BROOKLYN #havinégykönyv

Szerző: Csata Éva • Fotók: Unsplash • 2022. szeptember 16.

Megosztom:

BROOKLYN

#havinégykönyv

Imádok olvasni. Amióta az eszemet tudom, mindig olvastam. Hol egy, hol egyszerre több könyvet — amiből egy a fürdőben, egy másik a konyhában, egy harmadik a hátizsákomban, egy negyedik az ágyamban, illetve egy ötödik a kezemben volt éppen.
Vannak olyan történetek, amik annyira mélyre visznek magamban, hogy az elsődleges szükségletek kielégítésére való azonnali késztetés teljesen eltörpül mellettük. Így lesz hajnal, majd reggel — egy-egy olyan történettel a kezemben, ami képes megváltoztatni a világról alkotott képemet. Hiszen ezt teszi velünk az olvasás — elfogadtatja az elfogadhatatlant. Aminek ereje van felülírni mélyen benned azokat a dolgokat, amiknek a megoldásához egyetlen működő tényező az idő. És mégis mivel telne hatékonyabban és gyorsabban — mint az olvasással?
E heti ajánlásom
A könyv címe

BROOKLYN

Írója
Colm Tóibín
Műfaja: kortárs ír regény
Az íróról röviden: Colm Tóibín ( KUL-əm toh-BEEN ) 1955. május 30-án született. Író, novellaíró, esszéíró, dramaturg, újságíró, kritikus és költő. Colm Tóibín a kortárs ír próza egyik legmeghatározóbb alakja, aki sokáig ismeretlen volt a magyar nyelven olvasók számára, hiszen első magyar nyelvre fordított könyve, a Mária testamentuma csak tavaly jelent meg a Park Kiadó gondozásában. Annak ellenére, hogy a Mária testamentuma hihetetlenül jó kritikákat kapott, nem bizonyult elegendőnek, hogy felkapjuk a fejünket, egészen addig, ameddig meg nem jelent a Brooklyn — aminek megfilmesítésére Hollywood azonnal rácsapott.
Tóibín jelenleg a bölcsészettudomány és kreatív írás professzora az Egyesült Államokban. Izgatottan várjuk a következő Tóibín kötetet.

A könyv cselekményéről röviden:

Az 1950-es évek Írországában vagyunk, és Eilis Lacey sok fiatal ír lányhoz hasonlóan nem dúskál a lehetőségekben, annak ellenére, hogy mindent megtesz a biztonság megteremtése érdekében. Ezért amikor nővére elintézi, hogy kivándorolhasson New Yorkba, Eilis tudja, hogy mennie kell, s első ízben kell maga mögött hagynia családját és otthonát, azt a biztonságot, amit eddig szinte magától értetődőnek vett.
Amikor megérkezik a brooklyni albérletbe, csak arra tud gondolni, mit áldozott fel. Távolra került otthonától és beteges honvágy gyötri. Aztán amikor az első tapogatózó lépéseket teszi a barátság és talán valami más felé is, olyan hírt kap, ami miatt vissza kell térnie Írországba. Hazatérve, édesanyja viselkedésének köszönhetően, szörnyű dilemmával néz szembe a kötelesség és szerelem közti rettenetes választással.

Hogyan rezonált bennem a Brooklyn:

Nyugodt, kényelmes, kuckózós történet esős hétköznapokra. Nem szaggat szét lelkileg, nem repít hihetetlen mélységekbe és magasságokba, ennek ellenére egy pillanatig sem vontatott, töredezett vagy unalmas. Eilis, a főszereplő egy olyan lány, aki teljesen hétköznapi életet él. Tanul, munkát keres, majd anélkül, hogy keresné — megtalálja a munka, ahol igyekszik megfelelni és mindvégig reménykedik egy jobb jövőben, ami egyelőre egyáltalán nem mutatkozik meg számára.
Eilis egy igazán érdekes karakter. A regény első felében hallgatag, visszahúzódó, másoknak megfelelni akaró. Majd az ideiglenes munkavállalást követően egyre talpraesettebb és önállóbb, hogy az évek során olyan nővé váljon az olvasó szemei előtt, aki megpróbálja egyedül eldönteni, hogy mi a jó neki, és aszerint élni, dönteni, cselekedni. A regény szerelmi szálai is egészen szokatlan módon tekerednek az olvasó képzeletére bízva a végkifejletet, egyrészt amiatt, mert Eilis egyáltalán nem egy érzelmektől túlfűtött alkat, így döntései is mindvégig meglepetéseket tartogatnak.
A háttérben megismerjük a fejlődő, folyamatos változásban lévő Amerikát Eilis szemszögéből, az ír-amerikai viszonyokat, körülményeket, a társadalmi elvárást és nyomást, ami a fiatalokat terheli és a feketék létét az ötvenes évek Amerikájában.
Kedvenc idézeteim:
A könyvek életem mérföldkövei. Vannak emberek, akiknek múltját családi fotók és videófelvételek örökítették meg. Nekem erre a célra a könyvek szolgálnak. Karakterek. Amióta az eszemet tudom, a könyvek óvóhelyet jelentettek a számomra.
Mama azt akarta, hogy Leni térjen haza, de az otthon nem csak egy, az erdő mélyén álló kunyhó, kilátással egy békés öbölre. Az otthon egy lelkiállapot is, a béke, mely abból ered, hogy az ember tudja, ki is ő valójában, és ehhez mérten őszinte életet él.
Az idő meg a türelem még egy csigát is elvisz Amerikába.
– Most úgy nézel ki, mint egy balett-táncos – vélte Patty.
– Ugyan már – felelte Eilis.
– Hát, legalább nem úgy, mintha most jöttél volna a fejésből.
– Úgy néztem ki?
– Egy kicsit. Szép, tiszta tehenektől – magyarázta Patty.
…Amerikában töltött napja valamiféle káprázattá válik, olyasvalamivé, amit nem tud az otthon töltött idejéhez mérni. Ettől furcsamód úgy érezte, mintha két ember volna, az egyik, aki megküzdött két kemény téllel meg sok nehéz nappal Brooklynban és beleszeretett valakibe, a másik pedig az anyja lánya, akit mindenki ismer, vagy legalábbis azt hiszi, hogy ismer.
– Megtennél nekem egy szívességet, Nancy?
– Mit?
– Szaladj le a tengerhez, és mondd meg Jimnek, hogy nekifutásból menjen a francba.

Csata Éva a Bookmann Kiadónál eddig megjelent könyvei megrendelhetők a www.antikvarius.ro oldalról:

  Homokóra láncostól  

•   Vér és döntés   

•   Barnabás, a vigasztalás fia   

•   Láncok az időben   

•   Génjeimben a hiba

•  Génjeimben a hiba II   

•   Egy élettel tartozom

Előkészületben:

•   Bennem a létra

Ha tetszett a cikk és szeretnél még ehhez hasonló anyagokat olvasni, támogasd a magazint.

Ha szeretnél hozzászólni cikkünkhöz, látogass el Facebook oldalunkra.Megosztom:

INSPIRÁLÓ