A Tordai-hasadék — a kettényílt hegy

Szerző: Ladó Csaba •  Fotók: Ladó Csaba • 2021. február 11.

Megosztom:

A Tordai-hasadék — a kettényílt hegy

Legelső alkalommal nagymamámtól hallottam a Tordai-hasadékról, mint borzalmas élményről. Valószínűleg nem a legjobb így elkezdeni egy utazási ajánlót, de mentségemre és az ő mentségére is szóljon, hogy nagymamám fölöttébb tériszonyos, így neki tényleg nem volt egy sétagalopp. Kéjutazás pedig végképp nem! Akkor még csak hírből ismerték a drótköteleket is, de most, hogy már jártam ott, tényleg van benne valami félelmetes. Számomra azonban inkább kaland és merő izgalom volt.
A Tordai-hasadék Tordától nem túl messze, a Torockói-hegységben található, az ország páratlan különlegessége és híres nevezetessége. A hely érdekessége, hogy tényleg úgy néz ki, mintha valami csapás által kettéhasadt volna ez az irdatlan hegy. S bár legenda kering, miként választotta Isten ketté Szent István fohászára a hegyet, miközben a kunok elől menekült, a titok kulcsa valószínűleg mégiscsak a kőzet milyenségében rejlik. Mivel mészkő hegységről van szó, így bátran beszélhetünk mészkőhasadékról, ennek következtében egyből következtethetünk rá, hogy hogyan is alakulhatott ki ez a páratlan természeti képződmény. A mészkő nem túl becses tulajdonsága, hogy könnyen formálódik vízmosás hatására, melyet a Tordai-hasadék esetében a Hesdát-patak valósított meg. Több mint valószínű, hogy kezdetben barlangrendszerek alakultak ki, melyek idővel beomlottak és így jött létre a ma ismert hasadék.
A hasadék két oldalát égbenyúló sziklafalak és meredek hegyoldalak szegélyezik, gazdag növényzettel, csörgedező patakkal. Bejáratánál elrettentő példaként szolgálhat a gazdátlan gumicsizma, ám hadd jegyezzem meg, némi alapvető óvatosságot betartva, nem rejt különösebb veszélyeket a hasadék birodalma.
A túra mondhatni könnyed erdei sétaként indul, ám a kalandvágyók sem kell csüggedjenek sokáig, mert a hasadék közepe tájától kissé izgalmasabbá válik a terep.
Amilyen gyorsan beszűkült, oly gyorsan is tárta ki keblét a világra. Kiérve a hasadék magyarpeterdi oldalán, tágas, dimbes-dombos vidék tárult szemünk elé. Számunkra azonban csak most jött el a túra nehezebbik etapja, ugyanis hamar nekiveselkedtünk a jobb oldali lankás hegyoldalnak, hogy a hegytetőn végighaladva, a tájban gyönyörködve térjünk vissza kirándulásunk kiindulópontjába.
Bár nem volt könnyű kimászni a perzselő napsütésben, mindenképp megérte az erőfeszítést. Páratlan kilátás tárult elénk. Láthattuk a Tordai-hasadékot madártávlatból is!

Ha tetszett a cikk és szeretnél még ehhez hasonló anyagokat olvasni, támogasd a magazint.

Ha szeretnél hozzászólni cikkünkhöz, látogass el Facebook oldalunkra.Megosztom:

INSPIRÁLÓ