Tankönny – Bukott zöldségek

Szerző: Aczél Dóra • Fotók: Internet • 2024. április 22.

Megosztom:

Tankönny –

Bukott zöldségek

Tíz évvel ezelőtt Franciaországban kitaláltak egy zseniális reklámot, zseniális üzenettel. Ők a Csúnya zöldségek. Itt nézheted meg a rövid videót róla angol nyelven.
Tegnap ültünk az iroda lépcsőjén, Éva és Kinga készültek menni Hegyközistenhátamögé, várja őket hetente 20 gyerek. Játszanak – mondják ők, de tudjuk jól, hogy sokkal több van itt, mint játék. Sanyika meg is kérdezte a múltkor, mert ő a sarokban szeret elvonódni ezeken a játszós órákon, nincs kedve semmihez, nem akar részt venni semmiben, de néha a pálya széléről azért megmondja a tutit. Szóval Sanyika a sarokból megkérdi lényegretörően, hogy de:
– Mire jó a játék Tanító néni, úgysem tanulunk semmit belőle.
Nem kedvesen kérdezte és mondta, nehogy azt higgyétek, és Kinga ekkor már az ötezredik motivációs technikáin volt túl, kipipálva mindegyiket, ő mindent jól csinált, de hasztalan itt bármi ha Sanyika nem akar. Kinga visszakézből mondta, hogy:
– Együttműködést tanulsz.
Olyan erőteljesen mondta, mert ugyebár ez már az ötezeregyedik technika lett volna, hogy Sanyikába bent maradt a szó, erre már ő sem volt mit mondjon, hiszen ha együttműködés, akkor együttműködés, de hogy az mit jelent, na az más kérdés, de most nem kérdez vissza, mert akkor már beszélgetés lesz belőle, és hát ő, Sanyika nem vesz részt az órán, ez már el lett döntve, csak fizikailag, s úgyis csak a sarokból, s akkor ha visszakérdez, az már beszélgetés, és részvétel, ugyebár.
Ültünk a lépcsőn, és néztük a zöldséges reklámot és videót. Egyszerre volt katartikus és szomorú. Zöldségek, akiket azelőtt tökéletlenségük miatt kidobnak, mert az emberek nem veszik, ha csúnya, nem is kerül fel a polcokra, mert az áruházláncok nem veszik be. És kettős probléma keletkezik: egyik oldalon áll a kvóta, hogy zöldséget és gyümölcsöt napjában kell fogyasztani az egészség megőrzésére, a másik oldalon pedig a rengeteg étkezési szemét, ahová startból bekerülnek a tökéletlenek. Magyarán a tökéletleneknek még csak esély sem volt eddig adva, hogy felkerüljenek bár a polcra. Most csinálnak belőle egy szép reklámkampányt, és olcsóbban, mint a szép, piacos áron, de eladják ezeket a csúnyaságokat olcsóban ugyan, mint a szépeket, de esélyük van arra, hogy betöltsék az “életcéljukat”.. Létrejön egy egész felzárkóztató kampány, ismétlem: a zöldségeknek.
A lépcsőn ülünk és gondolkodunk. Vajon úgyanúgy, ahogy ezek a szép plakátok, ahol a zöldségek pózolnak, vajon ilyen plakátokat mi is tudnánk készíteni Hegyközistenhátamögött Sanyikáról, Juciról, Pistiről, Mikiről, Ilonáról, és az összesről? Hogy értsék meg az emberek, hogy nekik is joguk van a polcra kerülni, még ha az élet nekünk valahogy szerencsétlen kártyákat osztogatott is.
Ülünk a lépcsőn, s megijedünk: mi melyikek lennénk? Éva lenne a csúnya répa, akit bele lehet főzni a levesbe, Kinga lenne a groteszk alma, aki így is távol tartja az orvost, én lennék a bukott citrom, ugyanattól az Alkotótól, mint a nem bukott citrom? Mert tökéletlenek mi is bőven vagyunk, nem csak a Hegyközistenhátamögötti gyerekek, s vajon milyen érzés lenne a leárazott polcon arra várni, hogy valaki olcsóbban ugyan, de hazavigyen?
Vajon mit írnánk rá a plakátokra? Rusnya, bukott, csúf, rút, ormótlan, kitaszított, idomtalan, tökéletlen? És milyen érzés lehet ezekkel a címkékkel élni és egész életben arra törekedni, hogy ezeken túl lássanak minket? Hogy a tanárom lássa a bukottságomon tól, hogy néha kedves vagyok, hogy lássák, hogy az agresszióm mögött azért van intelligencia is, hogy a butaságomon túl vagyok én empatikus is, hogy a motiválatlanságom igazából félés a szeretet hiányától.
Ülünk a lépcsőn, és Sanyikát ölelgetjük gondolatban. Ülünk a lépcsőn, és érezzük, hogy a bukott zöldségeknek nem kellene külön polcon ülniük, nem kellene olcsóbban eladni őket. A tökéletes zöldségek között van a helyünk, és meg fogjuk csinálni azt a helyet. Indulunk is Hegyközistenhátamögé, várnak minket. Sanyika is vár. Ki másnak tudná elmondani, hogy a játék semmire nem való, nem lehet tanulni belőle.

Ha szeretnél hozzászólni cikkünkhöz, látogass el Facebook oldalunkra.



Megosztom:

INSPIRÁLÓ

AJÁNLÓS