Az milyen figyelem, ha közben a telefonod lesed? — Felszínes, megjátszott figyelem vs. értő figyelem

Szerző: Simon Emőke •  Fotók: Unsplash • 2021. július 26.

Megosztom:

Az milyen figyelem, ha közben a telefonod lesed? — Felszínes, megjátszott figyelem vs. értő figyelem

„Mikor fordult elő utoljára, hogy igazán figyeltél? De igazából figyeltél, nem azon gondolkodtál közben, hogy mit kellene mondanod, nem vetettél lopott pillantásokat a telefonodra, és nem vágtál közbe azonnal a véleményeddel? És rád mikor figyeltek legutóbb?” — ez a kérdés állt Kate Murphy Az értő figyelem című könyve legelején. Elgondolkodtam ezen. Remélem te is megteszed.
Nagyon sok olyan emlékem jött fel, amikor ezzel a figyelemmel — amiről Kate Murphy beszél — nem figyeltek rám, és én sem figyeltem másokra így sokáig. Egy ideje viszont próbálkozom. Próbálkozom azóta, amikor jó pár évvel ezelőtt találkoztam a mindfulness fogalmával. A mindfulness tudatos jelenlétet jelent, azaz pont ezt, amiről Kate beszél. Teljes figyelmünkkel jelen lenni és élni. Jelen lenni teljesen egy beszélgetésben, egy evésben, filmnézésben, a virágaim gondozásában, egy sétában, az évszakokban, a munkámban, egy telefonbeszélgetésben, egy ölelésben, a főzésben, a mosogatásában, a takarításban, minden tevékenységemben, amit éppen végzek, minden érzésemben, amit éppen érzek.
De térjünk csak vissza az értő figyelemhez. Hiszen az tény, hogy figyelünk mi, sőt akár egyszerre több mindenre is, azonban ezzel csak az a baj, hogyha minél többfelé szórom a figyelmem, akkor sehol nem vagyok ott igazán. És nagyon sokszor pont ez az értő figyelem hiányzik a kapcsolatainkból. Nézzük meg, mit is jelent igazán figyelni? És milyen változásokat hozhat az életünkbe, ha elkezdünk igazán figyelni?
Értő figyelemmel jelen lenni tehát azt jelenti, hogy csak és kizárólag rád figyelek, csak te érdekelsz, az, amit mondani akarsz, az, ami benned van, ami foglalkoztat, amit meg szeretnél osztani velem. Értő figyelemmel jelen lenni azt jelenti, hogy nem vágok közbe, nem sürgetlek, nem mondok azonnal véleményt, nem kritizállak, nem írlak le még magamban sem. Csak ott vagyok neked. Érdekelsz. Hallgatlak. Megértelek.
Mindannyian vágyunk erre, valahogy belénk van kódolva, és ezzel a vággyal születünk, hogy megértsenek, elfogadjanak és szeressenek. Azonban ennek a hármasnak az előszobája az értő figyelem. Hogy érezzem megértve, elfogadva, szeretve magam, amennyiben nem érzem azt, hogy figyelsz rám, hogy fontos számodra, hogy megértsd, hogy mi van bennem? Sehogy! Ezért jó lenne erre figyelni, és amennyiben nem értő figyelemmel voltunk jelen eddig a kapcsolatainkban, dolgozni ezen, és megváltoztatni, próbálkozni, hogy napról napra jobban menjen az értő jelenlét és figyelem.
Hogy milyen változásokat hozhat az értő figyelem az életedben? Csupa jó dolgokat, azt hiszem. Minőségileg megváltoznak a kapcsolataid. Amennyiben értő és érző figyelemmel vagy jelen egy sokkal mélyebb kapcsolódásban lehet részed, az intimitásnak egy mélyebb formáját élheted meg. Közelebb kerülsz emberekhez. Egyre kevesebb lesz a felszínes kapcsolat az életedben. És nem utolsó sorban te is egy hatalmas fejlődésen mész keresztül, figyelmesebb, empatikusabb és megértőbb leszel.

Ha tetszett a cikk és szeretnél még ehhez hasonló anyagokat olvasni, támogasd a magazint.

Ha szeretnél hozzászólni cikkünkhöz, látogass el Facebook oldalunkra.Megosztom:

INSPIRÁLÓ