Mutasd magad – Balizs Kriszta

Szerző: Csata Éva • Fotók: Freepik, Balizs Kriszta • 2024. január 26

Megosztom:

Mutasd magad!

– Balizs Kriszta

Egy igazán új és inspiráló sorozatot indítunk ebben az évben. Ismerjünk meg együtt érdekes lelkeket, elméket, gondolatokat ugyanazon kérdések tükrében. Csata Éva új sorozata: Mutasd magad címmel! Tekintsetek be ezen emberek életébe és ne feledjétek, ahány ember annyi féle csodálatos világ.
A boldogságunk annyira szubjektív, hogy ami az enyém, az senkié, bár próbálunk osztozni a máséban, sosem az igazi. Talán egy reggel felkel, körbe néz és egyszerűen érzi. Talán egy jól időzített pillanatban, mikor minden összeáll, az ember csak tudja, hogy ez az. És a boldogság bent van. Szerintem mesélni csak a boldogság emlékéről lehet.

1. Ki vagy te?

Balizs Kriszta huszonhárom éves, a szüleim egyetlen gyermeke, marosvásárhelyi polgár, és a World Travel Shop utazási iroda munkatársa. Amit tudni érdemes rólam elsősorban, hogy Krisztaként anyakönyveztek ezért borsódzik a hátam attól, ha valaki Krisztináz. Tehát Kriszta. Szeretek utazni, hangosan kacagok, és bármikor vevő vagyok egy 90’-es évekbeli romantikus komédiára, még ha már kívülről is fújom azt.

2. Melyik szerepeddel tudsz a leginkább azonosulni?

Nem szeretnék választani a szerepeim közül, hisz az ember sokkal több, mint egy szerep.

3. Mit mesélnél egy tizenhat évesnek a boldogságról?

Mit mesélhetnék? A boldogságunk annyira szubjektív, hogy ami az enyém, az senkié, bár próbálunk osztozni a máséban, sosem az igazi. Talán egy reggel felkel, körbe néz és egyszerűen érzi. Talán egy jól időzített pillanatban, mikor minden összeáll, az ember csak tudja, hogy ez az. És a boldogság bent van. Szerintem mesélni csak a boldogság emlékéről lehet. Teljesen rábíznám, hogy tapasztalja meg.

4. Milyen gyakran szoktál sírni?

Pár évvel ezelőtt többet sírtam, volt olyan, hogy naponta. Most már mondhatni ritkán törik el a mécses, ha sírok, többnyire a meghatottságtól teszem.

5. Mi vagy ki az, aki képes megnevettetni?

Magamon szoktam a legjobbakat nevetni. Mindent elejtek, megbotlok, leeszem a tiszta abroszt, vagy a blúzom, ami szokott komikus szituációkat szülni.

6. Mit jelent számodra a rutin?

A rendszer a rendszertelenségemben, az a séma, ami mentén gondolkodás nélkül működhetek.

7. Mi az, ami igazán feltölt?

A zene. Rengeteg zenét hallgatok, folyamatosan szól, ha otthon vagyok és dübörög, amikor vezetek. Nagyon kevés olyan perc van a napjaimban, hogy nem menne valami, akár csak a háttérben.

8. Mit jelentenek számodra a barátok?

A biztonságos környezetet, ahol olyan lehetek, amilyen igazán vagyok, nem kell behúznom a hasam, nem kell szoronganom. Elmesélhetem miért keltem bal lábbal, vagy épp azzal fáraszthatom őket, hogy lett egy hatalmas pattanás az orrom alatt, és ők is ugyanígy. Mellettem vannak, mellettük vagyok. A feltétel nélküli szeretet és elfogadás megtestesítői. Csodás barátaim vannak!

