megosztom:

INSPIRÁLÓ