A japánok ősi stresszlevezető módszere: sinrin-joku, azaz erdőfürdőzés

Szerző: Simon Emőke •  Fotók: Pexels • 2020. július 22.

Megosztom:

A japánok ősi stresszlevezető módszere: sinrin-joku, azaz erdőfürdőzés

Mindannyian tudjuk, hogy milyen jól érezzük magunkat a természetben. Évezredek óta tudjuk ezt. Ösztönösen. Ezért az erdő hangjai, a fák illata, a napnak a sugarai, a friss levegő — mind-mind komfortérzetet adnak nekünk.
Megszabadulunk a stressztől, az aggodalmaktól, a szorongástól, az erdő segít nekünk abban, hogy ellazuljunk, és abban is, hogy kitisztuljanak a gondolataink. A természetben töltött idő javít a közérzetünkön, energiával tölt fel és életerővel, ugyanakkor felfrissít és fiatalít is. A japán kormány az 1980-as években alkotta meg a shinrin-yoku kifejezést, ami erdőfürdőzést jelent. Azaz a japánok szerint, ha az ember hosszabb sétát tesz az erdőben, az olyan mintha kicsit megmártózna benne. Japánban 44 bejegyzett sinrin-joku erdő létezik, ám bármilyen erdő szuper hatással van rád. Minél több a fa és minél öregebbek, valamint minél kevésbé szennyezett az erdő, annál jobb, de bármilyen megteszi.
Japánban kutatási eredmények is bizonyítják, hogy egy kiadós erdei séta után akár még egy hétig 50 százalékkal is megnőhet szervezetünkben az úgynevezett természetes ölősejtek aránya, ami a természetes immunitásért felel a szervezetünkben. Az erdei növények által termelt fitoncidok ugyanis megnövelik a szervezet immunválaszát a vírusok és a daganatos megbetegedések ellen. Tehát a természetben tett séta növeli az olyan sejtek számát, amelyek az immunrendszer részeként a rákos sejtek legyőzésért felelősek. Ez a megemelkedett ellenállóképesség egynapos erdei séta során egy hétig, háromnapos kirándulás után pedig akár egy hónapig is megmarad.
Szóval, amikor úgy érzed, hogy eleged van mindenből és mindenkiből, amikor nem a legjobban mennek a dolgaid, amikor túl sok a stressz az életedben, túl sokat aggódsz, amikor gyötör vagy fáj valami, amikor túl sok inger ér téged, amikor nagyon foglalt vagy és tele határidőkkel, amikor összecsapnak a fejed felett a hullámok, amikor elfáradtál, kimerültél, ingerültté váltál, akkor irány a legközelebbi erdő. Mert miközben az erdő megölel, tölt, vitalizál és gyógyít, nem kínoz a modern világ kihívása. Minden erdőben van valamiféle őserő, igazi energiaforrás.

MINDFULNESS (tudatos jelenlét) feladat: Sétálj az erdőben!

Amikor a fák között sétálsz, mélyeket lélegezve szívd tele a tüdőd a friss levegővel és vedd észre, hogy mennyire megnyugtató tud lenni. Sétálj lassan, rácsodálkozva a téged körülvevő környezetre, érezd az erdő tiszta illatát, a reccsenő faágakat a lábad alatt, a lombokat suhogtató szellő ritmusát és hagyd, hogy eltöltsön a megnyugtató, mindfulness pillanat.
Csak te vagy és az erdő. Ha elég bátor vagy (sokaknak bátorság kell, hogy legyőzzék a helyzet furcsaságát), akkor sétálj oda egy fához és öleld át, vagy legalább telepedj le a tövébe és támaszd a hátadat a törzsének.
Tudod miért?
Mert ez a csodás ökoszisztéma állítólag elszívja a negatív energiákat és pozitívakkal tölt fel. Nem kell hinni benne, egyszerűen csak adj egy esélyt, és próbáld ki. Figyeld magad, nézd meg, hogy mi történik a testedben, a lelkedben. Milyen érzés kerít hatalmába? Tudatosítsd!
És ha hazaérsz a sétából, figyeld magad tovább otthon is. Mit érzel? Milyen lesz a hangulatod, közérzeted a következő napokban? Milyen könnyen fáradsz el Milyen könnyen mérgelődsz fel? Mennyi energiád, életerőd lesz a következő napokban, amiből gazdálkodhatsz?
A rendszeres erdőfürdőzés azon túl, hogy jó hatással van a szervezetünkre, az egészségünkre, segít visszatalálni önmagunkhoz, és segít egyensúlyba kerülni a körülöttünk lévő világgal.

Forrás: Dr. Qing Li, A fák gyógyító ereje

Ha tetszett a cikk és szeretnél még ehhez hasonló anyagokat olvasni, támogasd a magazint.

Ha szeretnél hozzászólni cikkünkhöz, látogass el Facebook oldalunkra.Megosztom:

INSPIRÁLÓ