A REVERENDA FOGSÁGÁBAN #havinégykönyv

Szerző: Csata Éva • Fotók: Unsplash • 2022. március 11.

Megosztom:

A REVERENDA FOGSÁGÁBAN

#havinégykönyv

Imádok olvasni. Amióta az eszemet tudom, mindig olvastam. Hol egy, hol egyszerre több könyvet — amiből egy a fürdőben, egy másik a konyhában, egy harmadik a hátizsákomban, egy negyedik az ágyamban, illetve egy ötödik a kezemben volt éppen.
Vannak olyan történetek, amik annyira mélyre visznek magamban, hogy az elsődleges szükségletek kielégítésére való azonnali késztetés teljesen eltörpül mellettük. Így lesz hajnal, majd reggel — egy-egy olyan történettel a kezemben, ami képes megváltoztatni a világról alkotott képemet. Hiszen ezt teszi velünk az olvasás — elfogadtatja az elfogadhatatlant. Aminek ereje van felülírni mélyen benned azokat a dolgokat, amiknek a megoldásához egyetlen működő tényező az idő. És mégis mivel telne hatékonyabban és gyorsabban, mint az olvasással?
E heti ajánlásom
A könyv címe

A REVERENDA FOGSÁGÁBAN

Írója
Graham Caveney
Műfaja: memoár regény, melynek témája a szexuális zaklatás
Az íróról röviden: Graham Caveney újságíró. Ebben a könyvében hihetetlen, helyenként fájdalmas, máskor komikus realizmussal kelti életre szülei személyét, mindennapi életüket, kamaszkorát, ébredését, harcát — önmagával szemben, mely a könyv utolsó lapjáig elkísér bennünket úgy, hogy közben sajátunkénak érezzük. És ebben a formában válik harcaink és válaszra váró kérdésköreink egyikévé.

A könyv cselekményéről röviden:

Graham Caveney visszaemlékezése egy egyszerű angol tinédzser történetét meséli el a 70–80-as években: zenei megszállottságát, szerelmét a könyvek iránt, és hogy hogyan sikerül ezek révén kiszabadulnia szülővárosából. Szülei számára a fiú taníttatása a jobb élet ígéretét jelentette, Graham azonban csapdába került: az iskolát vezető katolikus pap lett a legfőbb mentora — és egyben a szexuális bántalmazója. A kamasz főhős szeretné megérteni, mi történt vele, és miért — ezt a küszködést rögzíti a felnőtt Caveney visszaemlékezése; ezt a célt szolgálja a történtek és fájdalmas következményeik bátor és szókimondó megfogalmazása.

Bennem A reverenda fogságában:

Annak idején, amikor ebben a témában az egyik legmegrázóbb könyv került a kezembe, Péterfy Novák Éva: Apád előtt ne vetkőzz címmel, azt hittem ennél őszintébben írni ezekről a dolgokról nem lehet, mert amennyiben igen, író és művét olvasó egyszerre halnak bele a fájdalomba.
Graham Caveney megtalálta a feszültségoldásnak azt a módját, amely éppen ezeken a halálos sebeken lendíti át az olvasót. Azzal a fajta humorral, amely egyszerre siratja és nevetteti meg az embert. Nem rángat végig explicit módon a szexuális zaklatás történésein. Inkább belső megélésekre, a sokkhatásra, az azt követő gondolatok útvesztőjére helyezve a hangsúlyt, amelyet az ember akarva-akaratlan magával visz egy életidőn át.
Ha ki kellene ragadnom egy fontos gondolatot, ez lenne az: a regény főhőse siratja és hiányolja zaklatója személyét. Azt kérdezi magától — vajon nem érte meg az a tíz, időnként húsz perc rettenet azért a sok mindenért cserében, amit ettől a kapcsolattól kapott?
Hányszor tesszük fel életünk során ezt a kérdést önmagunknak?
És hányszor van bennünk bátorság nemmel válaszolni?…

Csata Éva a Bookmann Kiadónál eddig megjelent könyvei megrendelhetők a www.antikvarius.ro oldalról:

  Homokóra láncostól  

•   Vér és döntés   

•   Barnabás, a vigasztalás fia   

•   Láncok az időben   

•   Génjeimben a hiba

•  Génjeimben a hiba II   

•   Egy élettel tartozom

Előkészületben:

•   Bennem a létra

Ha tetszett a cikk és szeretnél még ehhez hasonló anyagokat olvasni, támogasd a magazint.

Ha szeretnél hozzászólni cikkünkhöz, látogass el Facebook oldalunkra.Megosztom:

INSPIRÁLÓ