Fredrik Backman Trilógia #havinégykönyv

Szerző: Csata Éva • Fotók: Freepik • 2022. december 2.

Megosztom:

Fredrik Backman Trilógia

#havinégykönyv

Imádok olvasni. Amióta az eszemet tudom, mindig olvastam. Hol egy, hol egyszerre több könyvet — amiből egy a fürdőben, egy másik a konyhában, egy harmadik a hátizsákomban, egy negyedik az ágyamban, illetve egy ötödik a kezemben volt éppen.
Vannak olyan történetek, amik annyira mélyre visznek magamban, hogy az elsődleges szükségletek kielégítésére való azonnali késztetés teljesen eltörpül mellettük. Így lesz hajnal, majd reggel — egy-egy olyan történettel a kezemben, ami képes megváltoztatni a világról alkotott képemet. Hiszen ezt teszi velünk az olvasás — elfogadtatja az elfogadhatatlant. Aminek ereje van felülírni mélyen benned azokat a dolgokat, amiknek a megoldásához egyetlen működő tényező az idő. És mégis mivel telne hatékonyabban és gyorsabban — mint az olvasással?
E heti ajánlásom
A könyv címe

Trilógia:
1. Mi vagyunk a medvék
2. Egymás ellen
3. Győztesek

Írója
Fredrik Backman
Műfaja: nagyon mély és összetett emberi tragédiákat bemutató lélektani kortárs regény
Az íróról röviden: Fredrik Backman svéd író , blogger és rovatvezető. Könyvei bestsellerek voltak Svédországban , és több mint huszonöt nyelven jelentek meg. Fredrik Backman a svédországi Scania megyei Helsingborgban nőtt fel. Eredetileg bloggerként ismerték. Amikor 2006-ban a Helsingborgs Dagblad elindította ingyenes újságját, az Xtra Helsingborgot , Backman, aki akkoriban teherautó-sofőr volt, írónak jelentkezett az újságba. Egy próbarovat után megengedték neki, hogy tovább írjon az újságnak. Írt a svéd Helsingborgs Dagblad újságnak és a Moore svéd férfimagazinnak, valamint a City i Skåne, Vecko-Revyn, Café, Vi Föräldrar, és 2012-től a Metro újságokba. A Metro magazin egyik rovatvezetője volt. 2012-ben debütált regényíróként Az ember, akit Ovénak hívnak című regénnyel (2015-ben megfilmesítették ). Björnstad című könyvének jogait a Filmlance svéd produkciós cég vásárolta meg, és TV-sorozat készült belőle. A Britt-Marie var här című filmet is leforgatták és 2019. január 25-én mutatták be. Backman 2009 óta házas. Feleségével és két gyermekükkel, valamint kutyájukkal a Stockholm melletti Solnában élnek.

A könyv cselekményéről röviden:

1. Mi vagyunk a medvék
2. Egymás ellen
3. Győzetesek

Van egy város valahol az erdő közepén, ahol a tél hosszú, az emberek pedig kemények, mint a jég. Nincs se turizmus, se ipar, se munka, de a remény még pislákol. Van ugyanis valami, ami mindenkit érdekel. Amihez kivétel nélkül mindenki ért. Ez pedig a hoki. Aki azt hiszi, hogy az csak egy játék, nagyon téved.
A hoki itt maga a remény.
Ebben a szezonban mindenki a Björnstad Hockey junior csapatába veti minden bizodalmát. Egy maroknyi tizenévesbe, akikre hatalmas felelősség nehezedik, mert esélyesek arra, hogy visszahozzák a játék és a város dicsőségét. Fiúk és lányok, apák és anyák története ez a könyv. Egy csapat története, amely mindennél fontosabb. A férfiasságé és a csoportszellemé. A tehetségé. Családoké. És egy bűntetté, amely olyan hullámokat gerjeszt, akár a vízbe dobott kő. Mennyire fontos a győzelem? Mit érünk a csapatunk nélkül? Mit bír ki egy barátság? Hogyan védhetjük meg a gyerekeinket? Backman Björnstad- sorozatának első része egészen más, mint amit a szerzőtől megszoktunk, mégis hihetetlenül ismerős. Ezt a történetet meg kellett írni. Mert nemcsak a björnstadiakról, de rólunk is szól, mégpedig húsba vágóan. Aki egyszer belépett Backman világába, az nehezen szakad el tőle.
Győztesek:
„A hokival és az élettel is az a probléma, hogy alig akad bennük egyszerű pillanat. A többi pedig küzdelem.” Két és fél év telt el a zord erdők közepén megbúvó Björnstadban azóta az esemény óta, amit mindenki igyekszik elfelejteni. Csakhogy a bánat és az erőszak beleivódik az emberekbe. Szeretjük a boldogan végződő meséket, de a lelkünk mélyén tudjuk, hogy nem mindegyik lehet az. Ezúttal egy hatalmas viharral kezdődik minden. Valaki, aki már régóta távol volt, hazatér. Valakit eltemetnek. Valaki szerelmes lesz. Valaki az NHL-ről álmodik, valaki pedig bosszúról. Valaki igyekszik rendbe hozni a házasságát, valaki pedig megpróbálja megmenteni a gyermekeit. Valaki gyűlöl, valaki küzd, valaki fegyvert fog. És nem minden szerettünk éri meg az öregkort.
Mit jelent a család? Mit jelent egy hokiklub? Mit jelent egy város? És mit vagyunk készek feláldozni azért, hogy mindezt megóvjuk? Erről mesél Fredrik Backman a Björnstad-trilógia befejező kötetében.

