Egy hónap hármasban Latin-Amerikában 5

Szerző: Matusinka Beáta • Fotók: Matusinka Beáta • 2022. március 23.

Megosztom:

Karibi strandok

Összegző érzések Mexikóról és Kubáról

Ezt a cikket már itthonról írom. Vegyes érzésekkel, hiszen ebben az egy hónapban annyi minden történt itthon, a világban. Nem lehet nem venni tudomást róla, érződik a levegőben, a kimondott és ki nem mondott gondolatokban. Sok a negativitás, a lehúzó erő, az ellentmondás, néha a kirakat segíteni akarás.
Pedig a világ, a tenger, a városok, az emberek szépek. Az élet szép. Bárhol is járjunk, észre lehet venni a szépet a csúnyában, a könnyűt a nehézben, a különlegeset az átlagosban. Legyen az itthon vagy a nagyvilágban. Legyen az egy karibi gyöngyszem, egy romosabb havannai régi ház vagy a maják több ezer éves piramisai. Amikor felkel a nap a 2000 méter fölött fekvő Mexikóvárosban, megvilágítja Mexikó piramisait, finom homokos karibi partjait, Havanna gyönyörű sétányait és kocsijait, beférkőzik a legmélyebb cenotéba és omladozó, egykori spanyol gyarmatosítók által épített házakba, az üres polcú üzletekbe, az egymás ellen dolgozó emberek hajlékaiba is. Hogy fény legyen ott is, ahol túl sok a félhomály, az árnyék és felmelegítse azon részeket is, ahol most éppen hideg, és sötétség van.

Playa Larga, Kuba

Sokat vacilláltunk azon, hova is menjünk Kubán belül, melyik Karib-tengeri strandján lazuljunk inkább, hol pihenjük ki a folyamatos felfedezést, utazást. Tudtuk, hogy nem szeretnénk a felkapottabb strandokra menni, Varaderot már itthon kizártuk, hiszen onnan a kubai turisták is ki vannak tiltva.
Mit tapasztal akkor a turista abból az idegen helyből, amely mesterségesen van létrehozva számára és legfeljebb az ellátó személyzet helyi? De ennek ellenére nem tudtuk eldönteni az irányokat. Majd a dohányültetvényeken eltöltött napok során érdeklődve, az itteni házigazdánk javaslatára, az innen közel 400 km-re levő Playa Larga felé vettük az irányt. Nem csalódtunk, sőt, úgy éreztem, hogy valójában mindvégig ezt kerestem. Egy kicsi halászfalut találtunk, ahol még valóban halásznak a helyiek, a kertek alatt van a tenger, ahova kiengedik a lovaikat legelni, tyúkjaikat kapirgálni. Érzésben olyan volt, mintha gyerekkorom falujába érkeztem volna, csak a családom és a veteményes hiányzott és a sok-sok zöld mellett türkizül kéklett még valami.
Odalys és nyolcvan éves anyukája, a házigazdáink pedig rendkívül kedvesek és figyelmesek voltak. Házukban laktunk, ahonnan látható volt a tenger és a helyiek mellett nagyon kevés utazóval lehetett találkozni a parton. Mi az egy kilométerre levő étterem körül töltöttük az idő nagy részét, nagyjából 2–3 társaság fordult meg itt a nap során. Így ismerkedtünk meg egy amerikai idős házaspárral, akik ezúttal unokájuk társaságában jöttek, immár 9. alkalommal. A közelben található Ciénaga de Zapata Nemzeti Park vonzotta őket, ahol különleges madarak találhatóak, illetve halászatra is tökéletes. A közelben található egyébként a Disznó-öböl, ahonnan a CIA szervezésében inváziót indított Amerika 1961 áprilisában, ahol az amerikai titkosszolgálat által kiképzett Castro-ellenes csapatok a kubai kormány megdöntése érdekében partra szálltak Az akció alig 60 órán belül csődöt mondott, 1200 Castro-ellenes ellenzéki harcost fogott el a kubai hadsereg. Az idős pár azon csodálkozott, hogy mi hogyan találtunk rá erre a partra, amerre szinte a madár sem jár. A következő napokban Millie és a fiunk elválaszthatatlan barátokká váltak, akitől utolsó napon ajándékot kapott. Egy kerti világító rendszert, madár figurákkal, hogy emlékezzen rá. Mennyire különböző amerikai turistával lehetett találkozni Tulumban és itt…

Tulum, Mexikó

A smink nélküli arca

Visszagondolva és a saját képeinket nézve gyönyörű türkiz színek és karibi strandok, eléggé finom koktélok, szabadság, napsütés, nyugalom érzése társul a hat napos mexikói tengerparti pihenésünkhöz. Viszont a jegyzeteimet böngészve mindezek ellenére az első napokat Tulumban csalódásként éltük meg. Mivel úgy gondoltuk, hogy a Yucatán-félsziget legfelkapottabb üdülőhelyei, Cancun vagy Playa de Carmen sokkal turistásabb lehet, nyugodtan döntöttünk Tulum mellett. Nem számolva a sok-sok amerikai, angol és egyéb nyugati világból ideözönlő kicsivel lazább, de mégis tömeget képviselő hangos, irreálisan költekező, „trendi” turistájával. Emiatt a helyiek egy kicsit a „lehúzzuk a bőrt is a sok-sok turistáról” magatartást képviselték.
Hiányoltam a beszélgetéseket az idegenekkel, amelyeket eddig utazóként szinte mindenhol megtapasztaltam. Nagyjából csak akkor álltak szóba, amikor abból valami haszon is származhatott. És ha eddig nem láttam volna Mexikó más részeit, azt a következtetést is levonhattam volna elhamarkodva, hogy ilyenek a mexikóiak. Pedig én inkább azt érzem, hogy az ideérkezők „rontották” meg őket, kiszagoltatva a könnyen érkező pénz szagát: a gyereküléses bicikli bérlése annyiba került, mint egy út taxival, a taxi ára estére 2-3-szorosára nőtt, dugók, kaotikus közlekedés, forgalom a tengerpartig, hangos beach bar-ok, amelyeknek megvolt a hangulatuk, de néhol egy napra a hely foglalásához szükséges minimális fogyasztás elérte a 100 dollár/főt is, miminum 20%-os borravaló, mert 15%-nál kevesli a pincér, drága szállások a parton, a faluban megfizethető, viszont minimum 5 km távolságra van a part tőle. És sorolhatnám. De, pár nap után valami mégis megváltozott….

Szép napok Tulumban

Talán az változhatott meg, hogy felvettük a helyi ritmust. Megértettük, hogyan működnek a dolgok, melyek azok a részek, amelyek kevésbé tetszenek nekünk és amiután ez megtörtént, el kezdtük észrevenni a szép részeket: a szalmatetős kifinomult ízlésvilágú és természetes alapanyagokból felépített hoteleket, biciklizős hippik vagy hipszterek tömegét, a hangulatos éttermeket, az ízletes, friss és olcsó street food ételeit. Az egyik legszebb napon lebicikliztünk a Sian Kaa Biorezervátumba, az út hozzávetőlegesen 30 km volt oda-vissza a faluból. Ott már nem voltak turisták, ott már minden olyan szabad és természetes volt, mint amire folyamatosan vágytunk. Itt már valóban hallani lehetett a tenger morajlását.

Ha tetszett a cikk és szeretnél még ehhez hasonló anyagokat olvasni, támogasd a magazint.

Ha szeretnél hozzászólni cikkünkhöz, látogass el Facebook oldalunkra.Megosztom:

INSPIRÁLÓ