Az én erdőm…

Szerző: Matusinka Beáta •  Fotók: Kassay Costan Bernadett • 2021. május 27.

Megosztom:

Az én erdőm…

Az én tevékenységeimnek gyakran vannak negatív globális környezeti hatásai. Pedig odafigyelek arra, hogy mivel közlekedek, mennyit és hogyan. Szelektíven gyűjtöm a háztartási hulladékot. Nem támogatom a fast fashion-t. Régóta igyekszem hazait és legfőképpen házit fogyasztani. Aktívan támogatom a zerowaste és less waste mozgalmakat és termékeket. Újrahasznosítunk, amit csak lehet.
Az én tevékenységeimnek gyakran vannak negatív globális környezeti hatásai. Hiszen fosszilis energiahordozókat égetek el, kisebb vagy éppen nagyobb mértékben, de terhelem a környezetet mindazzal, amit elfogyasztok, felhasználok, megvásárolok, utazom vagy éppen melegszem.
Az én tevékenységeimnek miért ne lehetnének pozitív globális környezeti hatásai is? Például azzal, hogy elültetek egy facsemetét, ötöt vagy akár tízet. Ha hozzájárulok ahhoz, hogy több fa, vagy akár nagyobb területű erdő legyen, így pár év elteltével nemcsak a levegő jobb minőségét befolyásolhatom magam és gyermekeim számára, hanem számos állatfajnak biztosíthatok élőhelyet.
A My Forest – Pădurea Mea kezdeményezés valami hasonlóra vállalkozott. Minderről az áprilisi, első faültetés során mesélt az ötletgazda, Bartha Botond, valamint olyan támogatók, akik nem csak facsemetéket vásároltak, hanem erdősítettek is együtt, közösen a klímaváltozás ellen. Szerencsére egyre többen látják mindennek a fontosságát, sőt, nem csak gondolják, hanem tesznek is érte. Bármikor lehet csatlakozni e felelős közösséghez, bármikor lehet facsemetét vásárolni az egyesülettől, bármikor az én erdőm a te erdőddé is válhat. Vagy talán, ami a legfontosabb, hogy minél több fa legyen Szatmárnémetiben, Erdélyben vagy a nagyvilágon bárhol.
Az én tevékenységeimnek miért ne lehetnének pozitív globális környezeti hatásai is? Miért ne varázsolhatnám, még ha egy kicsivel is, de szebbé azt a világot, melyre oly gyakran vagyunk már puszta létünkkel is negatív hatással?
És talán így fenntarthatóbbá válik a MI környezetünk, jövőnk, ÉLETÜNK…

Ha tetszett a cikk és szeretnél még ehhez hasonló anyagokat olvasni, támogasd a magazint.

Ha szeretnél hozzászólni cikkünkhöz, látogass el Facebook oldalunkra.Megosztom:

INSPIRÁLÓ

AJÁNLÓS