A tűvel és cérnával írt mese, avagy egy fiatal tervező története

Szerző: Juhász Zita •  Fotók: Evelyn Merkli • 2022. április 6.

Megosztom:

A tűvel és cérnával írt mese, avagy egy fiatal tervező története

Egy mosoly, egy figyelemmel telt köszöntés, pár lépés, pár lépcsőfok és máris egy színes, részletgazdag kis tetőtéri helyiségben találod magad elvarázsolva. Merkli Evelyn egy fiatal, céltudatos és nagyon kifinomult ízlésvilággal rendelkező tervező. Nemcsak megálmodja és megtervezi, hanem saját kézzel kivitelezi is azokat az időtálló ruhadarabokat, melyekre minden nőnek szüksége van.
Édesapja 16 éves kora óta varr, családja egy szatmári varrodát működtet immár 30 éve, mely a férfi öltözetre szakosodott. Leánygyermekként ebbe nőtt bele, az anyagok, a textúrák és a színek világába. Kislányként nem akart sem modell, sem divattervező lenni. Viszont ahogy cseperedett egyre nagyobb figyelemmel válogatta meg ruháit, megkülönböztetve a minőségi darabokat — melyek odafigyeléssel és tökéletes kivitelezéssel készültek — azoktól, amelyeket a tömegeknek szántak. Meglátásai és kreativitása arra késztették, hogy bár nem rendelkezett művészeti tanulmányokkal, de felvételizzen a temesvári Képzőművészeti és Formatervezési Egyetemre. Kételyek, félelmek, sok- sok rajzóra és hatalmas kihívások mentén, de sikeresen vette a kezdeti akadályokat. Időbe telt ameddig elhitte, hogy igazán helye van ott s jó döntést hozott.
Szakmai tudása egyre bővült, a divatvilág egyre inkább beszippantotta és formálta a mára kialakult vezérelveit, melyek mai napig inspirálják munkáit. A temesvári tapasztalások, a hatások és a megélései egy olyan mély benyomást gyakoroltak rá, hogy diplomamunkájának témájaként a városi rabságot választotta.
Különleges érzékenységgel figyelte az embereket, a kapcsolatokat és a város dinamikáját. Ruháit megihlette a szürkeség, a monotonitás, az elhidegülés, mely a nagyvárost abban a helyzetben az ő szemszögéből jellemezte. A határozott formák, a robusztusság és az összeolvadás ihlette kollekciója nem csak sikert aratott az akadémiai területen, hanem több rangos országos eseményen hozott neki elismerést a maga meghökkentő valóságosságával.
Hiányérzete viszont és a fejlődés iránti vágya, hogy a szakma nagyjait megismerje és tanulhasson tőlük, egyre nőtt. Talán erre adott lehetőséget neki a sors mesterképzése alatt, amikor Kínába utazhatott egy teljes félévre tanulni. A döntése gyors kellett hogy legyen, de mindenben támogatást élvezett, így egyértelműen igent mondott. A kíváncsisága, az újdonság iránti vágya és a késztetés, hogy fejlődjön, mind tapasztalatokká alakultak a Kínában töltött idő alatt. Valóban a szakma nagyjaival alkothatott és tanulhatott tőlük. A Chanel, a Dior tervezői mind részesei voltak a történetének. Visszatekintve, az élmény, a tapasztalat és a kulturális sokk mind formálták őt, úgy emberileg mint szakmailag, szintén diplomamunkát inspirálva, hiszen mesterképzése záróakkordjaként kollekcióját Kína emlékének szentelte, mely kollekció szintén elért egy nagyobb nemzetközi közönség elé.
Ezt a fiatal nőt, aki a pályája elején állt, a tettvágy és a stílus iránti formabontó tervei mind előrébb vitték, s Budapestet készült meghódítani, ott szeretett volna alkotni és élni. Időközben viszont az élet másként alakult, és úgy érezte, nem érzi ott jól magát annyira, hogy ott maradjon.
Itthon, Erdélyben más tényezők határozzák meg az öltözködést. Az igényesség, az események megkülönböztetése és megtisztelése egy-egy jól megválasztott ruhadarabbal értéket képviselnek. Elég egyetlen hangsúlyos viseleti elem, mely által kifejezhetjük hangulatunkat, stílusunkat és az eseményhez való hozzáállásunkat, melyen viseljük.
Evelyn ilyen darabokat alkot. Bár legközelebb hozzá a kabátkészítés és az utcai viseletek megtervezése áll, a különleges alkalmi ruhákat is hatalmas lelkesedéssel, precizitással és ami a legfontosabb, személyre szabással készíti el. Figyel a jellemre, a személyre, aki a ruhát viselni fogja. Felismeri, hogy a kért ruha megfelel-e majd viselője karakterének, tudni fogja-e kellő magabiztossággal viselni ahhoz, hogy jól érezze magát benne és ha úgy ítéli meg, hogy nem, akkor a megfelelő kérdéseket feltéve ad tanácsot, hogy a végeredmény egy egyedi ruha lehessen, melyben mindenki önmaga lehet.
A mindennapokra megálmodott kollekciók elemei is a sikkes kényelmet, a stílusos praktikumot és az igényes anyagválasztást hivatottak bemutatni. Nem elérhetetlen tervező szeretne lenni, hanem egy olyan női alkotó, aki a mindennapjaid szeretné élettel és nőiességgel telibbé tenni azáltal, hogy értékeket sző a ruháiba, hogy azokban akár egyetlen nap minden helyzetében úgy jelenhess meg, hogy a tekintetek elismerően szegeződjenek rád s érezd annak a történetnek a hangulatát, mely a ceruzában születik, a tűben íródik és veled folytatódik.

Ha szeretnél hozzászólni cikkünkhöz, látogass el Facebook oldalunkra.Megosztom:

INSPIRÁLÓ