A volt kulturális főváros: Nagyszeben

Szerző: Ladó Csaba •  Fotók: Ladó Csaba, Pexels, Shutterstock • 2020. július 27.

Megosztom:

A volt kulturális főváros: Nagyszeben

Kétség nem fér hozzá, országunk egyik legkarizmatikusabb városa az Erdély szívében virágzó izgalmas Nagyszeben. A sokszínű város, mely nemcsak színes házaira, hanem lakosságának diverzitására, és ebből fakadóan kulturális és művészeti heterogenitására is igaz, számos meglepetést és igazi látnivalót tartogat.
Ennek fényében választották meg 2007-ben Európa kulturális fővárosának. Nagyszeben igazi turistaparadicsommá nőtte ki magát. Ennek következtében bekerült az én látóterembe is, és csakhamar felkerült arra a retinámon található képzeletbeli listára, amin olyan városok sorakoznak, melyeket mindenképp szeretnék meglátogatni. Megkésve, de több mint 10 évvel a becses cím kiérdemelése után én is megcsodálhattam a volt kulturális fővárost.
A települést II. Géza magyar király alapította, és szász lakossággal telepítette be. Nagyszeben tulajdonképpen magyar király által alapított szász város. Elnevezésének eredetéről megoszlanak a vélemények. Származtatják a Szeben patak nevéből is, ugyanakkor a Sibin vagy Sebin személynevekből is. Ami viszont teljesen biztos, hogy a 11. században már létezett. A város csakhamar az Erdélyben élő szász lakosság szellemi és kereskedelmi birodalmává nőtte ki magát, töretlen sikere pedig a mai napig is figyelemre méltóan kitart.
Azok számára, akik szeretnek híres városokban barangolni és felfedezni mindezek zegét-zugát, Nagyszeben óvárosa igazi földi mennyországot kínál. Az óváros nem nagy, ami azért jó, mert könnyen belátható, ami a tájékozódást illeti, valamint könnyen bejárható is, hisz egy hétvége bőven elég, hogy hegyiről-farkára feltérképezzük. Látnivalói egyértelműen a Nagypiac, a Kispiac és a Huet-tér köré csoportosulnak, amelyek maguk is egymás szomszédságában találhatóak.
A nevezetességek zöme itt látható, valamint az óváros peremvilágában, a várfal mentén, ahol egy igen kellemes promenád szalad végig, így egy kellemes séta közben megcsodálhatjuk a fal mentén pihenő bástyákat is. Természetesen Nagyszeben városát csak úgy érdemes bejárni, ha legalább pár óra erejéig meg tudunk feledkezni az idő múlásáról, és gondtalanul el tudunk veszni a szász házak különleges világában. Ha igazán jól csináljuk, érezhetjük a város egyedi hangulatát.
Nagyszeben szívét kétségkívül a Nagypiac testesíti meg, mely tulajdonképpen az óváros legnagyobb és egyben legismertebb tere. Itt található a legnívósabb épületek zöme, valamint ezen a téren rendezik meg minden évben a híres karácsonyi vásárt is. A tér látványos, általában turistákkal és persze pezsgő élettel teli. A Nagypiac ad otthont a város talán leghíresebb épületének, a Brukenthal múzeumnak, a Városházának, a katolikus Szentháromság templomnak, a régi Tanácstoronynak, és nem utolsó sorban annak a számos szász stílusú háznak, melyek jellegzetes tetőszerkezetükkel és színes falaikkal körbezárják a teret.
A Brukenthal múzeum a város egyik legnagyobb attrakcióját testesíti meg, és az én véleményem is az, hogyha egyszer Nagyszebenben járunk, mindenképp látogassuk meg! A Brukenthal az ország első múzeuma. Az itt található műemlékek gyűjteménye tényleg lenyűgöző, ám ami az alkalmazottak tapintatosságát illeti, van még hová fejlődni. Zárás előtt egy órával értünk be a múzeumba, valószínűleg ez volt az oka a gorombaságnak, de még így sem elfogadható. Ha külföldön késve érkezel egy múzeumhoz, akkor egyszerűen nem engednek már be, ugyanis zárás előtti fél- vagy egy órában már nem is lehet jegyet venni. Így kellene működnie nálunk is, de valahogy a Brukenthal múzeumban ez nem valósult meg. Ha azt mondják, hogy már nem lehet bemenni, mert nemsokára zár a múzeum épülete, megértem és visszamegyek másnap.
Viszont az, hogy már úgy néznek rád, hogy „mit keresel itt ebben az időben”, és nyersen közlik, hogy mindjárt zár a múzeum, ha be akarunk menni, akkor úgy igyekezzünk, hogy aztán nehogy túllépjük az időt…, ez már nem megengedhető, egy adott ponton sértő és felháborító is. Ez a jegypénztárnál történt, és ez még nem minden. A kedves alkalmazottak fél órával zárás előtt felöltözve, táskával a vállukon nézték, hogy mikor fejezzük már be a múzeumlátogatást. Ez egy turista számára nagyon negatív élmény. Zárás előtt már jóval a múzeum épületén kívül voltunk, még egy órát sem töltöttünk el bent. Én úgy tudom, hogy a látogatási program az a látogatókra érvényes, nem pedig az alkalmazottakra. Az alkalmazottaknak a program vége után kellene hazaindulniuk, nem pedig már zárás előtt fél órával sóhajtozniuk. Ez egy turista számára nagyon kellemetlen. Külföldön ilyen nincs, a múzeumokban zárás előtt 10 perccel is kedvesek, és ha már ott az idő, szépen figyelmeztetnek, hogy közeledik a zárásidő, nem pedig csúf szemekkel szurkálnak ajtó mellett felöltözve, készen az indulásra.
Nem a Brukenthal múzeum az egyetlen csodás épület a Nagypiac területén, itt található a polgármesteri hivatal is, mely egy igazán különleges építészeti műalkotás. A polgármesteri hivatal tőszomszédságában található a Szentháromság plébániatemplom is, melyet érdemes felkeresni és egy kicsit belülről is megcsodálni.

