ANYA CSAK EGY VAN#havinégykönyv

Szerző: Csata Éva • Fotók: Unsplash • 2022. április 22.

Megosztom:

ANYA CSAK EGY VAN

#havinégykönyv

Imádok olvasni. Amióta az eszemet tudom, mindig olvastam. Hol egy, hol egyszerre több könyvet — amiből egy a fürdőben, egy másik a konyhában, egy harmadik a hátizsákomban, egy negyedik az ágyamban, illetve egy ötödik a kezemben volt éppen.
Vannak olyan történetek, amik annyira mélyre visznek magamban, hogy az elsődleges szükségletek kielégítésére való azonnali késztetés teljesen eltörpül mellettük. Így lesz hajnal, majd reggel — egy-egy olyan történettel a kezemben, ami képes megváltoztatni a világról alkotott képemet. Hiszen ezt teszi velünk az olvasás — elfogadtatja az elfogadhatatlant. Aminek ereje van felülírni mélyen benned azokat a dolgokat, amiknek a megoldásához egyetlen működő tényező az idő. És mégis mivel telne hatékonyabban és gyorsabban — mint az olvasással?
E heti ajánlásom
A könyv címe

ANYA CSAK EGY VAN

Írója
Vámos Miklós
Műfaja: realista, szürrealista regény
Az íróról röviden:Vámos Miklós Budapesten, 1950. január 29-én született író, forgatókönyvíró, dramaturg, kiadóigazgató, műsorvezető. Regényeiben olyan sorsokkal találkozik az olvasó, amelyekkel a mindennapi életben is. Műveiben elsősorban a család és a történelem összefüggéseit ábrázolja a legszívesebben.

A könyv cselekményéről röviden:

Vámos Miklós nagyregényeinek egyike, amely tizenöt év alatt harmincnyolc kiadást ért meg. A mániás-depressziós anya elviselhetetlen és mulatságos. Folyamatos ambivalencia az élete, annak történései, gondolkodásmódja, ötletei, emlékei, viszonyulásai — önmagához, gyerekeihez, unokáihoz, az élethez.

A halálnak van humorérzéke…

Az anya olyan, mint a rendszer maga: „diktatórikus, kegyetlen, goromba, kiszámíthatatlan, merev, de elég humoros”. Akár a hatvanas-hetvenes évek Magyarországa. Mániás-depressziós, aki lehetetlen húzásaival pokollá teszi gyerekei életét. A fejezetekben váltakozik az anya és a fiú szemszöge. És míg az első fejezetekben sajnáljuk, az utolsókban már-már irigyeljük ezt a hóbortos nőt, akinek sorsa bármilyen megrázó, intenzívebben él, mint bárki más. Gondolatai meghatnak, olykor elborzasztanak, máskor megnevettetnek. Annyira reálisak és igazak, hogy egy percig sem engedik el az olvasót folyamatos önvizsgálatra késztetve, érzelmi hullámvasúton tartva az utolsó betűkig. Ugyanígy van ezzel Ladó, a fia is, aki sajnálja az anyját, amiért olyan nehéz és sivár élete volt, és úgy érzi, többet kellene törődnie vele. Az olvasóban azonban lassacskán erősödik a meggyőződés: az anya — mindennek dacára — bátrabb, szebb, izgalmasabb életet élt, mint a fia.
Özvegy Maros Andorné tizenöt évvel ezelőtt átjavított egy kettest hármasra a személyi igazolványában, hogy tíz évet letagadjon valódi életkorából. Ladó persze észrevehette volna a tévedést a halotti anyakönyvi kivonaton, szólhatott volna a sírkövesnek is, hogy helyre kellene hozni a hibát. De ahogy korábban, most sem tűnt fel neki semmi. Csak a temetésen ébredt rá, hogy tulajdonképpen milyen jópofa ember volt az édesanyja.
„Nem voltam képes abbahagyni a röhögést, bökdösött pedig a Zsuzsa, bámult rám a Sári, a Julcsi, meg az egész gyásznép, az a másfél tucatnyi ember, aki eljött anya temetésére. Rávallott ez az utolsó tréfa, és persze rám, észrevehettem volna a halotti anyakönyvi kivonaton, hogy téves az évszám, anya fiatalítási célból a születési évét átjavította a személyijében, azt vették alapul, észrevehettem volna a sírkövesnél is, de én nem szoktam észrevenni azt, amit kéne, vagy csak későn, túl későn, így hát anya életéből végleg elveszett tíz év, s a veszteséget márványba vésték az örökkévalóságnak, pontosabban tíz évre, urnafülke esetén ennyi a porladási idő, jaj, nehogy elfelejtsem meghosszabbítani, ahogyan anya felejtette el apát, illetve ahogyan mindannyian elfelejtettük. Kár, hogy csak MOST kezdek rájönni, hogy alapjában véve jópofa nő lehetett az anyám. KÁR, hogy csak most kezdem IRIGYELNI, amiért annyira BÁTRAN élt, ahogyan én sose mertem. DE JÓ VOLNA ÚJRAKEZDENI. DE JÓ VOLNA, HA NEM EZ LENNE A VÉGE”
nem emlékszem, hogy bármit is elfelejtettem volna csak naon ritkán, és naon keveseknek jut osztályrészül, az én koromban talán majdnem senkinek, ezért gondolják a drágalátos gyerekeim, hogy hülyét csináltam magamból, komplett hülyét, már megint, csakhogy aki soha nem csinált magából hülyét, az lényegében nem is élt, és az a gyanúm, hogy e szempontból én két halottnak vagyok az anyja, ámbár ilyet mondani se szabad, gondolni se szabad, egy anyának semmiképp sem

Hogyan rezonált bennem az Anya csak egy van:

Érzelmi hullámvasúton tartott az utolsó betűkig. Egyszerre ijesztett meg, borzasztott el és nevettetett meg. Az a típusú könyv, amiről nyugodtan elmondhatjuk, hogy ilyet egészen biztosan nem olvastál még…
Bennem szeretett anyai nagymamám alakját idézte fel, aki hasonló intenzitással égette mindkét felén a gyertyát, az utolsó cseppig.
Amikor Piroska arról elmélkedik halálos ágyán, hogy ha nagy ritkán az unokáival üthette el az időt, abba igyekezett mindent belesűríteni, hogy pótolni tudja a depressziós időszakai miatt kiesett időt, magamra ismertem, unokaként. Hiszen nagymama mellett úgy éltünk, mintha utolsó napunkat ünnepeltük volna.
Érintettségemen túl, egészen biztos vagyok abban, hogy életem végéig magammal fogom vinni ennek a könyvnek az üzenetét — élni csak így érdemes.
Hiszen ahogy Fodor Ákos mondja:
Az ember komédiája:
Mindhalálig élni tanul.
Ez a könyv ebben segít.

Csata Éva a Bookmann Kiadónál eddig megjelent könyvei megrendelhetők a www.antikvarius.ro oldalról:

  Homokóra láncostól  

•   Vér és döntés   

•   Barnabás, a vigasztalás fia   

•   Láncok az időben   

•   Génjeimben a hiba I

•  Génjeimben a hiba II   

•   Egy élettel tartozom

•   Örökkévalóság

•.  A jég hátán

Előkészületben:

•   Bennem a létra

Ha tetszett a cikk és szeretnél még ehhez hasonló anyagokat olvasni, támogasd a magazint.

Ha szeretnél hozzászólni cikkünkhöz, látogass el Facebook oldalunkra.Megosztom:

INSPIRÁLÓ