Félünk vagy élünk és helytállunk? — avagy mire jó az önismeret, önbizalom krízishelyzetekben?

Szerző: Matusinka Beáta •  Fotók: Unsplash • 2020. október 22.

Megosztom:

Félünk vagy élünk és helytállunk? — avagy mire jó az önismeret, önbizalom krízishelyzetekben?

Nem könnyű egyensúlyban maradni még átlagos napokon sem, nemhogy krízishelyzetben. Márpedig most hasonlót élünk meg.
Mindenhonnan csak a félelmet keltő információkat kapjuk, sok helyen már köztereken is maszkot kell viselni, egyre több a koronás az ismerőseink körében is, és úgy érezzük, hogy egyre szűkül a kör, hogy egyre közelebb van hozzánk, hogy most már nincs menekvés, hogy itt van a nyomunkban és fojtogat. Nem csoda, ha félünk, szorongunk, feszültek vagyunk, és néha kiakadunk. Simon Emőke life coach-csal beszélgettünk.

Mit lehet tenni önmagunkért ebben az időszakban?

Jó lenne, ha valahogy az eszünknél tudnánk maradni, és nem pánikolnánk fölöslegesen. Nagyon sok információ ér minket napi szinten a koronavírussal kapcsolatban, és ezek azért veszélyesek, mert tudattalanul is képesek befolyásolni minket: a lelkiállapotunkat, a hangulatunkat. Lehet, hogy tudatos szinten megmagyarázzuk magunknak, hogy miért nem kell félni, hogy mi az, ami rajtunk múlik, és mi az, ami nem — de attól még az a tömérdek információ hatással van ránk. Ezért javaslom, hogy csökkentsünk és minimalizáljuk a felénk érkező információk mennyiségét. Bőven elég, hogyha időnként ránézünk az adatokra, a legújabb fejleményekre — ezeket is hiteles, minisztériumi, hivatali forrásokból tegyünk meg. Ne pánikoljunk, inkább alkalmazkodjunk ehhez az új és átmeneti élethelyzethez, ami mindannyiunk életet felbolygatta.

Mit értesz alkalmazkodás alatt?

Alkalmazkodás alatt azt értem, hogy informálódom, de ésszel szűröm az információkat, megteszem az én részemet, nem veszítem el a fejem, újratervezek — ha kell, bízom magamban, és tudatosan próbálok egyensúlyban maradni, és nem hagyni, hogy a pánik, a félelem eluralkodjon rajtam. Vannak, akik össze vissza olvasnak mindent, és aztán jól bestresszelik magukat. Na, ők kicsinálják magukat előbb-utóbb úgy testileg, mint lelkileg. És vannak, akik informálódnak, és a többi energiát abba fektetik, hogy sportoljanak, hogy egészséges ételeket fogyasszanak, hogy több időt töltsenek a természetben, vitaminokat szednek, meditálnak, imádkoznak, azaz erősítik magukat testileg és lelkileg egyaránt. Egy idegsebész szerint 5 perc stresszes állapot 6 órára képes kikapcsolni, leállítani az immunrendszert.
Az üzleti életben is azt látom, hogy azok a vállalkozások élték túl, amelyek a kezdeti sokkhatás után nem pánikoltak tovább, hanem kreativitással újratervezték magukat. Darwin elméletén áll vagy bukik most is minden: „Nem a legerősebb fajok maradnak életben, hanem azok, amelyek a leginkább képesek alkalmazkodni”. És a neheze még ezután jön — nem én mondom, hanem szakemberek. Úgyhogy jó lenne egy új mindset, egy új alkalmazkodó gondolkodásmódot kialakítani.

Ebben tudnál segíteni, hogy hogyan?

