A JÉG HÁTÁN#havinégykönyv

Szerző: Csata Éva • Fotók: Unsplash • 2022. május 20.

Megosztom:

A jég hátán

#havinégykönyv

Imádok olvasni. Amióta az eszemet tudom, mindig olvastam. Hol egy, hol egyszerre több könyvet — amiből egy a fürdőben, egy másik a konyhában, egy harmadik a hátizsákomban, egy negyedik az ágyamban, illetve egy ötödik a kezemben volt éppen.
Vannak olyan történetek, amik annyira mélyre visznek magamban, hogy az elsődleges szükségletek kielégítésére való azonnali késztetés teljesen eltörpül mellettük. Így lesz hajnal, majd reggel — egy-egy olyan történettel a kezemben, ami képes megváltoztatni a világról alkotott képemet. Hiszen ezt teszi velünk az olvasás — elfogadtatja az elfogadhatatlant. Aminek ereje van felülírni mélyen benned azokat a dolgokat, amiknek a megoldásához egyetlen működő tényező az idő. És mégis mivel telne hatékonyabban és gyorsabban — mint az olvasással?
E heti ajánlásom
A könyv címe

A jég hátán

Írója
Csata Éva
Műfaja: dráma
Az írónőről röviden: … a legnehezebb az embernek önmagát bemutatnia.
Csata Éva 43 éves, végzettsége szerint pszichológus, gyógypedagógus, szociálpedagógus. Egyetemi tanulmányait követően fogyatékkal élőkkel foglalkozott a szociális szféra területén belül, teszi ezt mind a mai napig, a HIFA-ROMÁNIA igazgatójaként. Két gyermek édesanyja, akik kilencedik éve jégkorongoznak. A jégpálya mellett eltöltött idő ihlette a fent említett regény témáját. Eddig kilenc könyve jelent meg a BOOKMAN KIADÓ jóvoltából: Homokóra láncostól, Vér és döntés, Barnabás a vigasztalás fia, Génjeimben a hiba, Láncok az időben, Génjeimben a hiba második rész, Egy élettel tartozom, Örökkévalóság, A jég hátán.

A könyv cselekményéről röviden:

A regény egyike a legkorábban megírt történeteimnek. Az írás terápia, nem mondhatom el senkinek, elmondom hát mindenkinek alapon. Ennek mentén az a tapasztalatom, hogy a felszínről közelítettem a mélyebb tartalmak irányába. Úgy a témaválasztás, mint a téma kibontásának folyamatában.
A regény végigkíséri egy fiatal sportoló életét. A család tagjai példás összefogásról tesznek tanúbizonyságot, annak érdekében, hogy gyerekük fejlődni tudjon. Ám a fejlődés az ők életükben sem stagnál. Közelednek és eltávolodnak önmaguktól és egymástól. Igyekeznek azonban mindent megtenni annak érdekében, hogy gyermekük a lehető legkevesebbet sérüljön. A szülő azonban nem mindenható. Egy darabig óvhat és védhet, azonban azon a ponton, amikor elenged egy gyermeket, egyszerre adja át Életnek és Halálnak. Megismerhetjük mindeközben a jégpályák hangulatát. A jégkorong kihívásait. A csapatsport előnyeit és hátrányait. Az egyéni küzdelmeket, amelyek hozzásegítenek a sikerhez csapaton belül és azonntúl. A főszereplő küzdelmei mindannyiunk küzdelme. Önmagunkkal szemben, a bennünket körülvevőkkel szemben, a kényelem és őszinteség oltárán, annak érdekében, hogy azok lehessünk, akikké lennünk kell.

Hogyan rezonált bennem A jég hátán című könyvem:

Csodálatos arról írni, amit az ember a legjobban szeret. Számomra ilyen a jégkorong. Úgy éreztem, tartozom egy könyvvel. De természetesen az élet nem csak kacagás és móka. A védők a helyükre kerülnek, a korikat kitesszük száradni, a botot szögre akasztjuk, mert nem csak a jégen van dolgunk. Szerencsés esetben magunkkal menekítünk egy-két csodálatos megküzdési módot, ami a sportban segítségünkre volt, bevált. Kevésbé szerencsés esetben elesünk és felállunk. Addig, amíg már ez is egy lesz a jól ismert sémáink közül és ténye nem okoz akkora megrázkódtatást bennünk.
Tapasztalataim szerint nem az élet szelídül meg, hanem mi magunk vállunk plasztikussá. Elfogadva és belenyugodva abba, hogy minden elesés után egy újabb fejezet következik, új esélyekkel és lehetőségekkel, a legjobb önmagunk felé.

Csata Éva a Bookmann Kiadónál eddig megjelent könyvei megrendelhetők a www.antikvarius.ro oldalról:

  Homokóra láncostól  

•   Vér és döntés   

•   Barnabás, a vigasztalás fia   

•   Láncok az időben   

•   Génjeimben a hiba

•  Génjeimben a hiba II   

•   Egy élettel tartozom

Előkészületben:

•   Bennem a létra

Ha tetszett a cikk és szeretnél még ehhez hasonló anyagokat olvasni, támogasd a magazint.

Ha szeretnél hozzászólni cikkünkhöz, látogass el Facebook oldalunkra.Megosztom:

INSPIRÁLÓ