Babanapló apaszemmel: 6. Wellness & Babóca

Szerző: Ladó Csaba • Fotók: Unsplash, Ladó Csaba • 2023. június 12

Megosztom:

Babanapló apaszemmel:
6. Wellness & Babóca

Egy utazás megtervezése és kivitelezése felnőttek számára is lehet megterhelő és sok esetben akár idegtépő is. Persze ha valaki gyakran kel útra, idővel rutinosabb lesz és a kezdeti nehézségek már olyan egyszerű kis semmiségeknek tűnnek, amelyeken sok esetben csak legyintünk. Ám mi van akkor, amikor bővül a család? Amikor a rutin édes folyású vize kiloccsan medréből és a hosszú idő alatt felállított és megszokott értékrend fontossági sorrendje mindörökre megváltozik? Ekkor veszik át gyermekünk igényei a prioritást!

Az úti cél kiválasztása

Kislányunk alvási szokásait jól ismerve tudtuk, hogy napközben 2–3 óránál többet nem fog egyszerre aludni. Ezt persze sok minden befolyásolhatja, és ennek függvényében változik az alvás időtartama is. Így a wellness körút célállomásait próbáltuk úgy kiválasztani, hogy időben a legközelebb essenek otthonunkhoz. Ez azért is volt fontos, mert ha felébred, az autóban nehezebb az etetés, a pelenkázás és a játék, arról nem is beszélve, hogy meg kell állni, mert mozgásban lévő autóban ezek a tevékenységek veszéllyel is járhatnak. Zselyke jó kislány és végtelenül türelmes, de egy idő után ő is kijön a béketűrésből, zaklatott lesz, nyűgöl és előbb-utóbb sírás lesz a vége. Ez mindenkinek kellemetlen, főleg a gyereknek. Mindkét hotel esetében (a kovásznai Clermont Hotel és a tusnádfürdői O3zone Hotel) az időbeli távolság nem volt több mint 40–50 perc. Az úti cél kiválasztásával kapcsolatosan egy másik fontos szempont a természetközeliség volt. Szerettünk volna egy olyan közegben eltölteni azt az egy-két napot, amely nem a tömegről és nem a város zajáról szól, hanem a természetről, a sétákról és a pihenésről.

Akkomodáció

Ha a környék csendes is volt, a szállodákról ugyanezt nem lehetett elmondani. Mindig van valami nesz, valami zaj, számos ember megannyi szokásával. És ez így is van rendjén. Nem várhatjuk el, hogy teljes mértékben tekintettel legyünk egymás iránt (ellenpélda erre, amikor a vacsorát suttogva rendeltük meg és a pincérhölgy is visszasuttogott, végtelenül rendes volt tőle). Ezek az apró zajok és neszek viszont megzavarhatják a gyerekek mindennapi rutinját, arról nem is beszélve, hogy nem az otthon megszokott ágyikóban és környezetben hajthatják álomra a fejüket (egyébként mi sem alszunk soha úgy, mint otthon, az ágy valamiért mindig kényelmetlen, de ez így természetes). Mivel kislányunk külön szobában alszik, a saját kiságyában, nem tudtuk, hogy hogyan fog ez működni egy hotelszobában. Persze igényeltünk kiságyat, hisz nagyon fura lett volna mindhármunk számára egyazon ágyban aludni (folyton azon kattogott volna az agyam, hogy megnyomom szegényt), és még így is furcsa volt élőben hallani a forgolódását, babahangjait, szuszogását. Máskor csak kamerán halljuk. Most minden felerősödött. Intenzívebb lett.
A kisággyal viszont az a baj, hogy nagyon térigényes. Egy kisebb hotelszobában ez már probléma lehet. Így aki kiságyat szeretne bérelni, gondoljon bele abba is, hogy mekkora szobát foglal. Egy tágasabb szobában sokkal kényelmesebb mindenki számára. Tapasztaltuk mindkét verziót. Talán biztosabb megoldás apartmant bérelni és ez nem csak a nagyobb tér szempontjából lehet előnyös.

