Mutasd magad – Balássy Enikő

Szerző: Csata Éva • Fotók: Freepik, Balássy Enikő • 2024. április 26.

Megosztom:

Mutasd magad!

– Balássy Enikő

Egy igazán új és inspiráló sorozatot indítunk ebben az évben. Ismerjünk meg együtt érdekes lelkeket, elméket, gondolatokat ugyanazon kérdések tükrében. Csata Éva új sorozata: Mutasd magad címmel! Tekintsetek be ezen emberek életébe és ne feledjétek, ahány ember annyi féle csodálatos világ.
Balássy Enikő, Magyar Szakos tanár, néprajzos, sérült kislánya mellett gondozó, aki szerint – a boldogság nem egy állandó, statikus állapot, hanem valami olyasmi, amiért tennünk kell, amit meg kell tanulnunk észrevenni egészen kis és egyszerű dolgokban is…

1. Ki vagy te?

Ember, aki nagyon szereti az embereket és vágyja azok társaságát; szűkebb és tágabb családot, rokonokat, barátokat örömmel etető, vendégül látó asszony; 3 gyermek édesanyja; gondozó saját sérült kislánya mellett,versimádó magyartanár, néprajzos, jó barát.

2. Melyik szerepeddel tudsz a leginkább azonosulni?

Nem tudnék egyet kiválasztani a fent felsoroltak közül. Mindenik szerepemet egyformán fontosnak és szépnek érzem.

3. Mit mesélnél egy tizenhat évesnek a boldogságról?

Talán azt, hogy a boldogság nem egy állandó, statikus állapot, hanem valami olyasmi, amiért tennünk kell, amit meg kell tanulnunk észrevenni egészen kis és egyszerű dolgokban is, de amit önmagunkban legbelül is fel kell tudnunk fedezni, a külső körülményektől teljesen függetlenül is.

4. Milyen gyakran szoktál sírni?

Nagyon ritkán sírok. Mióta megszületett a most már 19. évében járó, sérült kislányom, egyre ritkábban. Talán azért, mert a rengeteg nehézség, próbatétel nagyon megedzett, s mert azokat megtanultam tanulási lehetőségként kezelni, nem mini tragédiákként.

5. Mi vagy ki az, aki képes megnevettetni?

A kamasz fiam a vicceivel, tréfás történeteivel, bármely barát és ismerős, akinek jó a humora, egy-egy francia komédia. De magamon is jól tudok mulatni.

6. Mit jelent számodra a rutin?

A rutin számomra biztonságot adó keretet, határokat, megnyugtató és kissé unalmas szükségszerűséget jelent, amely nélkül 3 gyermek édesanyjaként, beteggondozóként, háziasszonyként káosz lenne az életem.

7. Mi az, ami igazán feltölt?

Sok minden: az éneklés, nótázás a családommal, a gyerekeimnek való mesélés, a tanítás, főzés, mások etetése, a néprajzi gyűjtés, de talán a versolvasás, verstanulás, versmondás, és a barátaimmal folytatott beszélgetés tölt fel a leghatékonyabban.

8. Mit jelentenek számodra a barátok?

Számomra a barátság szent. A barátaim pedig szinte egyenrangúak a legközelebbi családtagjaimmal, akikkel minőségi időt tölthetek, akik feltöltenek energiával, ha fáradt vagyok, akik akkor is szeretnek, amikor nehezen szerethető vagyok, akikkel tanulok adni és elfogadni, akikkel gyakorolhatom a szeretetet, akiknek a tekintetében nem torzan tükröződöm, és akiknek a szemében ott látom ragyogni a Jóistent.

9. Van olyan vers vagy idézet, amit könnyedén, anélkül, hogy rá kellene googlizz, fel tudsz idézni?

Rengeteg verset tudok kívülről. Kiskoromtól kezdve sportot űztem abból, hogy ha megtetszett egy vers, gyorsan megtanultam kívülről. József Attila a legkedvesebb költőm, és tőle az Óda az a költemény, amit bármikor szívesen elmondanék.

10. Mit ábrázol a kedvenc festményed?

Kedvenc festményem nincs. Nagyon szeretem Páll Lajos tájképeit, portréit, melyek gyermekkorom székely faluinak emlékét idézik fel bennem, Tamási Áron világát képekben.

11. Mit jelent számodra egy csésze kávé?

Örömforrást, egy új nap kezdetét, pár perc elcsendesülést, pihenést, minőségi beszélgetést barátokkal, egész napi hűséges kísérőt, akit hol itt, hol ott bukkan fel az otthonomban.

12. Hogyan mesélnél egy ötévesnek a szerelemről?

Soha nem gondolkodtam ezen. Talán olyanokat mondanék, hogy a szerelem varázslatos állapot, mert aki szerelmes, csodálatos átalakuláson megy keresztül: megszépül, ragyogni kezd, ha már nem olyan fiatal, visszafiatalodik, bátor és erős lesz, és jobbá válik.

13. Van kedvenc ételed?

Sok kedvenc ételem van. A füstöltcsülkös tárkonyos paszulyleves hagymával, ordás-kapros hígpalacsinta, rakottkrumpli, csalánfőzelék, Dobostorta, krémesbéles kedvenceim, de nagyon szeretem a kínai és francia konyhát is.

14. Szeretsz főzni?

Nagyon szeretek főzni is, sütni is, vendégeket fogadni, és nagyon szeretem a szeretteimet általam készített finomságokkal kényeztetni, etetni.

15. Mi köt le a legjobban?

Az emberekkel való meghitt, szeretetteljes beszélgetés, a másik ember türelmes végighallgatása és a versolvasás.

16. Mit jelent számodra a természet?

A természet számomra egy hely, ahol a barátokkal jó beszélgetni, ahol számomra mindig helye van az embereknek is.

17. Ha kapnál egy esélyt az újrakezdésre, mit csinálnál másként?

Bátrabb lennék, kimondanám a véleményem, jobban szeretném önmagam, nem akarnék állandóan másoknak megfelelni, konfliktuskerülőként sokat-sokat nyelni.

18. Ha egy idős, a bölcsek kövét őrző emberrel beszélgethetnél – mi lenne az a három kérdés, amit mindenképpen feltennél neki?

Nem tudom. Talán azt, hogy árulja el nekem, honnan lehet tudni pontosan, hogy mikor és mennyire jellemezze a magatartásomat a teljes ráhagyatkozás, és mikor az aktív cselekvés?

19. Mit olvastál utoljára, amiről azt mondtad – ember, ez forradalmi, megváltoztatta az életről való elképzeléseimet!

Nem tudok mostanában betelni Mustó Péter Csendben születik az élet című könyvével, melyet újra és újra ízlelgetek. De a Zorbász, a görög is örök útravaló számomra: a romba dőlt élet fölött is táncolni kell, majd a zene is meglesz a tánchoz.

20. Mit üzennél fiatalkori önmagadnak?

Ne félj, ne szorongj olyan sokat!

Ha tetszett a cikk és szeretnél még ehhez hasonló anyagokat olvasni, támogasd a magazint.

Ha szeretnél hozzászólni cikkünkhöz, látogass el Facebook oldalunkra.



Megosztom:

INSPIRÁLÓ

AJÁNLÓS