A világ ízei Járjátok körül velünk a világot! – Olaszország, beszámoló –

Szerző: Matusinka Beáta • Fotók: Kassay Costan Bernadett • 2023. május 23.

Megosztom:

A világ ízei
Járjátok körül velünk a világot!

– Olaszország, beszámoló –

Egy új eseménysorozat indult el a múlt héten a l’atelier coworking terünkben. Egy gasztronómiai utazásra hívtuk a vendégeket, hogy az oly hatalmas és csodás világunk egy szegletét érzékszerveink által jobban megismerhessük, itthonról. Ehhez Marius Chis, a szatmárnémeti Bella Ciao étterem tulajdonosa nyújtott segítséget, aki 17 évet élt Olaszországban és étterme autentikus olasz ízekre specializálódott, valamint Katona Csabával, a Booze borszaküzlet alapítójával olasz borokat kóstoltunk.
Marius 16 évesen költözött ki Olaszországba, miután a szülei a jobb megélhetés reményében már egy ideje itt dolgoztak. Már ekkor megfogta az olasz hangulat, életkedv, ahogyan egymással beszélgetnek és ahogyan egymáshoz viszonyulnak a helyiek. Egy grófnő mellett kezdett el dolgozni, majd éttermekben és az ingatlanpiacon. Bejárta az egész országot a közel két évtized alatt, de legtöbbet Közép-Olaszországban élt, Róma környékén. Ha választani kell a Földközi-tenger partját ajánlja az Adria helyett, a legszebb emlékei között pedig a végeláthatatlan vasárnapi ebédek maradtak meg, főleg amikor étellel, itallal felszerelkezve kiment a család a tengerpartra. Ilyenkor vittek ki magukkal Riso Freddo nevezetű ételt is, amelyből az olasz esten is kóstolhattunk. Emellett Marius egy sajt- és felvágott tállal készült, mellé olaj- és kapribogyók válogatása, és kétféle friss focacciával. A meglepetés pedig egy házi készítésű Tiramisu volt.
A borok kapcsán Csaba egy Proseccot, két fehér és egy vörös bort hozott. Ismertette a jelenlévőkkel, hogy a Prosecco egy olasz, elsősorban Glera szőlőből készülő fehérbor, melyet hagyományosan erősebben buborékos (spumante), gyengébben habzó (frizzante), és szén-dioxid mentes (tranquillo) formában állítanak elő. A bor elnevezése a Trieszt közeli Prosecco település nevéből jött létre, ahonnan a szőlőfajta és a bor származik, és csakis ebben a régióban készülő habzóbor nevezhető el ekként.  Kellemes és könnyed volt a hangulat az est folyamán, a résztvevők pedig kérdésekkel, javaslatokkal igazi családias beszélgetésbe bonyolódhattak egymással, illetve a bor- és ételszakértőkkel. Már az este folyamán eldőlt, hogy a nyári szünet előtt, júniusban szervezünk még egy ilyen estet, a meghívott ország és szakértő pedig hamarosan kiderül.
Köszönjük a részvételt, legközelebb is várunk benneteket sok-sok mosollyal és szeretettel!
Ha tetszett a cikk és szeretnél még ehhez hasonló anyagokat olvasni, támogasd a magazint.
Ha szeretnél hozzászólni cikkünkhöz, látogass el Facebook oldalunkra.


Megosztom:

INSPIRÁLÓ