A nyaralásod szóljon rólad és legyen érted — avagy hogyan NE szabadságolj!

Szerző: Simon Emőke •  Fotók: Unsplash • 2021. július 19.

Megosztom:

A nyaralásod szóljon rólad és legyen érted — avagy hogyan NE szabadságolj!

Hamarosan elkezdődik a nyári szabadságolások ideje. És az igazság az, hogy egyáltalán nem mindegy, hogy hogyan szabadságolunk. Ezért arra gondoltam, hogy ez az írás legyen a segítségetekre. A továbbiakban megadok egy pár támpontot, amit jó lenne, ha sikerülne betartanotok, különben a szabadságotok nem rólatok fog szólni, és nem kipihented fogtok visszatérni, megújult erővel, energikusan, motiváltan, inspiráltan, hanem szinte ugyanúgy, ahogy elmentetek. Akkor meg minek szabadságra menni?!

1. A szabadság szóljon rólad is!

Sokszor esünk abba a hibába, hogy a családi békéért elmegyünk olyan helyekre is, ahova valójában nincs kedvünk menni. De ha a párunk oda szeretne menni, akkor ám legyen, iránta való szeretetből meghozom ezt az áldozatot. És ez nem ok. Nem ok akkor, ha ez többször fordul elő. Most egyértelmű, hogy nem arról beszélek, ha valahova szíve vágya eljutni már gyerekkora óta, és mi nem megyünk vele, mert nekünk valamiért nem az. Továbbá az sem ok, ha a szülői vagy a baráti társaság nyomására alakulunk, és töltjük ott a nyarat, ahol nem leljük örömünket. Ezeket azért írom, mert ügyfelekkel dolgozva sokszor látom, hogy ilyen hibákba esnek bele sokan. Ezért bátorítalak arra, hogy állj ki magadért, addig válogassatok a lehetőségek közül, amíg mindenki elégedett. Rengeteg hely van a Földön, létezhetetlen, hogy ne találjatok olyan megoldást, amitől mindenki boldog, és már alig várjátok, hogy ott legyetek. Egy olyan hely, ahol nem szeretsz lenni, vagy ahol nem érzed jól magad nincs hogyan adjon, nincs hogyan töltsön. Úgyhogy ne tedd ezt magaddal!

2. Olyan emberekkel nyaralj, akik nem lehúznak, hanem töltenek!

Ahhoz, hogy ne fáradtan, ingerülten, rosszkedvűen térj vissza egy nyaralásból, nagyon fontos, hogy kivel töltöd az időd. Ezért csak olyan emberekkel vedd körül magad a szabadságod alatt, akikkel jókat nevetsz, akik társaságában önmagad lehetsz, akik nem leszívnak, hanem töltenek, akik mellett elengedheted magad és komfortos lenned. Ne menj olyanokkal nyaralni, akik folyton kritizálnak, akik azt éreztetik veled, hogy nem csinálod jól a dolgokat, hogy nem vagy elég jó számukra, akik mindenben csak a negatívat látják meg, folyton elégedetlenek stb.

3. Szakadj el a szociális médiától!

Hajlamosak vagyunk mindent rögzíteni egy nyaraláson, és azonnal fotókat, videókat megosztani, feltölteni a Facebookra, az Instára. Ehelyett inkább én a teljes elszakadást és feltöltődést javaslom. Légy ott, légy jelen minél tudatosabban. Szívd magadba a helyet, a kultúrát, a tájat, kóstolj meg új ízeket, ételeket, légy azokkal az emberekkel, akikkel mentél. Hagyd a virtuális világot, és élj inkább a való világban. A való világ az, ami igazán tölt, kikapcsol. Ha majd hazaérsz, bőven ráérsz posztolni és fotókat nézegetni.

4. Hagyd itthon a gondokat, problémákat!

Ez a legnehezebb tudom. Viszont szeretném, ha két dolgot tudatosítanál. Egy, amíg ott vagy, addig a problémáidon nem fogsz tudni változtatni, ezért kár velük foglalkoznod miközben szabadságolsz. Megvárnak. Kettő, amennyiben sikerül elszakadnod és töltekezned, akkor megújult erővel, hazatérve sokkal nagyobb eséllyel fogod tudni megoldani a problémáidat.

5. Ne dolgozz!

Nagyon sokan nem tudnak elszakadni a munkától. És bár szabadságolnak reggel vagy este e-mail-ekre válaszolnak, felveszik a telefont, intézik távolról a cég ügyeit stb. Ne csapd be magad. Ez minden, csak épp szabadság nem. Ha így teszel, ne csodálkozz, ha visszatérve nem érzed kipihenve magad, hiszen szabadságod alatt is kattogott az agyad, sőt még az is lehet, hogy stresszelted magad. Húzd meg a határaid. Ne vigyél magaddal cégtelefont. Ne nézz e-mail-eket. Hagyd otthon a munkát, és csak töltekezz. A pihenés, teljes kikapcsolódás mindenkinek jár.

6. Légy jelen!

Próbálj meg minél inkább jelen lenni. Minél többször csak a mostban lenni, a pillanatban. Ha napozol, napozz, ha úszol, ússzál, vesztődj el egy régi épület felfedezésében, egy fagyi ízvilágában, egy új kulináris élményben, egy ölelésben, a tenger morajlásában, a forró homokban, a hegyek nagyságában, a friss levegőben, a virágillatban, a szellőben, a madarak csiripelésében stb. A pillanat megélése az igazán pihentető és feltöltő, hiszen ilyenkor az elme elcsendesedik, mi pedig nem veszítjük az energiát, hanem adjuk magunknak.

Ha tetszett a cikk és szeretnél még ehhez hasonló anyagokat olvasni, támogasd a magazint.

Ha szeretnél hozzászólni cikkünkhöz, látogass el Facebook oldalunkra.Megosztom:

INSPIRÁLÓ