A FAL #havinégykönyv

Szerző: Csata Éva • Fotók: Unsplash • 2022. március 4.

Megosztom:

A FAL

#havinégykönyv

Írta Csata Éva
Imádok olvasni. Amióta az eszemet tudom, mindig olvastam. Hol egy, hol egyszerre több könyvet, amiből egy a fürdőben, egy másik a konyhában, egy harmadik a hátizsákomban, egy negyedik az ágyamban, illetve egy ötödik a kezemben volt éppen.
Természetesen a gyermekeim születése után teljesen más időszámítás vette kezdetét mindenben, ahogyan olvasási szokásaim tekintetében is. Egy ideig a szokásos hogyan neveljünk boldog, kiegyensúlyozott, harmonikus, egészséges, jól nevelt köteteken túl semmi sem tudta elvonni a figyelmemet az éppen ordító, visító, egymást heccelő, játékokat dobáló, veszélyesen közlekedő gyermekeimről. Az űr azonban, amit a könyvek hiánya okozott bennem, megoldások után kiáltott. Könyvtárba nem jutottam el. Így elkezdtem a mások által olvasott, ajánlott, szeretett, kiolvasott könyveket kölcsönkérni. Ezekkel együtt újra nekifutottam meglévő, de még ki nem olvasott könyveimnek. Aztán a már meglévő, de nagyon rég kiolvasott könyvek következtek. Míg végül hozott az Angyal egy ebookot. Itt kezdődött el életemnek az a szakasza, amit egészséges életmódváltásnak hívok.
Ez havi 9–11 könyv kiolvasását jelenti. Mindezt úgy, hogy közben főzök, mosok, takarítok, kutyát sétáltatok, gyermeket nevelek, edzésre szállítom őket, és időnként alszom is. Nem hiszem, hogy többet olvasnék, mint napi átlag másfél, két óra. Viszont vannak olyan történetek, amik annyira mélyre visznek magamban, hogy az elsődleges szükségletek kielégítésére való azonnali késztetés teljesen eltörpül mellettük. Így lesz hajnal, majd reggel — egy-egy olyan történettel a kezemben, ami képes megváltoztatni a világról alkotott képemet. Hiszen ezt teszi velünk az olvasás — elfogadtatja az elfogadhatatlant.
Ezekkel a szavakkal hívlak meg egy kalandra. Aminek legyen a címe havi négy könyv. Aminek ereje van felülírni mélyen benned azokat a dolgokat, amiknek a megoldásához egyetlen működő tényező az idő. És mégis mivel telne hatékonyabban és gyorsabban, mint az olvasással?
E heti ajánlásom:

A FAL

Írója
Marlen Haushofer
Műfaja: disztópikus regény, mely nem a szabadulás kereséséről, hanem a túlélés lehetőségeiről szól
Az írónőről röviden: Marlen Haushofer osztrák írónő (1920–1970). Már harmincéves korában elnyerte az egyik legnagyobb irodalmi díjat, majd az Osztrák Állami Nagydíjat is. Írói stílusa és látásmódja nagy hatással volt a huszadik századi irodalomra.
A szintén Nobel-díjas Doris Lessing a könyvről: „A fal a Robinson Crusoe női változata. Arról a heroikus szeretetről szól, amivel a mindennapok csekélységei felé fordulunk, amikor minden megsemmisülni készül körülöttünk.”

A könyv cselekményéről:

Egy harmincas éveiben járó nő az Alpokban arra ébred, hogy láthatatlan fal szigeteli el a külvilágtól. A területről nincs kiút, és kintről sem keresi senki, mivel odaát minden kővé vált. Ezentúl egy kutya, egy tehén és egy macska társaságában kell szembenéznie az újfajta élet kihívásaival. „Azt a nőt, aki egykor voltam, még mielőtt a fal beépült az életembe, már nem ismerném föl. De az a nő is idegen, aki május tizedikén a naptárba följegyezte, hogy aznap leltár. Jól tette, hogy jegyzeteket készített, hogy az emlékezetemben újra életre tudjam őt kelteni. Jut eszembe, a nevemet se írtam még le. Már majdnem elfelejtettem, de jobb is így. Nincs senki, aki a nevemen szólítana, akkor meg minek?”

Bennem A fal:

Teljesen lebilincselt, magával vitt, kiragadott, elvarázsolt. Én magam lettem a történet. A teljesen magára maradt nő, aki magányában ráébred arra, hogy a fal előtt sem különbözött sokban az élete ettől. Csupán a helyszín változott. A gyermekei olyan messzire repültek, hogy lassan már a hiányukat sem érzi. Azokról a dolgokról, amiket fontosnak vélt, egytől egyig kiderült, hogy a túlélés szempontjából teljesen lényegtelenek. A legmegdöbbentőbb azonban a saját intellektusa, tudása fölötti értékítélet. Valamikor jó tanuló voltam — meséli. A vizsgáim sikeresek voltak.
Valószínű tudtam is dolgokat. Ma azonban nem csak hogy nem emlékszem, de soha nem is fogok tudni utánanézni ezeknek. Fantasztikus az állatokkal való viszonya. Ha nem lennének, talán erőm sem lenne harcolni — állapítja meg a kiégés határán. A megörökölt kutyával való viszonya egy ajándék az olvasónak. Hűséges társ, amely elkísér a könyv utolsó lapjáig, ahol ha erőnk van, meg merjük válaszolni az olvasás közben felmerült kérdéseink mindegyikét…

Csata Éva a Bookmann Kiadónál eddig megjelent könyvei megrendelhetők a www.antikvarius.ro oldalról:

  Homokóra láncostól  

•   Vér és döntés   

•   Barnabás, a vigasztalás fia   

•   Láncok az időben   

•   Génjeimben a hiba

•   Egy élettel tartozom

Előkészületben:

•   Génjeimben a hiba II   

•   Bennem a létra

Ha tetszett a cikk és szeretnél még ehhez hasonló anyagokat olvasni, támogasd a magazint.

Ha szeretnél hozzászólni cikkünkhöz, látogass el Facebook oldalunkra.Megosztom:

INSPIRÁLÓ