Itt nagyon fontos az önismeret és az önbizalom. E nélkül a kettő nélkül jóval nehezebb. Igazából mindig krízishelyzetekben mérettetünk meg, és kapunk egy tükröt önmagunkról. Akinek helyén van az önbizalma, és ismeri valamelyest önmagát, annak sokkal könnyebb egyensúlyban maradni és alkalmazkodni  még akkor is, ha egy vírusról van szó. Mert, ha tudom, hogy ki vagyok, hogy milyen erősségeim vannak, hogy miben hiszek stb., akkor képes vagyok stabilan állni, és a középpontomból erőt meríteni, még akkor is, ha kint minden bizonytalan és nehéz. De ha bent is bizonytalanság van, akkor a kinti bizonytalanság biztos, hogy levesz a lábamról, elveszítem az önuralmam, stresszelek, szorongok, pánikolok stb.

Az önismeret egy hosszabb folyamat, de esetleg tudnál mondani egy pár technikát, amit ebben a periódusban alkalmazni tudunk azért, hogy minél stabilabbak legyünk?

Igen, ahogy mondod, az önismeret egy egész életén át tartó folyamat, de megéri a belefektetett idő és energia, hiszen hosszú távú önbizalmat, stabilitást, egyensúlyt ad. De vannak technikák, igen, amelyeket ad hoc lehet használni, hogy visszaállítsuk az egyensúlyt. Egy ilyen technika például a légzésünkre való figyelés, ami stresszes, feszült helyzetekben segít lecsendesíteni az idegrendszert, illetve áthelyezi a fókuszt a stresszforrásról a légzésfigyelésre. Egy másik technika lehet például a sport, a meditáció, az ima, vagy a hála-lista. De akár egy jó beszélgetés, a természetben töltött idő, egy jó filmnek a megnézése, egy jó könyvnek az elolvasása, a szeretteinkkel töltött minőségi idő, az énidő is segíteni tud abban, hogy egyensúlyba kerüljünk és stabilabbakká váljunk.

Ha jól tudom, akkor hamarosan indítasz egy online önismereti és önbizalom növelő workshopot. Kinek ajánlod?

Valójában mindenkinek, aki el szeretne indulni önmaga felé, aki egy kicsit jobban meg szeretné ismerni önmagát, aki tudni akarja, hogy ki ő, hogy mit akar, hogy mire van szüksége, hogy mire vágyik. Mindez fontos, hogy igent tudjunk mondani önmagunkra, hogy tudjuk meghúzni a határainkat, hogy tudjunk nemet mondani, hogy azt az életet tudjuk élni, amit valójában élni szeretnénk. És hogy legyen meg ehhez a kellő bátorságunk, önbizalmunk. Hogy krízishelyzetekben ne pánikoljunk, hanem stabilan tudjuk állni, és önmagunkból erőt tudjunk meríteni.

Hogyan zajlik ez az online képzés, hogyan kell elképzelni?

A workshop úgy van kigondolva, hogy minél kényelmesebb legyen olyan szempontból, hogy akkor dolgozol az eszközzel, amikor akarsz, tudsz, amikor az időd megengedi. Naponta megosztok egy kis videót, amiben elmondom aznap a technikát, eszközt, amivel dolgozni kell, majd este különböző témákban — mint például önbizalom, megbocsátás, biztonság, önmagunk szeretete, erő, félelmek leküzdése stb. — küldök egy vezetett meditációt. Tehát az eszközzel dolgozunk tudatos szinten, a meditációval egy mélyebb, tudatalatti szinten. Továbbá lesz 3 élő bejelentkezés is, ahol lehet kérdezni is, és ahol egymást támogatjuk, beszélgetünk. A workshop alatt végig jelen vagyok, megszólítható vagyok, a teljes támogatásomat biztosítom a résztvevők számára.

Meddig lehet jelentkezni?

Jelentkezni legkésőbb hétfő reggelig lehet, azaz október 26-ig, hiszen hétfőn este startolunk. De bővebb információ minderről a Facebook-oldalamon, itt, ezen a linken: https://www.facebook.com/events/673361546867167/

Ha tetszett a cikk és szeretnél még ehhez hasonló anyagokat olvasni, támogasd a magazint.

Ha szeretnél hozzászólni cikkünkhöz, látogass el Facebook oldalunkra.Megosztom:

INSPIRÁLÓ