Hogyan rezonált bennem:

Backman egyszerűen zseniális. Az első könyv, amit elolvastam tőle — természetesen, ennek a trilógiának az első része volt, hiszen jégkorongozó gyermekeket nevelő anyaként úgy éreztem, ez a könyv nekem íródott.
Az első kötet befejezésének pillanatában két dologban voltam biztos: Backman zsenialitása megkérdőjelezhetetlen. Számomra Az író, akit nem fog senki és semmi letaszítani a piedesztálról, amit gyorsan, de precízen felállítottam neki.
A második pedig az, hogy ez a könyv, annak ellenére, hogy a felszínen, a hokiról szól, az egész csak egy köntös. Valójában emberi tragédiákról szól, rólam és rólad, a lelkünk olyan rezdüléseinek is hangot adva, amelyeket önmagunk előtt is szégyellünk bevallani.
A Győztesek című könyv megjelenése váratott magára. Backman- követőként emlékszem, hogy minden nap elolvastam a bejegyzéseit, amelyekben olykor beszámolt az írás folyamata alatt tapasztalt nehézségeiről. Amikor befejezte a kéziratot valami ilyesmit mondott: ebben a könyvben minden benne van. Kicsit belehaltam. Benne van a szívem, a lelkem, mindenem. Pihennem kell…
Ennek az évemnek legjobb olvasmánya díját a Győztesek nyerte el! Abszolút dobogós. Olyan témákról ír — mint a barátság, homoszexualitás, szenvedélyes önátadás hivatásnak, sportágnak, városnak, gyökereknek, nemi erőszak, öngyilkosság, gyász.
Nem lehet, nem szabad kihagyni.
„Az életben kevés dolgot nehezebb beismerni önmagunknak, mint azt, hogy álszentek vagyunk.”

Mindenkinek ajánlom ezt a regényt, aki önmagához tud kíméletlenül őszinte lenni, ahogyan azoknak is, akik el tudják viselni, ha mások kíméletlenül őszinték velük szemben…
Kedvenc idézeteim:
Egy nap talán nem lesznek homoszexuális hokijátékosok és női hokiedzők. Csak hokijátékosok és hokiedzők. – A társadalom nem ilyen egyszerű – ellenkezik Peter. – A társadalom? Mi vagyunk a társadalom!
Ahhoz, hogy megszeressünk valamit, idő kell, de ahhoz, hogy megöljük, egy pillanat is elegendő.
Minden ember életében akad pár pillanat, mikor választásra kényszerül. Néhányan észre sem vesszük, hogy megtörténik, a többség nem is tud előre tervezni, de mindig van egy pillanat, mikor az egyik utat választjuk a másik helyett, és ennek életünk hátralevő részében viselnünk kell a következményeit. Ettől függ, milyen emberek leszünk, mások és saját magunk szemében.
A jó és rossz emberekben az a bonyolult, hogy a legtöbben egyszerre vagyunk mindkettő.
Átkozottul furcsa dolog az élet. Mindent megteszünk, hogy kézben tartsuk a dolgainkat, mégis azok az események formálnak át minket a leginkább, melyekre nincs hatásunk.
Az ember igyekszik minden szempontból jó szülővé válni, de sosem tudja pontosan, hogy kellene. Pedig nem nehéz feladat. Csak épp lehetetlen.
…mikor a politika nekünk kedvez, azt „együttműködésnek” hívjuk, ha pedig másoknak, akkor „korrupciónak”.
Harcolni nem nehéz. Csak azt nehéz eldönteni, mikor érkezett el a pillanat, hogy felvegyük a küzdelmet.
„Minden felnőtt életében vannak olyan napok, amikor úgy érezzük, itt a vége. Mikor már azt sem tudjuk, miért harcolunk olyan keményen nap mint nap, amikor a valóság és a mindennapok maguk alá temetnek, és azon gondolkodunk, meddig is bírjuk még. A legfantasztikusabb az, hogy több ilyen napot is túlélünk anélkül, hogy összeroppannánk. A legszörnyűbb pedig az, hogy nem tudjuk, pontosan hány ilyen nappal vagyunk képesek megbirkózni.”
Szülőnek lenni olyan érzés, mintha az ember egy túl kicsi takaró lenne. Akárhogy is próbál mindenkit bebugyolálni, valaki mindig fázik.
Nekünk, embereknek sok minden fáj, és sokszor nem is tudjuk, mi az oka a fájdalmunknak. Csak ránk telepszik a szorongás, és összezsugorodik tőle a lélek.
Az a szeretet, amit a szülők éreznek a gyerekeik iránt, különleges. Mindenki más esetében van egy pillanat, amikor elkezdjük megszeretni – de a gyermekünkkel más a helyzet. Őt már akkor is szerettük, amikor még nem is létezett. Minden anyát és apát sokkol, hogy amikor gyerekük lesz, milyen elsöprő erővel önti el őket az érzelmek árja, szinte ledönti őket a lábukról. Felfoghatatlan, mert semmivel sem lehet összehasonlítani. Olyasmi, mint megpróbálni leírni valakinek, aki az életét egy sötét szobában töltötte, hogy milyen érzés a homok a lábujjak között, vagy egy hópehely a nyelvünkön. Szárnyakat bont tőle a lélek.

Csata Éva a Bookmann Kiadónál eddig megjelent könyvei megrendelhetők a www.antikvarius.ro oldalról:

  Homokóra láncostól  

•   Vér és döntés   

•   Barnabás, a vigasztalás fia   

•   Láncok az időben   

•   Génjeimben a hiba

•  Génjeimben a hiba II   

•   Egy élettel tartozom

Előkészületben:

•   Bennem a létra

Ha tetszett a cikk és szeretnél még ehhez hasonló anyagokat olvasni, támogasd a magazint.

Ha szeretnél hozzászólni cikkünkhöz, látogass el Facebook oldalunkra.Megosztom:

INSPIRÁLÓ

AJÁNLÓS