Fejezd be! Nem kell mindig, mindenkivel kedvesnek lenned!

Szerző: Simon Emőke •  Fotók: Freepik • 2021. április 26.

Megosztom:

Fejezd be! Nem kell mindig, mindenkivel kedvesnek lenned!

Ügyfelekkel dolgozva sokszor látom, hogy nagyon sokszor inkább a kedvességet, a megfelelést választjuk, és nem saját magunkat. Lemondunk önmagunkról, a saját gondolatainkról, érzéseinkről, szükségleteinkről és igényeinkről csak azért, hogy a másikat ne bántsuk meg, hogy ne hozzuk kényelmetlen helyzetbe, hogy ne haragudjon meg ránk, hogy ne robbantsunk ki feszültséget, hogy ne legyen köztünk konfliktus stb. És ezt nem egyszer, kétszer, háromszor csináljuk meg, hanem sokszor, nagyon sokszor.
Sokszor egy egész életen át. Másoknak a kedvében járunk, másokkal kedvesek, segítőkészek, támogatók vagyunk, miközben magunkkal nem. Mert sok esetben, amikor a felsoroltak valamelyike miatt választjuk a kedvességet, a megfelelést, saját magunkról mondunk le, saját magunkkal vagyunk kegyetlenek. Ezt fejezzük be! Mondjunk erre határozott nemet innentől kezdve. Nem egészséges. Nem tesz jót nekünk. Az önbecsülésünk csorbul, csalódunk önmagunkban, hogy miért nem álltunk ki magunkért, gyávának, tehetetlennek, áldozatnak érezhetjük magunkat.
A háttérben általában a megfelelési vágyunk van. Nem akarunk mást megbántani, de magunkat megbántjuk. Nem akarunk konfliktust a másikkal, aztán önmagunkkal leszünk belső konfliktusban. Nem hozunk mást kényelmetlen helyzetbe, csak éppen mi állunk majd fejre, és nekünk lesz kellemetlen.
Jó lenne ezt tudatosítani, és elkezdeni a mindig, mindenkivel kedves lenni helyet magunk mellett dönteni. Önmagunkkal is kedves lenni. Önmagunkat szeretni és tisztelni. Teszek egy zárójelet. Nem azt a kedvességet kell befejezni, ami magától jön, amit szabadon teszek meg, és ami nem bánt engem, hanem azt a kedvességet, ami mögött a megfelelési vágy, a konfliktuskerülés, a mi lesz, ha félelme húzódik meg, és ami rombol engem, ami nincs jó hatással rám.
Egyszer egy előadáson hallottam és azóta is megjegyeztem, és nagyon sokszor eszembe jut a következő mondat: Jó ember vagyok, de nem hülye! Ebben minden benne van. Teljesen rendben van, ha segítőkészek, támogatók, kedvesek és szeretetteljesek vagyunk, és minden nap törekszünk arra, hogy ez még inkább így legyen. Azonban ez nem feltételezi azt, hogy hülye is vagyok, azaz hagyom magam kihasználni, manipulálni, hagyom, hogy mások közömbösek, tiszteletlenek legyenek velem stb. Mindennek van egy egészséges medre, és ezért a kedvességet is jó ebben a mederben tartani.
Azaz csak addig vagyok kedves, amíg az rám nincs romboló hatással, amíg magamat nem bántom, és nem használom ki azzal, hogy mással éppen kedves vagyok már megint. A határokat mindig te húzod meg. Mindig te engeded meg, és mindig te szabod meg, hogy ki meddig mehet el, ahogy azt is, hogy kivel vagy kedves, mikor és meddig. A döntés mindig nálad van.

Ha tetszett a cikk és szeretnél még ehhez hasonló anyagokat olvasni, támogasd a magazint.

Ha szeretnél hozzászólni cikkünkhöz, látogass el Facebook oldalunkra.Megosztom:

INSPIRÁLÓ