A zero waste mozgalom egyik úttörője a Gazdasszonyképzőn

Szerző: Szatmár Vidékfejlesztéséért Egyesület • Fotók: Szatmár Vidékfejlesztéséért Egyesület • 2022. április 27.

Megosztom:

A zero waste mozgalom egyik úttörője a Gazdasszonyképzőn

A nem csak gazdasszonyoknak szóló előadássorozat első részét április 28-án csütörtökön 17 órától tartják a Szatmárnémeti Iparosotthonban, melynek központi témája a hulladékmentes háztartás.
A gazdasszony szó hallatán a vidéki élet jut az ember eszébe, pontosabban a vidéken élő, a mezőgazdaságban tevékenykedő nők. Azonban minden nő otthon – éljen vidéken vagy városban, gazdaságot, háztartást vezet, ami sokszor igen nagy kihívást jelent a mindennapokban. A 21. században mindent jól akarunk csinálni, minél egészségesebben élni, örök rendet és tisztaságot tartani, finom ételeket főzni, biztonságos és egészséges környezetet kialakítani családunk számára. Amikor hivatásról, munkahelyről van szó, számos képzés elérhető, akár online is. Minden téren fejleszthetjük képességeink, ám az otthoni környezetünk jobbá tételére a modern korban, kevés iránymutatás áll rendelkezésre.
Ezért indul útjára a Partium Falugazdász Hálózat és a Szatmárnémeti RMDSZ Nőszervezetének közös előadássorozata, a Partium első Gazdasszonyképzője. Az előadások alkalmával hulladékmentes háztartásról hallhatunk elsőként, de a programban szerepel takarítási útmutató, natúr tisztítószerek, gyógy- és fűszernövények jótékony hatásai, konyhai és kertészeti praktikák, sőt az elméletibb oktatás mellett a résztvevők belekóstolhatnak péktermékek készítésébe és a befőzés titkaiba is bevezetik őket.
Az első előadás a hulladélmentes háztartásról szól, melyben segítséget kapnak mindazok – legyen szó nőről vagy férfiről -, akik szeretnének környezettudatosan élni, de nem tudják hogyan is kezdjenek bele. De azok is hasznos tudással gazdagodhatnak, akik már megtették az első lépéseket, de elbizonytalanodtak és segítségre van szükségük, illetve azoknak, akik úgy érzik környezettudatosan élnek, de szeretnének tovább fejlődni.

Az április 28-án 17 órától az Iparosotthonban tartandó előadáson Kump Edina, a
Körforrás családi vállalkozás alapítója és szakmai vezetője tartja.

Ő az ELTÉ-n diplomázott, mint környezetkutató, 2006. óta foglalkozik környezetvédelemmel: hulladékgazdálkodással, fenntarthatósággal, szemléletformálással.
Számos oktatási projektet vezetett, melyek egyike a Greennovációs Nagydíjat is elnyerte. A Forbes.hu szerint „a zero waste mozgalom úttörője Magyarországon”. 2015-ben a La femme magazin által kiválasztott 50 magyar tehetséges fiatal egyike volt, 2016-ban lehetősége adódott TEDx előadást tartani, 2019-ben a WMN magazin olvasói és szerkesztősége jelöltjeként Szuper WMN különdíjat kapott, majd 2020-ban az InStyle magazin nemzetközi listájában az 50 leginspirálóbb nő egyike lehetett.
„A környezettudatos életmód számunkra olyan, mint Noé bárkája: nincs más út. Célunk minél szélesebb körben népszerűsíteni azt, hogy minél többen csatlakozzanak hozzánk az élhető jövőnkhöz vezető úton. Úgy közösen, többet tehetünk azért, hogy a jövő generációi is egy élhető, fenntartható világban élhessenek. Úgy is mondhatnánk, hogy dílerek vagyunk, akik a környezettudatosság kapudrogját és néhány keményebb “cuccot” is kínálnak. Célunk, hogy minél többen csatlakozzanak hozzánk az élhető jövőnkhöz vezető úton. Nem kertelünk: célunk, hogy függőséget okozzunk” – fogalmazza meg küldetését Kump Edina.
A szatmárnémeti előadása az eddigi legnépszerűbb, interaktív előadás, mely azok számára is izgalmas akiket eddig nem foglalkoztatott a környezetvédelem. Komplex módon fog össze több területet úgy, hogy a hallgatóság szakzsargonok nélkül, közérthetően választ kapjon a miértekre.
Az előadásra jegyek 20 lejes egységáron kaphatók a Szatmárnémeti RMDSZ székházában (Rákóczi/Mihai Viteazu utca 10 szám) csütörtök déltől, illetve jegyet váltani a helyszínen is lehet a programot megelőzően.

Ha tetszett a cikk és szeretnél még ehhez hasonló anyagokat olvasni, támogasd a magazint.

Ha szeretnél hozzászólni cikkünkhöz, látogass el Facebook oldalunkra.Megosztom:

INSPIRÁLÓ