9. Van olyan vers vagy idézet, amit könnyedén, anélkül, hogy rá kellene googlizz, fel tudsz idézni?

„Akit az istenek szeretnek, örökre meghagyják gyereknek” – Heltai Jenő

10. Mit ábrázol a kedvenc festményed?

Számtalan kedvencem közül kiemelném Alexandre Cabanel, a Bukott Angyal című festményét. Ezen Lucifert láthatjuk egy elvesztett csata után, és elég csak ránéznem, hogy ráébredjek, a szemeink mindig minden körülmények között elárulnak bennünket. A haragunkat, örömünket, érzelmeink kavalkádját.

11. Mit jelent számodra egy csésze kávé?

A barátaimat, mert mindig szeretettel főzik, valamint a kiábrándító reggelek józan valóságát, és azokat a történeteket, amiket egy pohár bor mellett másképp mesél el az ember lánya.

12. Hogyan mesélnél egy ötévesnek a szerelemről?

Tudod, amikor a féltve őrzött legkedvencebb játékod, amit még elő sem veszel senkinek, beviszed az oviba, és odaadod, hogy ő, csak és kizárólag ő játsszon vele. Mert úgy érzed, ő megérdemli. És boldoggá tesz, hogy odaadhatod neki, és az is, hogy elfogadja. Ez a szerelem.

13. Van kedvenc ételed?

Talán a lazac. A lazacot nagyon szeretem egy jó Chardonnay kíséretében.

14. Szeretsz főzni?

Hogy őszinte legyek, nem vagyok nagy konyhatündér és mivel egyedül élek, a mindennapokban próbálom a lehető legegyszerűbben megoldani az étkezéseim. Bár elő szokott fordulni, hogy találok egy izgalmas receptet a neten, ebben az esetben mindenképp lelkesen nekiállok és elkészítem.

15. Mi köt le a legjobban?

A munkám. A nap nyolc órájában turisztikai ügynök vagyok, igyekszem a legjobbat ajánlani a hozzánk érkező utazni vágyóknak.

16. Mit jelent számodra a természet?

Nosztalgiát az almáskertek alatt töltött gyerekkorról, nyári vakációkról, valamit a „vissza a gyökerekhez” érzést, a friss levegőt és a szabadságot.

17. Ha kapnál egy esélyt az újrakezdésre, mit csinálnál másként?

Úgy gondolom, hogy nem változtatnék semmin, mert a hibáim és tapasztalásaim formáltak azzá, aki jelenleg vagyok. Szerintem, ha már eljutunk arra a pontra, hogy azon morfondírozunk, hogy mit tennénk másképp, már tanultunk a leckéből és emelt fővel tudunk haladni tovább. Az már egy újrakezdés.

18. Ha egy idős, a bölcsek kövét őrző emberrel beszélgethetnél – mi lenne az a három kérdés, amit mindenképpen feltennél neki?

Nem biztos, hogy kérdeznék tőle. Sokszor azért nem kapunk választ a kérdéseinkre, mert korai, úgy gondolom, hogy sok válaszra meg kell érni és kellőképp kell fogadni. Nem tudom, hogy fogadnám, ha kiderülne, hogy valóban egy Mátrix-féle szimulációban élünk.

19. Mit olvastál utoljára, amiről azt mondtad – ember, ez forradalmi, megváltoztatta az életről való elképzeléseimet!

Ha az AI-ről (artificial intelligence) és annak fejlődéséről olvasok, mindig elcsodálkozom.

20. Mit üzennél fiatalkori önmagadnak?

Ne hallgass azokra, akik bántanak. Nem leszel fiús, nem leszel dagi, megnősz és sok mindenre másként fogsz tekinteni. Megtalálod a barátaid, akik szeretni fognak, elhelyezkedsz majd egy biztonságos munkakörnyezetben és haladhatsz afelé az ember felé, aki mindig is lenni akartál. Ja, és bármennyit is vívódsz majd apáddal, mindig számíthatsz majd rá.

Ha tetszett a cikk és szeretnél még ehhez hasonló anyagokat olvasni, támogasd a magazint.

Ha szeretnél hozzászólni cikkünkhöz, látogass el Facebook oldalunkra.



Megosztom:

INSPIRÁLÓ

AJÁNLÓS