A boldogság ott kezdődik, hogy tudod mi a jó neked

Szerző: Simon Emőke •  Fotók: Freepik • 2021. június 10.

Megosztom:

A boldogság ott kezdődik, hogy tudod mi a jó neked

Nem tudjuk, hogy mi a jó nekünk, nem ismerjük önmagunkat, nincs önbecsülésünk, nem tudunk határokat meghúzni, nem tudjuk megvédeni, levédeni magunkat, nem tudjuk, hogy merre akarunk tartani az életben, hogy mit akarunk elérni, hogy milyen értékrendünk van stb. — legalábbis nagyon sokszor ezt látom coaching üléseken. Aztán meg nem értjük, hogy miért nem érezzük jól magunkat a bőrünkben, hogy miért nem érezzük úgy, hogy a helyünkön vagyunk, egyszóval, hogy boldog az életünk.
A boldog élet úgy gondolom, ott kezdődik, hogy tudod mi a jó neked. És meg is adod ezt magadnak. Hogy nem könnyű? Tudom. Hogy néha kellemetlen, fájdalmas? Azt is tudom! Hogy nagyfokú és állandó tudatosságot igényel részedről? Nem kamuzok, azt! De megéri! A jóléted, a boldogságod múlik rajta! Ezért az első dolog, amit javaslok, hogy tegyél meg és engedj meg magadnak, az az, hogy felteszel magadnak egy kérdést: hajlandó vagyok változtatni a jelenlegi helyzetemen annak érdekében, hogy olyan életet éljek, amilyent szeretnék? Hogy boldog legyek?
Ha a válaszod igen, akkor jön a neheze. Azaz az a része, amiről az előbb írtam, hogy nem lesz könnyű, mert sok esetben kellemetlen és fájdalmas döntéseket kell meghoznod a saját jóléted érdekében, és folyamatosan ébernek kell lenned — ami sok energia — azért, hogy rajta kapd magad akkor, amikor esetleg újból nem magad és a jóléted mellett döntenél. Ez a folyamat nem könnyű. A változás sosem az. A növekedés bátorságot igényel és kitartó, kemény munkát. És akkor nézzünk rá a kellemetlen, fájdalmas részekre.
Hajlandó vagy elengedni a mérgező kapcsolataidat az életedből, vagy legalább csökkenteni, ritkítani a kontaktust azokkal az emberekkel, akik nincsenek jó hatással rád, akik feltétellel, érdekből szeretnek, vannak melletted. Nem azért, aki vagy, hanem azért, amit nyújtasz nekik. Tudd, tanuld meg, hogy mi a jó neked, hogy kik mellett jó neked! A többieket engedd el! Nem haraggal, csalódottsággal, hanem önmagad iránti szeretetből.
Hajlandó vagy elengedi az egészségtelen mintáidat, szokásaidat, gondolkodásodat, mint például az egészségtelen táplálkozást, a panaszkodást, szorongást, kritikus hozzáállást, lustaságot, nem tudom megcsinálni, nem vagyok elég jó, nem vagyok rá képes, nekem úgysem fog menni stb.-t?
Hajlandó vagy kilépni az áldozatszerepből és elkezdeni felelősséget vállalni önmagadért, a döntéseidért, cselekedeteidért? Igen, történtek veled dolgok, és igen, többnyire másokkal kapcsolatosak ezek, mások okoztak neked fájdalmat, másokban csalódtál… Viszont az áldozatszerep nem jó neked. Lépj ki ebből. Az ő cselekedetük, viselkedésük, hagyd, hogy legyen az ő felelősségük. Te tanulj a történtekből, lásd, hogy te is hagytad, hogy ezt tegyék veled és legközelebb védd meg magad, húzd meg a határaidat. Ne feledd, mindenki csak annyit tud megtenni veled, amennyit megengedsz neki.
Hajlandó vagy megismerni önmagad és elindulni egy mélyebb és tudatosabb önismereti úton?
Hajlandó vagy befejezni az önszabotázst és dolgozni önmagad szeretetén? Amikor nem magad mellett döntesz, akkor többnyire mindig magad ellen. Jófej vagy másokkal, csak éppen magaddal nem. Úgy viselkedsz, cselekszel, olyan döntéseket hozol, hogy nehogy megbánts másokat, az nem baj, hogy ilyenkor sokszor magadat bántod. Tudatosítsd az önszabotáló tevékenységeid, és kezdd el szeretni önmagad.
Ha a válaszod a fenti kérdésekre nem, akkor továbbra is az az élet vár rád, mint amiben eddig volt részed. Lehet, hogy megúszod a kellemetlen, fájdalmas részeket, és a kemény, kitartó munkát, viszont azt az életet se fogod élni, amire valójában vágysz. Nem lesz, hogy boldog és kiegyensúlyozott legyen az életed. Mert ahogy már említettem, a boldogság ott kezdődik, hogy tudom mi a jó nekem, tudok vigyázni magamra, meg tudom védeni magam, és szeretni tudom magam.

Ha tetszett a cikk és szeretnél még ehhez hasonló anyagokat olvasni, támogasd a magazint.

Ha szeretnél hozzászólni cikkünkhöz, látogass el Facebook oldalunkra.Megosztom:

INSPIRÁLÓ