A régi Tanácstorony a város egyik kiváló kilátója, mindenképp ajánlott felmenni a torony tetejébe, és onnan feltérképezni az óváros szépségeit.

Ennél jobb kilátás már csak az evangélikus székesegyház tornyában vár ránk, ami ennél is magasabb. Nagyon szépen látható a Nagypiac és a körülötte elterülő óváros, valamint az óvárost körülölelő modern városrészek. A másik oldalon a Nagypiac tőszomszédságában elterülő Kispiac található és annak ikonikus látképe, az evangélikus székesegyház és az azt körülfogó Albert Huet- tér. A város jellegzetes szász házainak igazi tárházát csodálhatjuk meg. A házak jellegzetessége a rendkívüli színkavalkád és a magasra ívelő különleges, egyedi építésű háztetők.
Áthaladva a régi Tanácstorony boltíves kapuja alatt, egyenesen a Kispiacra érünk ki. A Kispiac szívét az evangélikus székesegyház és a Huet-tér képezi. A szász házaknak itt is számos ékes példájával találkozhatunk. Egyébként itt található a Fekete Medve gyógyszertár — az ország egyik legrégebbi patikája —, a Hazugok hídja, a Luxemburg ház, a híres Aranyhordó étterem, valamint innen közelíthető meg a legegyszerűbben az Aranyművesek lépcsős tere is.
A Hazugok hídja: a legenda szerint ha valaki átkelés közben nem mond igazat, furcsa hangokat hallat a híd, továbbá el is ájulhat a hazug ember rajta. Legenda ide vagy oda, nagyon szépen látszik róla a Kispiac. Már csak ezért is érdemes megkockáztatni. A híd mellett emelkedik a Luxemburg ház is, a hídról nagyon jó a rálátás.
Az óváros egy újabb híres látnivalója a Fekete Medve gyógyszertár, egy nagyon érdekes patikamúzeum, mely elsősorban gyógyszerészek számára lehet érdekes, de nem csak. A régi, de jó állapotban megmaradt bútorzaton kívül gyógyszertári felszerelések, eszközök egész tárházával ismerkedhetünk meg. Egyébként, külföldi városokhoz hasonlóan vannak Nagyszebenben is összesített belépők, tehát egy jegy árával több múzeumba is beléphetünk. A jegy két napig érvényes. Ezeket a jegyeket az összesített jegy keretén belül látogatható múzeumokban ki is válthatjuk. Nagyon jó ötlet.
A Fekete Medve múzeum mellett balra található az átjáró az Aranyművesek lépcsős terére, mely egy nagyon hangulatos kis szűk utcácska, többnyire pirosra festett házacskákkal. Az óvárosban érdemes céltalanul barangolni, elveszni a házak között, szűk utcák világában. Nagyon hangulatos. Egy romantikus séta után egy hozzá illő vacsora is dukál. Az Aranyhordónál (Butoiul de Aur) jobb helyet nem is találhatnánk. Az Aranyhordó az ország elsőként bejegyzett étterme. Egy kicsivel drágább a többi étteremnél, de ha már itt jár az ember, vétek lenne kihagyni.
Az evangélikus székesegyház Nagyszeben egyik kiemelkedő épülete, a város szimbóluma, magas tornyával az óváros legmagasabb épülete. Az Albert Huet téren található, és bár ottjártunkkor éppen felújítási munkálatok zajlottak, így belterét nem láthattuk, a harangtoronyba azért szerencsére sikerült feljutni. Nagy kihagyás lett volna, ha nem. A kilátás elképesztő, innen tényleg lehet látni az egész várost. Feljutni a harangtoronyba elég félelmetes, tériszonyosoknak egyáltalán nem ajánlom. Picit olyan, mintha Harry Potter világába csöppentünk volna. A torony belseje teljesen üres, nagy a huzat, galambok szállnak mindenfelé, és falépcsőn kell felkapaszkodni a torony falai mentén egészen fel, végig a harangok között. Izgalmas és ugyanakkor hideglelősen hátborzongató élmény. A harangtorony kilátója azonban kárpótol minden szenvedésért, hiszen a kilátás tényleg gyönyörű. Szemünk elé tárul az egész város és annak minden nevezetes tere és épülete, többek között a katolikus Szentháromság-templom, a Kispiac, a régi Tanácstorony, az ortodox székesegyház, mely egy különleges épület, egyedi belső térrel.

