InspireIT Avagy egy inspiráló elvonulás, Erdélyben

Szerző: Matusinka Beáta • Fotók: Kassay Costan Bernadett • 2024. szeptember 3.

Megosztom:

InspireIT

Avagy egy inspiráló elvonulás, Erdélyben

Ezelőtt 5 évvel elindult egy inspirációs műhely, Erdélyből. A matusinka magazin. Amely egy olyan világ bemutatására vállalkozott, legyen az Erdélyben, avagy a nagyvilágban, amelyben kreativitás, üzlet, jó szándék, civil késztetés egy fenntartható életet szolgáló szövetséget alkot. Másabb szemléletmódot tükröző helyek, innovatív kezdeményezések, épített és szellemi kulturális örökség, felelős vállalkozások, formabontó elképzelések, hiteles emberek képzik tartalmaink tárgyát. Inspirációs műhelyként szerettünk volna működni a ma embere számára a virtuális világban és a valóságban egyaránt. Célunk egy olyan hiteles forrás létrehozása volt, mely vezérfonalként a szép, értékkereső, mély, időtálló és analitikus tartalmak alkotására épül. A tudatos ember számára támpont lehet a kiegyensúlyozott, jó élethez, a kíváncsi olvasó pedig sajátos ötleteket meríthet.
A mostani, szeptember 6–8-i, Hargita megyei elvonulás is erre a koncepcióra épül, a magazin munkatársai, újságírói, partnerei kapcsolódásával egy értelmiségi fórumként és egyben egy test-lélek- szellem egyensúlyát inspiráló eseménnyel szeretnénk újabb perspektívákat nyújtani utazás, társadalmi folyamatok, erdélyi életérzés, mentálhigiéné és olvasás témakörökben, valamint tudatos testmozgással.
A szeptember 7-én, szombaton 11 órától kezdődő utazás panelbeszélgetésben arra keressük a választ Matusinka Beáta újságíró, a matusinka magazin alapítójának moderálásával Ladó Csaba gyógyszerész-világutazó, Maxim Orsolya és Deák Anna Via Transilvanica és El Camino túrázók társaságában, hogy milyen aktuális trendek jellemzőek manapság utazás terén, hogyan érdemes itthon, Erdélyben, Romániában vagy éppen a nagyvilágban tudatosan és inspirálóan utazni, miben tud hatni az utazás a látásmódunkra, vannak-e az utazásoknak belső, önismereti hatásai, illetve melyek a fenntartható utazás technikái.
Az erdélyi közéleti kerekasztal-beszélgetésben 12.30-tól Szabó Eszter rádiós műsorvezető, újságíró vezetésével Csata Éva író, a HIFA Románia egyesület vezetője, Czirjék Katalin, a Női Vállalkozók Erdélyben alapítója és társadalmi aktivista, valamint Aczél Dóra, a Grund School alapítója, egyesületi vezető, tréner keresi a távolodó társadalmi osztályok, rétegek és generációk szakadékai, a folyamatosan távolodó társadalmi buborékok közötti lehetséges hidakat.
A harmadik panelbeszélgetésben 15 órától az Erdélyi életérzés mint márka: lehetőségek és kihívások kerül a fókuszba. Számos nemzet életmódja mára nem csupán helyi sajátosság, hanem sikeres nemzetközi márkává alakult, amely jelentős gazdasági és turisztikai hasznot biztosít az adott országnak. Ezen a beszélgetésen Délczeg-Szőcs Blanka kommunikációs szakember, vállalkozó moderálásával Hajnal Csilla újságíró, Bardosán Sheila marketingszakember, Antal Hajnal, a Selected Bags és Exuviae népszerű erdélyi márkák megalapítója, valamint Zsigmond-Magyari Izabella, a Marosvásárhelyi Rádió és Erdély TV riportere segítségével arra keressük a választ, hogyan formálhatjuk és népszerűsíthetjük az erdélyi életérzést mint márkát, hogyan alakíthatjuk és kommunikálhatjuk az erdélyi kultúrát, milyen eszközeink állnak rendelkezésünkre e cél érdekében, és hogyan járulhatnak hozzá a helyi tervezők és a sajtó a folyamat sikeréhez.
Ezt követően 16.30-tól egy mentálhigiénéről szóló előadás és interaktív műhelymunka alatt Simon Emőke coach, kommunikációs szakember társaságában saját önbecsülésünk és önszeretetünkön dolgozhatunk a természet támogató közelségében.
Szabó Eszter 17.30-tól kezdődő Élet a könyv lapjain előadásának célja, hogy bemutassa, miért lehet a szépirodalom, vagy akár egy-egy szórakoztató irodalmi műfajban megírt könyv hatékony eszköz abban, hogy megértsük önmagunk, valamint a körülöttünk zajló világ működését. A fikció világa, ezen belül a jól megírt irodalom lehetőséget kínál arra, hogy mélyebb érzelmi kapcsolatot alakítsunk ki a történetekkel és karakterekkel, amelyek ezáltal a saját tapasztalatainkat és érzéseinket tükrözik vissza. Amennyiben nyitottak vagyunk rá, így egy sokkal mélyebb megértést és megélést kaphatunk, mintha mondjuk egy jól hangzó általános igazságba csomagolva kapnánk azt meg.
A napot egy sunrise bodyART órával nyitjuk reggel 7 órakor, valamint azzal is zárjuk 19 órakor. Matusinka Beáta, aki egyben évek óta oktatója is ennek a funkcionális edzésformának nagy szeretettel ajánlja mindazoknak, akik helytelen testtartással, ülő munkával töltik idejük nagy részét, vágynak a testi-lelki és egyben szellemi feltöltődésre is.
Így amennyiben, ma számodra fontos a külső-belső tudatosság, természetközeliség, az egyensúly, a lelassulás és a leegyszerűsítés, akkor gyere el erre az elvonulásra, szeptember 7-én szombaton vagy egész hétvégére szeptember 6-8 között a Hargita megyei Pottyondon található, Vasond Völgyébe, ahol az erdélyi jelen természetes ízei, a múlt tanulságos történetei és a jövő inspiráló álmai találkozhatnak különböző tevékenységek, előadások, kerekasztal-beszélgetések és leginkább igazi kapcsolódások formájában.
Jegyek az alábbi linken ITT válthatók elővételben, vagy ha bármilyen kérdéssel az esemény kapcsán hozzánk fordulnál, írj nyugodtan a hello@matusinka.ro e-mail címünkre.
Szeretettel várunk egy valamit búcsúztató, elengedő vagy éppen az új kezdeteket és lehetőségeket ünneplő formabontó eseményünkre!

Ha szeretnél hozzászólni cikkünkhöz, látogass el Facebook oldalunkra.



Megosztom:

INSPIRÁLÓ

AJÁNLÓS