Mutasd magad – Csata Tünde

Szerző: Csata Éva • Fotók: Csata Tünde • 2023. szeptember 29.

Megosztom:

Mutasd magad!

Csata Tünde

Egy igazán új és inspiráló sorozatot indítunk ebben az évben. Ismerjünk meg együtt érdekes lelkeket, elméket, gondolatokat ugyanazon kérdések tükrében. Csata Éva új sorozata: Mutasd magad címmel! Tekintsetek be ezen emberek életébe és ne feledjétek, ahány ember annyi féle csodálatos világ.

1. Ki vagy te?

A nevem Tünde. Egy a 8 milliárd ember közül, aki ma él a Földön. Nem több, s nem kevesebb senkinél. Sokat tévedek és sok jót teszek. Szeretek és szeretnek. Sok a hibám és keveset tanulok belőlük, de 39 évesen büszke vagyok arra, aki lettem, nyitott szívű, őszinte ember, aki örömét abban leli, ha másoknak segíthet. Nonprofit szervezetben tevékenykedem és van egy szociális vállalkozásom, mindkét entitásnak a célja a közösségünk segítsége. Rengeteg Istentől kapott talentumom van, sok munkát bízott rám, de ugyanolyan sok erőt adott. A harmincas éveim közepén találtam meg Önmagam. Úgy érzem, hogy azért vagyok a világon, hogy embertársaimnak segítsek, ez ad erőt és ez a misszióm. A természet az otthonom, a madárcsicsergés zene füleimnek, a változó természet a tanárom. A természetjárás a mindennapjaim része. Ha gyógyulni kívánok, a hegyeket járom. 6 éve nap mind nap velem van a kísérőállatom, Zokni, a drótszőrű vizslánk. Megtanított feltétel nélkül szeretni, csak úgy boldog lenni és megtanított a jelen pillanatban élni.

2. Melyik szerepeddel tudsz a leginkább azonosulni?

Nekem nincsenek szerepeim. Szerencsés vagyok, Önmagam lehetek. A családom úgy szeret, amilyen vagyok, a párom mellettem van jóban-rosszban. Megtaláltam a helyem a világban. Nem kell szerepet játszani, hogy megkeressem a befalni való kenyeremet. A munkám a szívemből jön, szeretem a környezetem, mindenhol és mindenkor Önmagam vagyok.

3. Mit mesélnél egy tizenhat évesnek a boldogságról?

A boldogsághoz vezető út a hála. Ha megtanulunk hálásnak lenni a mindennapjainkért, bekopog a boldogság az ajtónkon és örökre bennünk marad. Ha elfelejtünk hálásnak lenni, felüti magát a boldogtalanság.

4. Milyen gyakran szoktál sírni?

Gyakran sírok, néha akár hetente is. Nekem segít, segít elengedni a számokra haszontalan dolgokat, segít elengedni, ha megbántanak. Segít újjászületni.

5. Mi vagy ki az, aki képes megnevettetni?

A vizslám, Zokni, a párom, apukám, anyukám, a testvérem. Nagyon szeretek nevetni. A nevetés ellazít és átsegít a mindennapok nehézségein. Nekem a nevetés az egyik mindennapi kapaszkodóm.

6. Mit jelent számodra a rutin?

A rutin számomra fegyelmet jelent és keretet ad. Nekem kell a napi rutin, ahhoz, hogy hatékony, hasznos legyek. Általában 7-kor indul a napom, jógával, utána séta a vizslával, munka, haza, aztán 1 óra szabad mozgás a természetben a lelkemnek és a vizslámnak. Természetfüggő vagyok, a lágy napsugarak, az esőcseppek és az erdő illata ad éltet. Ha ez a rutin nincs meg, érzem, hogy fejre állt a világom.

7. Mi az, ami igazán feltölt?

A barangolás, a jóga, a természetjárás, a zene, az olvasás, a hálanaplómba leírt érzések, és egy jó beszélgetés. Ezek felváltva. De mindegyik nélkülözhetetlen számomra.

8. Mit jelentenek számodra a barátok?

Gyémántok, apró gyémántok, melyek bármennyire is csiszolatlanok, az én szememben ragyognak és én is ragyogok a szemükben, mert ismerjük egymást, szeretjük egymást, jóban-rosszban.

9. Van olyan vers vagy idézet, amit könnyedén, anélkül, hogy rá kellene googlizz, fel tudsz idézni?

Igen, van. „Azért vagyunk a világon, hogy valahol otthon legyünk benne.” Tamási Áron. Anyukám ültette ezt az idézetet a szívemben, már nagyon rég. Azt hiszem, hogy ez egész életen át kísérni fog.

10. Mit ábrázol a kedvenc festményed?

A kedvenc festményem egy szivárványt ábrázol. A szivárvány az eső utáni napsütés ígérete. A viharok után nyugodtság. Az öröm a szomorúság után. A béke a fájdalom után. A szeretet a veszteség után, minden benne van a szivárványban.

11. Mit jelent számodra egy csésze kávé?

Ébredést. A kávéval térek magamhoz reggel. Nagyon szeretem a Tünde Tündével kávézik pillanatokat. Annyira meghittek.

12. Hogyan mesélnél egy ötévesnek a szerelemről?

A szerelem olyan mint a szivárvány. Piros, narancs, sárga, zöld, cián, kék és lila aztán átalakul és egy örökcsillag szeretetté válik, ha igazi szerelem volt.

13. Van kedvenc ételed?

Hát persze, hogy van. Apukám túrós puliszkája és nagymamám hagymás durrantása. Amúgy 10 éve vegetáriánus vagyok, szeretem az állatokat, etikai meggyőződésből nem eszem húst.

14. Szeretsz főzni?

Igen, nagyon szeretek főzni. Minden nap, ha lehet és van rá idő, kotyvasztok valami finomságot.

15. Mi köt le a legjobban?

A barangolás, a természet, a vizslám és a munkám. Nagyon szeretem, amit csinálok.

16. Mit jelent számodra a természet?

Erőt. Erőt. Erőt. A kezdetet és a véget. Káprázatos a négy évszak, káprázatos, hogy újjászületik minden a makacs tél után. A természet minden emberi tulajdonságot magába foglal. Néha kedves és gyengéd napsugarakkal simogat, néha zord és megleckéztet. A természet az emberiség Anya, a mi közös anyánk.

17. Ha kapnál egy esélyt az újrakezdésre, mit csinálnál másként?

Minden nap háromszor gondolnék a halálra, hogy hamarabb tudatosítsam magamban, hogy mekkora ajándék az élet.

18. Ha egy idős, a bölcsek kövét őrző emberrel beszélgethetnél – mi lenne az a három kérdés, amit mindenképpen feltennél neki?

Miért van ez a 8 milliárd ember ezen a világon? Miért halnak meg gyerekek? Lehet-e két életem?

19. Mit olvastál utoljára, amiről azt mondtad – ember, ez forradalmi, megváltoztatta az életről való elképzeléseimet!

Máté Gábor: A normalitás mítosza. Teljesen másképp látom a minket körülvevő kapitalista világot.

20. Mit üzennél fiatalkori önmagadnak?

Minden erő benned van. Ne keresd másban. Imádkozz, ha elfáradtál és mosolyogva kezdd újra.

Ha tetszett a cikk és szeretnél még ehhez hasonló anyagokat olvasni, támogasd a magazint.

Ha szeretnél hozzászólni cikkünkhöz, látogass el Facebook oldalunkra.



Megosztom:

INSPIRÁLÓ

AJÁNLÓS