A nagyszebeni ortodox székesegyház a város kuriózumának számít. Bizánci stílusban épült és erőteljesen hordozza az isztambuli Hagia Sophia stílusjegyeit.

Ez nem véletlen, hiszen a híres mecset mintájára építették. Beltere fantasztikus, és bár sokan giccsesnek találhatják az épület temérdek, túldíszített freskó kavalkádját, ilyen és ehhez hasonló épületek esetében nem beszélhetünk giccsről, hiszen a giccs megnevezést egy értéktelen, csiricsáré tárgyra értjük, ebben az esetben pedig nem beszélhetünk értéktelenségről, sokkal inkább értékről és elismerésről azon személyek iránt, akiknek sikerült ezt fáradtságos munka által kivitelezni. Ezek az alkotók áldoztak a művészetek oltárán!
Ha már megnéztünk mindent az óváros szívében és egy kis pihentető sétára vágyunk, nincs is jobb hely ehhez az óváros peremén futó promenádnál a várfal mentén. Séta közben láthatjuk majd a várfal menti bástyákat, valamint a hangulatos kis kávézókat is. A promenádon látható a Kádár-torony, a Fazekasok tornya és a Fegyverkovácsok tornya is. Innen visszatérhetünk a Nagypiacra, ha folyamatosan jobb irányba tartunk. A sétálóutca könnyen felismerhető, egyenesen a térre vezet.
Nagyszebenben található még egy izgalmasnak ígérkező szabadtéri múzeum is, ahová mi sajnos nem jutottunk el. Az Astra szabadtéri múzeum tulajdonképpen egy falumúzeum, mely a Törcsvári-kastély mellett lévő kis múzeumhoz lehet hasonló. Ha van rá idő, érdemes ide is ellátogatni!
A nagyszebeni óváros feltérképezésének végéhez értünk, remélem sikerült mindenki számára valami újat bemutatni. Úgy gondolom Nagyszeben egy nagyon izgalmas város, rendkívüli atmoszférával, rengeteg látnivalóval, ahol érdemes legalább 1–2 napot elidőzni.

Ha tetszett a cikk és szeretnél még ehhez hasonló anyagokat olvasni, támogasd a magazint.

Ha szeretnél hozzászólni cikkünkhöz, látogass el Facebook oldalunkra.Megosztom:

INSPIRÁLÓ