Amikor-a-test-és-lélek-egyensúlyba-kerül9

Amikor a test és lélek egyensúlyba kerül

Szerző: Matusinka Beáta •  Fotók: Kassay Costan Bernadett • 2020. május 7.

Megosztom:

Amikor a test és lélek egyensúlyba kerül

Van egy sport, pontosabban egy 25 éves holisztikus edzéskoncepció, amely a test-elme-lélek kapcsolatára koncentrál, a keleti mozgáskultúrát köti össze a nyugati igényekkel.
Van egy edző Romániában, pontosabban egy olyan hölgy, aki fiatalos mozgásával, inspiráló gondolkodásával és pozitív energiáival ezt a mozgáskultúrát tökéletesen közvetíti. Ő Simona Niste, aki edzőtársával, Ilyés Ilonával, Babival létrehozták a bodyART iskolát Romániában, edzéseket tartanak Szatmárnémetiben a primaGYM edzőteremben, képzéseket az egész országban és szakmai konferenciákon, tanfolyamokon és találkozókon vesznek részt a nagyvilágban.
Kíváncsi voltam arra, hogy az a személy, aki e kisvárosba való költözésem óta, immár 8 éve, nagyban mélyített a sporthoz kötődő addig is szoros kapcsolatomon, hogyan talált rá erre a sportra, miként vált edzővé és önmaga legjobb változatává, legyen az fizikai vagy éppen lelki vonatkozású. Hiszen mindez egy olyan életszakaszban történt az ő esetében, amikor már a legtöbben nem nyitottak az újdonságokra, kihívásokra, fejlődésre, hanem az addig kialakított zártabb körben élik mindennapjaikat. Sőt, Simona az elmúlt tíz év tapasztalatai alapján a bodyART gyakorlataiból és folyamatából kiindulva egy olyan programot alkotott, mely a mellrákból felépülő hölgyeken igyekszik segíteni.
Amikor-a-test-és-lélek-egyensúlyba-kerül10
„Egyszer Babi — akinek ezúton is köszönettel tartozom, hogy edző lehettem — megkérdezte, hogy szeretnék-e órákat tartani. 45 éves voltam. Azt hiszem e kérdés által tíz évet fiatalodtam. Attól kezdve elkezdtem magam képezni, elmentem egy szakirányú képzésre Debrecenbe, ahol valami olyat láttam, ami éppen balett sem volt, könnyű sem, de nehéz se volt, folytonosság és gördülékenység jellemezte, nagyon megtetszett. Babi közben állapotos lett, megkérdezte, hogy mennék-e helyette egyéb képzésekre. Ekkor ötven éves voltam. Akkortól változtam meg, és az életem is.
A bodyART mint koncepció, ahogy szeretem mondani, személyi fejlődés egy embernek, gyakorlatban egy holisztikus edzés, az egész testre kiterjedő edzésforma.
Megalkotói Robert Steinbacher és Alexa Lee, a kínai népi orvoslás öt elemére támaszkodik: föld, fa, tűz, fém, víz. Kiterjed az egész testre, az ázsiai jin-jang filozófián alapszik. Gyakorlatban ez az a filozófia, ami az egész univerzumban körülvesz minket, rávilágít arra ahogyan váltakoznak az évszakok, a nappal és az éjszaka, szomorúság-vidámság, erő-kipihentség, jó-rossz, élet-halál.”
Az alábbi fotókban és videóban Simona élettörténetéről mesélve betekintést nyújt mindabba, hogy mennyi alázat, kitartás és intelligencia, érzékenység és erő köthető e sportághoz, milyen energiákat, mobilitást, bölcsességet, egészséges életformát és inspirációt tud nyújtani a nyugati társadalmakban olykor sokszor elkényelmesedő testnek, léleknek és elmének.
És talán így az élet is egyensúlyba kerülhet.

Ha szeretnél hozzászólni cikkünkhöz, látogass el Facebook oldalunkra.Megosztom:

INSPIRÁLÓ