Étkezés

Amíg duóban utaztunk, mindig arra törekedtünk, hogy olyan szállást válasszunk, ahol a reggelit tartalmazza az ár. Ébredés után még mindenki álmos és érzékeny, könnyebb úgy kezdeni a napot, ha tudjuk, hogy a szálloda éttermében vár ránk a svédasztalos felhozatal. Ezt az elképzelést kislányunk születése után is alkalmaztuk és nem is volt gond, a svédasztalos reggeli dinamikája sokkal jobb, gördülékenyebb, gyorsan választasz, megreggelizel és a gyerek türelmi intervallumába belefér még egy kávé is. Az ebéd és a vacsora viszont egészen más tészta. Ugyanis ahogy a nap telik, a gyerek is türelmetlenebb, az elemek lemerülnek, és ha a szállás nem félpanziós vagy teljes ellátásos, az étteremben rendelni kell, amíg kihozzák legalább egy fél óra, amíg pedig elfogyasztod, még legalább egy fél óra. Ez mind idő és a gyerek nem biztos, hogy olyan türelmes. Ebből a szempontból jobb legalább félpanziós ellátást kérni és akkor ugyanúgy, mint a reggeli esetében gördülékenyebb minden. Ez a verzió nekünk jobban bevált, a vacsora is pont olyan jól lezajlott, mint a reggeli étkezések. Egy másik megoldás lehet a szobába rendelés. Ez viszont plusz költség. Viszont talán legjobb megoldás az apartman bérlés. Ilyen esetben minden étkezés tőled függ és a gyereket sem kell rángatni, ha éppen alszik. Hátulütője, hogy a főzés és készítés részét is neked kell megoldani. Mérlegelni kell!

Wellness

Az én véleményem az, hogy wellnesshotelbe gyerekkel csak akkor menjünk, ha van gyerekmedence is. Másképp a pancsolás része nem lesz kellemes. Ezt a részét mi nem teljesen gondoltuk át, és annak ellenére, hogy tudtuk, hogy nem lesz gyerekmedence, mégis bevállaltuk. Mert nem voltunk tudatában a következményeinek. A wellness részlegen mindig meleg van. Ezt egy kisgyerek, akit nem visznek bele a felnőtt medencékbe (mi túl korainak gondoltuk ezt), nehezen fogja tolerálni. Megunja, izeg- mozog, leizzad, és nagyon gyorsan elveszti a türelmét. Ennek az állapotnak az lett az eredménye, hogy a feleségemmel stafétában (váltásban) wellnesseztünk. Ezt mindenképp orvosolni kellett, ezért döntöttünk úgy, hogy meglátogatunk egy szállodától független wellnessközpontot is (Thermal Wellness Tusnád), ahol van gyerekmedence, nagyobb a tér és nincs az az őrületes hőség. Zselyke imádta és vele együtt imádtuk mi is. Lubickolt, pancsolt, kacagott. Öröm volt nézni!
Ez az állapot még számunkra is új, csiszolódunk, mint a zavaros patakban az érdes kavicsok. Néhány eltervezett dolog egyből sikerül és győzelmet könyvelhetünk el, de vannak esetek, amelyek azonnali újratervezést igényelnek. Mindig kell hogy legyen egy tartalék terv, vagy kettő, vagy a legjobb, ha mindjárt négy van. Rugalmasság, alkalmazkodás, újratervezés. Tanulunk. Lépten-nyomon tanulunk valami újat, kanyargós utunk során. De egy dolog teljesen biztos, annyi a külső tényező és a váratlan fordulat, hogy szinte lehetetlen előre mindent kisakkozni!

Ha tetszett a cikk és szeretnél még ehhez hasonló anyagokat olvasni, támogasd a magazint.

Ha szeretnél hozzászólni cikkünkhöz, látogass el Facebook oldalunkra.Megosztom:

INSPIRÁLÓ