EGY ANYA REMÉNYE…#havinégykönyv

Szerző: Csata Éva • Fotók: Unsplash • 2022. július 15.

Megosztom:

EGY ANYA REMÉNYE

#havinégykönyv

Imádok olvasni. Amióta az eszemet tudom, mindig olvastam. Hol egy, hol egyszerre több könyvet — amiből egy a fürdőben, egy másik a konyhában, egy harmadik a hátizsákomban, egy negyedik az ágyamban, illetve egy ötödik a kezemben volt éppen.
Vannak olyan történetek, amik annyira mélyre visznek magamban, hogy az elsődleges szükségletek kielégítésére való azonnali késztetés teljesen eltörpül mellettük. Így lesz hajnal, majd reggel — egy-egy olyan történettel a kezemben, ami képes megváltoztatni a világról alkotott képemet. Hiszen ezt teszi velünk az olvasás — elfogadtatja az elfogadhatatlant. Aminek ereje van felülírni mélyen benned azokat a dolgokat, amiknek a megoldásához egyetlen működő tényező az idő. És mégis mivel telne hatékonyabban és gyorsabban — mint az olvasással?
E heti ajánlásom
A könyv címe

EGY ANYA REMÉNYE

Írója
Francine Rivers
Műfaja: családregény
Az íróról röviden: Francine Rivers 1947-ben született Amerikában. Irodalmi pályafutása a Nevada Egyetemen kezdődött, ahol angol irodalom és újságírás szakon szerzett diplomát. 1975 és 1985 között számos történelmi romantikus regény született a tollából, melyek nagy népszerűségre tettek szert. Habár Francine keresztény közegben nevelkedett, megtérésére sokkal később, már feleségként, háromgyerekes anyaként, illetve elismert írónőként került sor. Ekkor írta meg Megváltó szeretet című könyvét: Hóseás próféta történetének modern kori parafrázisa az írónő személyes hitvallásának is tekinthető. A mű azóta a keresztény regények klasszikus darabjává vált. Francine Rivers 1991 óta több mint húsz keresztény témájú könyvet jelentetett meg, melyek számos díjat és jelölést (RITA Award, Christy Award, ECPA Gold Medallion stb.) értek el. Francine Rivers 2010 óta New York Times bestseller szerzőnek tekinthető, ugyanis életrajzi elemeket tartalmazó regénysorozata (Her Mother’s Hope, Her Daughter’s Dream) az előkelő 12. helyen végzett az eladási listán. Rivers műveit eddig világszerte több mint 30 különböző nyelvre fordították le, melyek különösen is keresettek Németországban, Hollandiában és Dél-Afrikában. Az utolsó bűnevőt 2007-ben filmesítették meg, a Megváltó szeretet forgatása pedig folyamatban van. Az írónő és férje, Rick jelenleg Észak-Kaliforniában élnek. Három felnőtt gyermekük van, illetve öt unokával büszkélkedhetnek.

A könyv cselekményéről röviden:

Ez a könyv az első része a Marta öröksége sorozatnak, amely egy anya és lánya közötti bonyolult kapcsolatát mutatja be. Felejthetetlen olvasmány hitről, az álmokról, csalódásokról, a szerelemről és kitartásról. Főszereplője, Marta Schneider egy svájci kisvárosban nő fel, apja kegyetlensége miatt viszont nagyon fiatalon elhagyja a szülői házat. Svájcot, Franciaországot és Angliát bejárva végül Észak-Amerikába utazik, ahol hozzámegy egy jóképű német mérnökhöz, Niclas Walterthez. Korábbi traumái miatt megfogadja, hogy saját gyerekeit erősnek és bátornak neveli majd, legidősebb lányát, Hildemara Rose-t pedig különösen is keményen fogja. Határozott viselkedésével sokszor nehezen fejezi ki a szeretetét, ezért az évek során felhalmozódó sérelmek feloldhatatlannak tűnő feszültséget eredményeznek anya és lánya közt…

Hogyan rezonált bennem az Egy anya reménye:

Csodálatos könyv egy feledhetetlen, példamutató és rendívül erős női karakterrel a főszerepben, aki együtt fejlődik a korral, beilleszkedve minden környezetbe, ahova tudatos döntéseit követően kerül, felvállalva minden egyes kihívást, amellyel találkozik — teszi ezt egyedül, majd férjhezmenetelét követően, magával repítve a családját, közösségét, felnőtt gyermekeit, mindezt úgy, hogy lelkének egy része örökre a múltban ragadt — szenvedve, sírva, gyászolva. Gyerekkori barátnőjétől elszakadva úgy tartja fent évtizedekig a barátságot, hogy sűrű levelezést folytat, amit nem akadályoz meg háború, nélkülözés, krízis, gyermekszülés és gyermekek felnevelése, gondozása, rendezése, saját gazdaság kézben tartása. Erre mindig jut ideje, hiszen feltölti, önelemzésre kényszeríti, válaszokat nyer általa élete legnehezebb kihívásaira.
Igazi üzletasszony, aki mindenben fantáziát lát, és mindenből igyekszik kihozni a maximumot a családja számára. Ezek mellett a pozitívumok mellett azonban ott van nagyobbik lányával szembeni olykor kegyetlennek tűnő bánásmódja, amire húga nagyon korai halála és az el nem gyászolt veszteség kényszeríti.
Hosszú, 512 oldalas családregény, ami első laptól az utolsóig magával ragadja az olvasót, végigrepítve Európán, el egészen az Egyesült Államokig. Keresztény ember lévén tőlem nem idegen a hitvallás — de Francine Rivers olykor megijesztheti az olvasót egy-egy, rendszerint buzgó és hithű karakterével (ezek rendszerint férfiak), akiket egyensúlyoz egy másik karakter (rendszerint gyermekük vagy feleségük) — egyensúlyt teremtve ezáltal az olvasóban is, aki felismeri, nem megtéríteni akarják, hanem bemutatni, ismertetni egy olyan életformát, amely az írónőnek fontosabb mindennél. Ezt elfogadva, megértve tudjuk helyén kezelni Francine Rivers regényeit, amelyek érdekesek, magukkal ragadóak, humorosak és tanulságosak.
Kedvenc idézeteim:
A szavak okozta sebek nagyon lassan gyógyulnak.

Néha egyetlen igaz barátra van csak szükségünk, Hildemara Rose, csupán egyetlen barátra, aki elfogad és szeret minket, bármi történjen is.

Csata Éva a Bookmann Kiadónál eddig megjelent könyvei megrendelhetők a www.antikvarius.ro oldalról:

  Homokóra láncostól  

•   Vér és döntés   

•   Barnabás, a vigasztalás fia   

•   Láncok az időben   

•   Génjeimben a hiba

•  Génjeimben a hiba II   

•   Egy élettel tartozom

Előkészületben:

•   Bennem a létra

Ha tetszett a cikk és szeretnél még ehhez hasonló anyagokat olvasni, támogasd a magazint.

Ha szeretnél hozzászólni cikkünkhöz, látogass el Facebook oldalunkra.Megosztom:

INSPIRÁLÓ