Varázslatos Pincesor — amikor a pincék mesélnek

Szerző: Matusinka Beáta • Fotók: Partiumi Falugazdász, ZAZOU Social Events & More • 2022. augusztus 24.

Megosztom:

Varázslatos Pincesor — amikor a pincék mesélnek

Amint az elmúlt évek borpiknik eseményein már megszokhattátok, fontos számunkra a közösségépítés, az értékmegőrzés és -teremtés, valamint a folyamatos megújulás, így az idei év piknikszezonját egy újdonsággal zárjuk.
A koncepció az eddig megszokotthoz illeszkedik, viszont sokkal több állandó és különleges programot képzeltünk el, amely ötvözi egy több százéves bortermelő hagyományokkal rendelkező sváb település értékeinek a bemutatását a finom borok, új technológiai megoldások és lehetőségek ismertetésével, és ennek laza átélésével. A Partium Vidékfejlesztéséért és Mezőgazdaságért Egyesület, valamint a ZAZOU Social Events & More közös szervezésében szeptember 16-án, szombaton 11 órától várunk benneteket a szintén Szatmár megyei krasznabélteki pincesorra, a népszerű Picnic in the Vineyard eseményünk őszi kiadására, a Varázslatos Pincesorra!
A bélteki szőlőtermesztés több évszázados múltra tekint vissza az írásos emlékek alapján, bár vannak periódusok, amelyek kiesnek, a történet az 1085-ös évre néz vissza egy régi, homályba merült monda alapján. A régiek elbeszélése nyomán, amikor Szent László kemény csatát vívott a besenyőkkel, megpihent a mostani helység határában, ahol a katonái borral megtöltött tököt hoztak a megfáradt királynak, aki viccesen megkérdezte, milyen bélű-tök ez és innen ered a Béltek elnevezés. 1723-ban Gróf Károlyi Sándor megveszi az egész uradalmat a Prépostváry családtól. Ebben az időben Szatmár megyét Bacchus székhelyeként emlegetik, annyira virágzott a szőlőtermesztés és borászat. 1730-ban a németországi Oberschwabenből származó svábokat telepítenek a gróf tanácsára Béltekre, ahol szőlőterületeket kapnak, melyekért 2 évig nem kellett dézsmát fizetni. A fajtaösszetétel is sokat változott az évszázadok alatt, amit biztosan tudunk az, hogy telepítettek Furmintot, Bakatort, Rizlinget, Günspitzet és Chasselast, valamint a filoxéravész után direkttermő szőlőket.
A jelenlegi fajtaösszetétel nagyon változó, ugyanis megtalálhatjuk a Rizling, Traminer, Chardonnay, Sauvignon, Szürkebarát, valamint a  Cabernet Sauvignon, Merlot, Kékfrankos, Pinot Noir és Syrah fajtákat. Bárki, aki elhalad a Szatmárnémeti–Zilah útvonalon, nem tudja figyelmen kívül hagyni a bélteki dombok varázslatos világát, a kicsi pincék szinte csalogató látványát, valamint a szőlősorok katonás rendezettségét. Jelenleg Béltek az újabb besorolás alapján Szatmár Hegyaljához tartozik.
Szeptember közepén egy különleges helyszínen, egy nemrég felújított csűrben és annak mesebeli udvarán várjuk az ideérkező bortúrázókat, de ugyanakkor azokat is, akik csak lazulni szeretnének a varázslatos dombok szomszédságában, egy finom bor és hagyományos sváb ételek ízlelése mellett. Innen indul majd egy rövid helytörténeti betekintést követően 11:00 órától a bortúra is, a Nachbil, Leiher, Jurchis, Hetei, Cobusceanu borászatok mesélő pincéi felé. Idén újdonságként azon érdeklődők számára is készülünk, akik nem szeretnének bortúrázni, de magukba szeretnék szippantani e bortermelő vidék és sváb falu hangulatát. A gasztronómiai élmények mellett állandó programként gyereksarok várja az ideérkező családosokat, hintózási lehetőséget kínálunk vagy részt lehet venni a délutáni helytörténeti túrán. A bortúrázók visszaérkezésével a közösségi találkozóponton a csűrben folytatódnak a helyi kultúrprogramok, előadások, valamint a gasztronómiai utazás is. Este pedig egy hangulatos bulival szeretnénk zárni ezt a várhatóan különleges és emlékezetes napot.
Célunk a helyi kulturális és gasztronómiai értékek, a családi programok és a tudatos borfogyasztás támogatása, illetve egy újabb helyi borvidék megismertetése, kiemelése. Szeretettel várunk benneteket, hogy mihamarabb vásároljátok meg a jegyeiteket és csatlakozzatok egy igazi őszi kalandra hozzánk, hogy egy felejthetetlen napot töltsünk együtt újra a szüret előtti szőlősben!
Regisztrálni és jegyet vásárolni a https://zazouevents.com/bilete/ linken lehet.
Itt kattinthatsz az eseményre.

Ha szeretnél hozzászólni cikkünkhöz, látogass el Facebook oldalunkra.



Megosztom:

INSPIRÁLÓ

AJÁNLÓS