Bármennyit is dolgozzál magaddal, néha azt érzed, hogy megint gödörben vagy. Ne aggódj. Ez természetes!

Szerző: Simon Emőke •  Fotók: Unsplash • 2021. június 21.

Megosztom:

Bármennyit is dolgozzál magaddal, néha azt érzed, hogy megint gödörben vagy. Ne aggódj. Ez természetes!

Ráállsz az önismereti útra, és egy idő után az az érzésed támad, hogy kezded látni a fényt az alagút végén, kezded érezni, hogy jó úton jársz, hogy haladsz magaddal, hogy egyre jobban ismered önmagad, a működésed, a háttérben futó programjaid. Aztán egyszer csak történik valami és megint rossz. Ott állsz és nem érted, hogy mi történik? Dühös vagy, bizonytalan és csalódott. Kidobott pénz volt az ablakon, elpazarolt idő és energia ez az egész önismeret.
Azonban tudnod kell, hogy ezen mindannyian átmegyünk, akik elkezdtünk önmagunkkal dolgozni, akár terápiára járunk, akár coachhoz, akár könyvekből próbálunk segíteni önmagunknak. Az önismereti út egy életen át tartó út. És nincs olyan, hogy kész, a végére értünk. Nem elszomorítani, elbizonytalanítani akarlak, de ez az igazság. Ezt fontosnak tartottam elmondani, mert sokszor tapasztalom ezt az ügyfeleimnél, hogy amikor újra helyzet van, amikor valami újra kibillentette őket, amikor egy régi minta újra aktiválódik, akkor dühösek lesznek, elkezdik önmagukat hibáztatni, hogy biztos nem csinálnak valamit jól, biztos valami baj van velük, hogy nem dolgoztak elég keményen, hogy reménytelen esetek stb., mert lám, most megint rossz. És miért az a sok munka, ha most ugyanott vagyok.
Nem, nem vagy ugyanott. Nem lehetsz ugyanott, hiszen rengeteg sok mindennek a birtokába vagy magaddal kapcsolatban, aminek előtte nem voltál. Nagyon sok mindent tudatosítottál közben. Hogy most elakadtál újra? Hogy most megint nehéz, rossz? Rendben van. Vegyél egy nagy levegőt, és emlékeztesd magad arra, hogy teljesen rendben van, bármit is érzel.
Nézzük, milyen esetek vannak teljesen rendben még abban az esetben is, ha sokat dolgoztál, dolgozol magaddal?

1. Teljesen rendben van, hogy bizonyos történésekre, helyzetekre még mindig lenyomódnak benned gombok.

Ahogy dolgozol magaddal, és eljutsz ezeknek a gomboknak a gyökeréig egyre kevesebbszer fognak ezek lenyomódni. Például lehet, hogy nagyon élesen reagáltál, és nagyon rossz néven vetted a kritikát. Önismereti munkád során lehet, hogy rájöttél, hogy ennek a hátterében az önbizalom és önbecsülés hiánya állt. Ha ezeken sikerült dolgozni és több önbizalomra, önbecsülésre szert tenni, akkor azt tapasztalhattad, hogy ez a gomb már nem nagyon nyomódik le, mert tudod, hogy ki vagy. Tudod, hogy nem a másik ember véleménye, kritikája határoz meg téged. Ha olyan helyzetbe kerülsz, hogy mégis lenyomódik újra, akkor hagyd felszínre jönni az érzést. Vegyél egy nagy levegőt. Menj vissza a gyökérhez, és tegyél rendet az önbizalmad és önbecsülésed háza táján.

2. Az is természetes, hogy önbizalomhiányt érezz

Ez is egy olyan dolog, ami sosincs kész. Ez is folyamatosan mozgásban van, folyamatosan változik és folyamatosan kell dolgoznunk rajta. Te is, én is. Mindenki. Úgyhogy ne érezd magad hülyén, amennyiben túl vagy egy hosszabb önismereti munkán, és azon kapod magad, hogy megint elbizonytalanodtál.

3. Az is normális, hogy kibillensz az egyensúlyodból

Sokan azt hiszik, hogyha sokat dolgoztak magukkal, akkor eljutnak egy olyan szintre, hogy már nem lehet őket kibillenteni az egyensúlyukból. Ezt felejtsd el! Ez nem így van. Ember vagy. És teljesen természetes, hogy dühöt, haragot, féltékenységet, irigységet stb. érzel. Az önismereti munka csupán abban segít, hogy ezeknek tudatában légy, hogy nézz az érzéseid mögé, hogy tudatosítsd, honnan jönnek. Az önismereti munka segít, hogy mit kezdjél magaddal akkor, amikor kibillensz.

4. Az is normális, hogy időnként még hasonlítod magad, az életed másokéhoz

Bár az önismereti munka során felhívták a figyelmünket arra, hogy mennyire káros, ha önmagunkat máshoz hasonlítjuk — ami így is van — azonban ez időnként mégis elkerülhetetlen, mert benne van az emberi természetben, és ebbe szocializálódtunk is bele. Az egész iskolai rendszer erre épül például. Tudatosítsd, hogy most éppen mit csinálsz, és állítsd le magad. Ne merülj el az összehasonlításban, mint ahogy eddig tetted. Az önismeret segít, hogy miután tudatosítottad, leállítsd magad.

5. Az is rendben van, hogy nem vagy mindig toppon, és hiányzik belőled az erő, a motiváció

Az egész élet egy hullámvasút. Folyamatosan történnek velünk dolgok. Hol fent vagyunk, hol lent. És ez is rendben van. Ilyenkor légy türelmes magaddal, szelíd és szeretetteljes. Pihenj, relaxálj, töltekezz, és hagyd, hogy visszajöjjön az erőd, a motivációd. Mert visszajön.
Az élet történik, zajlik, változik. Az önismereti munka tehát csak abban segít, hogy te hogy állsz mindahhoz, ami éppen veled történik, és amin éppen keresztülmész.

Ha tetszett a cikk és szeretnél még ehhez hasonló anyagokat olvasni, támogasd a magazint.

Ha szeretnél hozzászólni cikkünkhöz, látogass el Facebook oldalunkra.Megosztom:

INSPIRÁLÓ