Élet-hogyan-tovább

Élet, hogyan tovább? Virtuális műhely szakértőkkel

Szerző: Matusinka Beáta • Fotók: Freepik • 2020. május 18.

Megosztom:

Élet, hogyan tovább?

Virtuális műhely szakértőkkel

Az elmúlt két hónapban mindegyikőnk életébe valamilyen formában és intenzitással beleszövődött a változás kényszere vagy éppen a változtatás lehetősége. Állami rendeletek és egyéni történetek keresztezték egymást. Az élet különböző területein vajon hogyan történhet meg az újraszerveződés? Gazdasági, környezetvédelmi, magánéleti, vagy éppen kulturális szálon lehet-e egy 2.0-ás változat?
Virtuális műhely szakértőkkel online beszélgetéssorozatunkkal egy értelmezési keretet, megnyugtató szálat szeretnénk felvázolni ebben az információs zajban, amelynek mentén talán könnyebben értelmezhetjük a körülöttünk történteket. A harmadik szemléletformáló beszélgetésünkben meghívottaink az alábbi kérdésekre reflektálnak:
  • Egy külsőleg indukált változás által milyen folyamatokon ment át az egyén, családok, közösségek, vállalkozások, a művészek ebben a periódusban? Miben változtatott ez a mindennapi életen?
  • Fordulhatunk-e a posztmateriális értékek felé, mint a szolidaritás, emberközpontúság az online kapcsolattartás után?
  • Mi segíti egy változó világban a megtartani-visszaszerezni kontroll érzését?
  • Milyen hitek, hiedelmek, narratívák erősödtek/gyengültek?
  • Lehet-e újraszerveződés nélkül ugyanott folytatni, mint a járvány előtt? Kell-e, akarjuk-e ugyanott folytatni?
  • Egy pár hónapos időszak változtathat-e az eddig bevált mechanizmusokon, szokásokon? Megjelenhetnek új trendek, szokások?
  • Mit kell megtartani, megtanulni ebből az időszakból?
A beszélgetőtársak:
Dr. Nistor Laura szociológus, egyetemi docens a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Csíkszeredai Karán. Az Erdélyi mindennapok egy világjárvány idején kutatás ötletgazdája.
Pongrácz György Katalin menedzser, környezettudatosságra törekvő anyuka Marosvásárhelyről
Barkász Gabriella vezetési tanácsadó Szatmárnémetiből
Molnár Krisztina Marosvásárhelyen élő képzőművész, újságíró, pedagógus
Dr. Frigy Szabolcs szociológus, pedagógus, iskolai tanácsadó, egyetemi tanár Szatmárnémetiben. A eseménysorozat egyik értelmi szerzője, moderátora.

A beszélgetésre 2020. május 21., csütörtökön 18:00 órától kerül sor a magazinunk Youtube csatornáján, élő közvetítésben.

Az egy órás beszélgetést egy Q&A rész követ, a kérdéseket a hallgatók a videó alá írhatják kommentben. Érdemes előre feliratkozni a csatornánkra, hogy az értesítésekhez hozzáférjetek. Folyamatosan frissülő információk várhatóak az esemény FB oldalán is.
Előkészületként az első beszélgetésünk alatt bevált feladat: keress otthon egy cetlit, írd rá mi az a változás vagy éppen változtatás a karanténos időszakból, amit a jövőben is meg szeretnél tartani. Reméljük, hogy csütörtök délután minél több ilyen gondolat fog összegyűlni.

Ha szeretnél hozzászólni cikkünkhöz, látogass el Facebook oldalunkra.Megosztom:

INSPIRÁLÓ