A koronavírus a feje tetejére állíotta a világot – avagy hogyan ne féljek és szorongjak a krízishelyzetben?

Szerző: Simon Emőke •  Fotók: Unsplash • 2020. április 29.

Megosztom:

A koronavírus a feje tetejére állíotta a világot – avagy hogyan ne féljek és szorongjak a krízishelyzetben?

Ezekben a napokban mindannyian félünk, és mindannyian szorongunk. Ki kicsit, ki nagyon. A koronavírus a feje tetejére állította a világot. Megváltozott az életünk, korlátozva van a szabadságunk, nem tehetjük azt, amit akarunk, és akkor, amikor akarjuk. És ez félelmetes, komfortzónán kívüli mindannyiunknak.
Nem beszélve arról a tömérdek információról, ami naponta szembejön velünk, és ami megrémít, pánikoltat, hiszen egyre csak nő a fertőzött személyek száma, egyre több a korlátozás és a szigorítás, amit bevezetnek a hatóságok. Az egészségügyben dolgozók mondanak fel… és sorolhatnám. De nem ez a cél, hanem az, hogy mit tehetünk annak érdekében, hogy minél kevésbé szorongjunk, hogy ne hagyjuk, hogy a félelem, a pánik, az aggódás vegye át az irányítást felettünk.

Először is, CSÖKKENTSD ÉS KORLÁTOZD az információmennyiséget, ami eljut hozzád.

Naponta egyszer informálódj – lehetőleg reggel, hogy este ne maradj elalvás előtt negatív gondolatokkal – és mindig hivatalos forrásból tedd ezt meg. A belügyminisztérium oldala például egy hiteles forrás. Napközben ne olvass koronavírussal kapcsolatos írásokat, cikkeket, álld meg, még ha a barátaid, ismerőseid is küldték át neked, ajánlották a figyelmedbe. Tedd meg ezt másnap, abban az időintervallumban, amit a koronavírusra szántál. Ez nagyon fontos, hogy határozottan, következetesen szabjunk határt a ránk zúduló információknak.

Foglald le az elméd.

Ezekben a napokban különösen fontos, hogy ne hagyj sok időt az elmének azon gondolkodni, ami körülöttünk és szerte a világban történik. Ennek érdekében tervezd meg a napod. Tudom, sokan otthonról dolgoztok — ebben az esetben még fontosabb a tudatos tervezés, mert különben szétcsúszik a nap, ha meg szétcsúszik a nap, akkor te is nagy eséllyel szétcsúszol. Ezt most nem szabad hagyni. Szóval reggel miután felkeltél, tervezd meg a napod: mivel indítod a napod, hánytól hányig dolgozol, mikor tartasz munka közben szüneteket, és mivel töltöd ki ezeket a szabad perceket, mivel fogsz töltődni, mit csinálsz munka után, és mivel zárod a napod.

Mozogj. A mozgás élet, az élet mozgás.

Bár korlátozva van a kijárásunk, az még nem jelenti azt, hogy nem mozoghatsz. Sőt, muszáj, kell, ha ép és egészséges akarsz maradni úgy testileg, mint lelkileg és pszichésen. Otthon is tudsz mozogni. A mai online világ lehetővé teszi, hogy naponta csatlakozz bármilyen testedzéshez, vagy akár az online felületekre feltöltött videók is a segítségedre lehetnek. Találd meg azt a mozgásformát, ami számodra jó, amihez kedved van: jógázz, táncolj, végezz pilates, bodyart, különböző alakformáló gyakorlatokat. Csak csináld. A mozgás nem csak a testre, hanem az elmére is nagyon jó hatással van. Lenyugtat és a jelenben tart, nem hagy agyalni, félni, pánikolni, szorongani.

Tartsd a kapcsolatot.

Amiért nem találkozhatunk, az nem azt jelenti, hogy el is kell távolodnunk egymástól. Sőt, most kell a leginkább tartani a kapcsolatot. Fontos, hogy halljuk egymás hangját, hogy megosszuk egymással gondolatainkat, hogy meghallgassuk, bátorítsuk egymást, hogy adjunk teret a humornak, a nevetésnek, a szívből jövő kacagásnak. Fontos, hogy pozitívan töltsük egymást.

Használd ki hasznosan és kreatívan a szabadidőd. 

Csináld azt, amihez kedved van a négy fal között, amire rég vágytál már, de eddig nem volt rá időd. Olvass, főzz, süss, varrj, kézimunkázz, nézz filmeket, pihenj, aludj, játssz a pároddal, a gyerekeiddel, tegyél rendet a szekrényedben, a polcokon, beszélgess, szeress, kacagj, tervezz, tűzz ki célokat, hívj fel egy régi ismerőst… csak tedd azt, ami számodra most ezekben a napokban örömet okoz, ami tölti a lelked.

Ha már nem mehetsz ki, akkor fordulj be.

Próbálj meg naponta elcsendesedni egy 5–10–15 percre. Nevezd ezt imának, meditációnak, befelé fordulásnak, elcsendesedésnek — ahogy akarod. Fontos, mert csak így tudsz egyensúlyban maradni, ha megteremted magadnak napi szinten a belső békéd. Ha kapcsolódsz a lelkedhez, és belülről válsz erőssé. Ha belül erős vagy, kint semmi nem árthat neked. Egy egyensúlyban lévő ember nem pánikol, nem fél és nem szorong. Bízik, hisz, és minden helyzetben megteszi a lehető legnagyobb nyugalommal a tőle telhetőt.

Ha szeretnél hozzászólni cikkünkhöz, látogass el Facebook oldalunkra.Megosztom:

INSPIRÁLÓ