Tankönny – Péter, a nehezen motiválható

Szerző: Aczél Dóra • Fotók: Grund School • 2023. november 20.

Megosztom:

Tankönny –

Péter, a nehezen motiválható

Vannak furcsa gyerekek. Ők azok, akik a nagykönyvből másztak ki azért, mert nem érezték magukat ott jól. Tehát nincsenek benne a nagykönyvben. De ott vannak a családokban, ott az osztályban, ott a nyári táborokban, ott a kirándulásokon. Behunyhatjuk a szemünket, imádkozhatunk, hogy túléljük a velük tölteni köteles időt, vagy elkezdhetjük megérteni őket, és még az is lehet, hogy össze fogunk tudni barátkozni velük. Ki tudja, lehet, hogy mi írjuk azt a könyvet, és ezek a furcsa gyerekek vissza tudnak mászni, mikor megcsináljuk nekik a helyet.
A Grund vakációs táborokat, műhelyeket, nyári iskolát szervez. Ezek a gyerekek megfordultak nálunk, és bemutatjuk őket. Lehet, hogy te is találkozol majd velük. Tudd, hogy nem harapnak! (De van, amelyik harap, arról is fogok írni).
Ma Péterről mesélek neked. Péter az a gyerek, akit nagyon nehezen lehet motiválni. Élménypedagógia, drámapedagógia, tudományos szakkör, bűvésztrükkök: szülő és pedagógus legyen a talpán, aki Pétert be tudja vonni.

Ismertetőjelei:

  • Az osztályban általában olyan helyre ül, ahol ő lát, de őt ne lássák. Persze, nincs ilyen hely. A tanító néni mindent lát. De ezt ő még nem tudja.
  • Okos. Akár zseni is. És ezt tudja magáról. Azt nem tudja magáról, hogy az okosság nem elég az élethez. És, hogy az okossága nem teszi őt felsőbbrendűvé.
  • Hajlamos lenézni másokat, akik nem tudnak számára egyértelmű dolgokat. Például első osztályban még nem tudják az ábécét visszafelé elmondani 5 másodperc alatt.
  • Nem tudja az osztálytársai nevét, csak egy párat. Akiét nem tudja, azt észre sem veszi, nem véletlenül nem tudja.
  • Ami őt nem érdekli, az teljesen kívül esik az észleléséből, a klasszikus motiválási módszerek nem működnek nála.
  • Igénye van a mély, emberi kapcsolatokra, de nem tudja ezt úgy kifejezni, ahogy a társadalmi normák megkérnék. Nem kezdeményez.
  • Szeret főzni, nagyon jó nyelvérzéke van és mérnöki gondolkodása. Gémer. És kütyüfüggő. Rengeteg tutorialt néz, csak olyant, ami valaminek a működését mutatja be.
Péter cuki gyerek. Most harmadikos. Udvarias, mert otthon megtanították rá. De sajnos az udvariassága csak akkor működik, amikor zsigerből jön neki, csak azon személyek felé, akit tisztel vagy szeret. Péter nem találja a helyét az osztályban. Gyorsan fárad, főleg az emberektől maga körül, de osztályban nincs hely pihenni. Ezért Péter akár órán is a padra hajtja a fejét, nincs kinek elmagyarázni a románt, a magyart. A matekot úgyis tudja. Péter tanító nénije sokat beszél a szülőkkel. Kiderül, hogy Péter otthon is épp ilyen: ha valamit nem akar, azt nem csinálja. A szülők sokszor tanácstalanok, de azt különösen szeretik, ha a tanító néni minden kis lépésről beszámol nekik az iskolai életről.

Épp ezért így érdemes vele:

  • Az elvárásokat meghatározni, szabályokat lefektetni. Fontos, hogy az elvárások ne tevékenységekbe legyenek meghatározva, hanem eredményben. Például: nem azt várom el, hogy részt vegyél a játékban, hanem azt, hogy megfigyeld a román igeidők használatát. Én a játékkal tudom segíteni a megértést.
  • Mivel mérnöki gondolkodása van, számára a miért a legfontosabb kérdés. Ő az a gyerek, akinek a gólyamese nem működik. Ha valamit a tanító sem tud elmagyarázni, mondjuk az aurora borealisról, érdemes ezt a tudatlanságot felvállalni, és visszadobni
    Péternek, hogy ő keresse meg. És tartson kiselőadást a tanító néninek róla. Az osztálynak nem fog, utál szerepelni.
  • Vonjuk be a tanítási folyamatba. Péter okos gyerek, használjuk a tudását arra, hogy ő maga adjon át némi szeletet a leckéből az osztálytársainak. Nem fog puccos bemutatókat készíteni, ezt nincs értelme elvárni, azt viszont igen, hogy bizonyítsa be, hogy tud valamit. Mivel nem szeret szerepelni az is jó kérés lehet, hogy a bemutatóját küldje el e-mailben, és az osztályban ki lehet vetíteni.
  • Mivel az érdeklődési köre jól behatárolt, ezen a nyelven beszéljünk vele: írjon receptet románul, készítsen Robloxba (Minecraftba, …) kajákat, vagy építsen olyan építményt, amelynek mi határozzuk meg a méreteit.
  • Szélesítsük ki a tanóra eszközeit azokkal, amiket ő is szeret használni. Például prezentációk készítésénél ne csak a papírt adjuk meg hordozónak, hanem digitális felületeket (Canva, Power Point, Prezi,…)
  • Tartsunk tükröt neki. Bátran lépjünk ki az adott kellemetlen helyzetből, és reflektáljunk arra, hogy mit látunk. Például román órán megint elaludt a padban, én hagynám aludni, és nem reagálnám ezt le az osztály előtt. Óra végén pedig beszélnék vele. Lásd elvárások.
  • Ne szégyenítsük meg az osztály előtt, azzal csak kontraproduktívak leszünk. Inkább legyünk hozzá értő figyelemmel és sokat-sokat beszélgessünk vele.
  • HUMOR. Utoljára írtam, de a legfontosabb. Péter okos, érti a viccet, főleg a helyzetkomikumot.

Viselkedésének következményei:

  • Nonkonformista, ezért az osztály standardjait keményen tudja bomlasztani. Például elalszik órán — akkor másnak miért nem szabad órán aludni?
  • Ha kivonódik, akkor nagyon kivonódik. Nála ez a komfortzóna. Nehezen lép ki egy kicsit is belőle.
  • A viselkedése olyan, amit az osztályközösséggel meg kell beszélni. Fontos, hogy értsék, hogy mindenki más, Péter így más.

Ha szeretnél hozzászólni cikkünkhöz, látogass el Facebook oldalunkra.



Megosztom:

INSPIRÁLÓ

AJÁNLÓS