Belső – mosoly

Szerző: Simon Emőke •  Fotók: Unsplash • 2020. június 3.

Megosztom:

Belső – mosoly

„Ülj csendben és mosolyogj. Mosolyogj a száddal, az elméddel, sőt mi több akár a májaddal.”

Ezt a fura dolgot először az Ízek, imák, szerelmek filmben hallottam. Ketutot mondta, az öreg gyógyító az önmagát és egyensúlyát kereső Liznek, akit Julia Roberts alakít. Ez a mosolygó meditációs technika azonban nem csak a film kedvéért lett kitalálva, ennek a régi Kínában gyökere és hagyománya van. A taoista mesterek ugyanis felismerték a belső mosoly erejét, amely magas szintű energiát hoz létre, egészséget, boldogságot, kiegyensúlyozottságot és hosszú életet biztosít.
Azt hiszem, nincs olyan ember, aki ne tapasztalta volna meg, hogy életünket mennyire meg tudja keseríteni a harag, a düh, a bánat, a félelem, az aggodalom, a gyűlölet, a szomorúság, kilátástalanság, irigység, bűntudat, vagyis a negatív érzéseink. A taoizmus ezeket a negatív érzelmeket az alacsony szintű energiákhoz sorolja, amelyek megfosztanak az életerőtől, és előbb-utóbb fizikai betegséget is okoznak, mert a légzésünkön keresztül ezek eljutnak sejti-, szöveti- és szervi szintre is.
A belső mosoly meditáció egy olyan hatékony lazító gyakorlat, amellyel a szeretetteljes energiát egyenesen a szerveinkbe irányíthatjuk. Ennek az irányított mosolynak pedig gyógyító, regeneráló és frissítő hatása van, hiszen segíti a szerveket az optimális működésükben.
A belső mosoly a szemben kezdődik, amely kapcsolatban áll a vegetatív idegrendszerrel, az pedig az összes szervvel és miriggyel van összeköttetésben. A szemünk vizuális impulzusokat érzékel, melyek érzelmi jelként haladnak tovább és stressz, vagy veszély esetén megnövelik a szerveink és mirigyeink aktivitását, illetve ellazulás esetén lelassítják azt.

JÓTÉKONY HATÁSAI

 • Megelőzi a betegségeket
 • Segíti a gyógyulást
 • Stressz- és szorongásoldó
 • Nyugtatja az idegrendszert
 • Növeli az energiaszintet
 • Egyensúlyt és belső békét teremt
 • Tudatosabbá tesz bensőnk és szerveink iránt
A belső mosoly meditációt bárhol és bármikor elvégezhetjük, akár mindennap. Evés után várjunk egy órát mielőtt megkezdjük a meditációt. Nem árt, ha elolvasunk egy anatómiakönyvet, hogy megtudjuk, hol helyezkednek el a szerveink a testünkön belül.

GYAKORLAT

 • Üljünk le kényelmesen egy szék szélére, és talpunkat nyugtassuk a padlón. Képzeljük el egy mosolygó energiaforrást, mintegy egyméternyire magunk előtt. Lehet ez a saját mosolygó arcunk képe, vagy valakié, akit szeretünk és tisztelünk.
 • Engedjük, hogy a mosoly energiája összegyűljön a szemöldökünk között. Hagyjuk, hogy lefelé áradjon innen, végig az arcunkon és a nyakunkon. Engedjük, hogy elárassza a szegycsont mögött megbúvó csecsemőmirigyünket. Képzeljük el, ahogy vibrál az egészségtől.
 • Érezzük a mosolyenergia áramlatát a szívünk felé haladni. Hagyjuk, hogy megszabadítson a felhalmozódott feszültségtől. Sugározzuk a szeretetet a szívünkből a tüdőnk felé. Érezzük, ahogy könnyebben lélegzünk. Most mosolyogjunk a jobb oldalon, közvetlenül a bordáink alatt található májunk felé. Ha a májunk kemény, lágyítsuk meg a mosolyunkkal.
 • Hagyjuk, hogy a mosolyenergia végigáradjon a hasüregünkben a hasnyálmirigy felé, amely a bordáink alatt, a bal oldalon bújik meg. Köszönjük meg, hogy működik, és gondoskodjunk róla, hogy továbbra is egészséges legyen.
 • Továbbhaladva bal felé, mosolyogjunk a lépünkre. Köszönjük meg fáradozásait! Irányítsuk mosolyunkat a derekunk mögött, a gerincünk két oldalán elhelyezkedő veséinkre. A mellékvesék a tetejükön ülnek. Mosolyogjunk a mellékvesékre is, ami után talán egy adrenalinlöketet érzünk. Majd küldjük mosolyunkat a húgyvezeték, a hólyag, a húgycső és a nemi szerveink felé.
 • Vágül tároljunk némi mosolyenergiát a köldökünk környékén, mintegy 3 cm-re a bőrünk alatt.
Testi-lelki egészségetekre!

Forrás: Madonna Gauding, A meditáció fajtáinak átfogó kézikönyve

Ha szeretnél hozzászólni cikkünkhöz, látogass el Facebook oldalunkra.Megosztom:

INSPIRÁLÓ