Árnyékban: nők, akik nem elég fontosak önmaguk számára. Beszéljünk róla, hogy ez változni tudjon.

Szerző: Simon Emőke • Fotók: Unsplash • 2024. július 10.

Megosztom:

Árnyékban: nők, akik nem elég fontosak önmaguk számára. Beszéljünk róla, hogy ez változni tudjon.

Miért teszi a nő magát második helyre? Ez egy olyan kérdés, ami sokat foglalkoztat. Engem mint nőt, hiszen sokáig én is ezt csináltam, és néha zsigerből még mindig csinálnám, ha nem lennék résen. És engem, mint segítő szakembert, hiszen nőkkel dolgozva látom, hogy ez nem csak nálam egy bevett szokás, más nő is előszeretettel űzi.
Induljunk ki abból, hogy a modern társadalom számos kihívás elé állítja a nőket. Van egy csomó szerep, egy csomó feladat, és mindenhol teljesíteni kell, hiszen óriási az elvárás. Óriási. A megfelelés is. Egyértelmű viszont, hogy mindent nem lehet, így mi és ki kerül háttérbe? Kitaláljátok azt hiszem: a nő maga és a saját szükségletei.
Ennek a jelenségnek több oka van, amelyek – mint már említettem – szoros összefüggésben állnak a társadalmi elvárásokkal, de a belső önértékeléssel és a hagyományos nemi szerepekkel is.
Társadalmi elvárások és szerepek
A nők gyakran olyan társadalmi elvárásoknak próbálnak megfelelni, amelyek az áldozatkészséget, a gondoskodást és a mások iránti figyelmet helyezik előtérbe. Ezek a normák már gyermekkorban megerősödnek, amikor a lányokat arra tanítják, hogy legyenek kedvesek, segítőkészek és figyelmesek. Felnőttként ezek az értékek mélyen gyökereznek, és gyakran eredményezik azt, hogy a nők saját igényeiket háttérbe szorítják a család, a munkahely, vagy a partner igényei mögé.
Önértékelés és önelfogadás
Az alacsony önértékelés és önbizalom szintén kulcsszerepet játszik ebben a jelenségben. Sok nő küzd romboló belső kritikával és elégedetlenséggel, a média és a közösségi média nyomása minderre csak hab a tortán. A tökéletes nő, aki szerepeiben tökéletesen helyt áll, és mindemellett még tökéletesen is néz ki a képeken, azt az érzést kelti bennünk, nőkben, hogy nem vagyunk elég jók, ami miatt még inkább háttérbe szorítjuk a saját szükségleteinket, hogy megfeleljünk a csalóka tökéletesnek.
Kulturális és történelmi hatások
A hagyományos nemi szerepek mélyen gyökereznek a kultúránkban és a történelemben. Hosszú időn keresztül a nők elsődleges szerepe a család és a háztartás köré összpontosult. Még a modern, karrierorientált nők is gyakran érzik a társadalmi nyomást, hogy megfeleljenek ezeknek a hagyományos szerepelvárásoknak, ami így volt, amióta világ a világ.
Megküzdési stratégiák
Sok nő megküzdési stratégiaként alkalmazza a mások igényeinek az előtérbe helyezését, hogy elkerüljék a konfliktusokat vagy a bűntudatot. Ez a viselkedés azonban hosszú távon káros lehet, mivel a folyamatos önfeláldozás kiégéshez, stresszhez és mentális egészségi problémákhoz vezethet.
A változás szükségessége
Segítő szakemberként azt gondolom, hogy ebből az árnyékből kijönni, csakis az önismeret és az önelfogadás által lehetséges. A nőknek meg kell tanulniuk figyelni a saját szükségleteikre, becsülni önmagukat és kikérni, megadni maguknak is azt, amit másnak zsigerből megadnak. Nem lehet és nem maradhat a nő önmaga számára kevésbé fontos, mint más.
Fontos, hogy a társadalom is támogassa a nőket ebben, hogy azt éljék meg, hogy a saját igényeiknek a kielégítése nem önzőség, hanem a kiegyensúlyozott és az egészséges életnek az alapja.

Ha tetszett a cikk és szeretnél még ehhez hasonló anyagokat olvasni, támogasd a magazint.

Ha szeretnél hozzászólni cikkünkhöz, látogass el Facebook oldalunkra.Megosztom:

INSPIRÁLÓ