Félrekódolt generáció, avagy milyen a mai fiatal? — beszélgetés Bukur Tamással – Podcast

Szerző: Szabó Eszter • Fotók: Freepik, DeepDive • július 20.

Megosztom:

Félrekódolt generáció, avagy milyen a mai fiatal?

— beszélgetés Bukur Tamással 

Talán mindig így volt, de az internetes véleménynyilvánító felületeknek hála egyre hangosabban és egyre többször kerülnek górcső alá a fiatalok. Sokat telefonoznak — más generációk is —, mindenért hangosan kiállnak — eddig nem volt divat kiállni semmiért, magunkért főleg nem. Fesztiválidőszakban, érettségi közben talán még inkább odafigyel a világ a fiatal generációra. De kik is ők valójában, és mi az, ami érdekli őket? Az Érted nevű, fiatalok által alapított szervezet, amely erdélyi magyar közösségépítő és értékteremtő kezdeményezésként definiálja magát, mára már sok ember számára vált ismertté. Tavaly került megrendezésre első alkalommal általuk a DeepDive nevű fesztivál, amelynek keretén belül különböző témákban hallgathattunk előadásokat ismert meghívottak tolmácsolásával. Bukur Tamás az egyik szervező, vele beszélgetek ezúttal.

Mesélj a DeepDive-ról. Innovatív kulturális tudományos minifesztiválként határozzátok meg. Más mint mondjuk egy zenei fesztiválon belül kialakított beszélgetős sarok, hiszen itt célzottan azokat várjátok, akik előadásokat szeretnének hallgatni, míg az előbbire talán csak beesnek az emberek.

A fesztivál ötlete és működése részben a budapesti Brain Bar-ból származik, mondjuk attól most már eléggé eltávolodott. Azért neveznémfesztiválnak, mert többféle különböző irányzat és témakör jelenik meg egy helyen. Egy olyan elv alapján működik ez a fesztivál, ahogyan a működtető szervezet, az Érted is működik, hogy mi kíváncsiak vagyunk bizonyos előadókra, megpróbáljuk őket elérni, és ha valaki más is kíváncsi rá, akkor őt is szívesen látjuk. Tavaly egy sokkal nagyobb léptékű fesztivált képzeltünk el, idén kisebb lesz, és szeretnénk kifejezetten a minőségre, és nem a mennyiségre koncentrálni.

Ha most a 18 és 30 közötti korosztályról beszélünk, akkor elmondhatjuk, hogy nagyon szélsőséges megítéléssel találják magukat szemben nap mint nap. Nyilván sokféle ez a generáció is. Kik azok, akik a ti rendezvényetekre eljönnek?

Mi elsősorban úgy fogalmaztuk meg, hogy az intellektuális fejlődés és érdeklődés iránt elkötelezett felnőtteknek céloztuk meg ezt a fesztivál, és a látogatók nagy része ilyen is volt. Nyilván ez egy nagyon tág fogalom, és talán picit marketinges megfogalmazás, de szerintem ez a fiatal értelmiségi közeg Erdélyben viszonylag jelentős, és szüksége van ilyen jellegű eseményekre. Valamilyen intellektuális szórakozásra is vágynak ezek az emberek, és azt hiszem, hogy ez bebizonyosodott a tavaly megrendezett DeepDive-on.

Amellett, hogy van ez az intellektuális, kíváncsi közeg, vajon meg lehet célozni azt, hogy olyan fiatalok is bejöjjenek, akik nem járnak hasonló rendezvényekre, esetleg más az érdeklődési körük?

Ha nem is ezzel a fesztivállal konkrétan, de a szervezettel, a közösséggel fontosnak tartjuk a köreinken kívül eső fiatalokkal való valamilyen szintű kommunikációt. Ez egy nagyon nehéz feladat, már csak az is, hogy azonosulj valakivel, akivel nem egyezik az értékrended. Mert fontos lehet a véleményük, az elképzeléseik, és jó lenne egy közös gondolkodás, de nehéz megközelíteni egymást. De például hasonló kihívás a fesztivál szempontjából a román ajkú fiatalok megszólítása is. Szeretnénk, ha ez egy kapocs is tudna lenni, de nehéz. Talán az a jó megoldás, hogy próbálunk értéket hozni, közben meg megpróbáljuk mi is feszegetni a határainkat, és reménykedünk abban, hogy olyan is eljön, és megismerkedik a mi közegünkkel, aki amúgy nem jönne el.

Igazából annak kapcsán jutott ez eszembe, hogy valószínűleg fiatalokra fiatalok tudnak a leginkább hatni. Kíváncsi lennék, hogy nevekből, vagy témákból indultok ki, amikor a program összeállításán dolgoztok?

Alapvetően témák érdekelnek minket, és ehhez próbáljuk elhozni azokat a személyeket, akik szerintünk a legmagasabb színvonalon, és nem utolsósorban a legélvezhetőbben beszélnek ezekről a dolgokról. Tavaly egy jó kis egyveleg volt a témák tekintetében, de ennek célja volt. Volt egy konferencia-jellegű része is a tavalyi fesztiválnak, amiben társadalmi, politikai témákról volt szó. És volt, hogy technológiai témákról beszélgettünk, de ezek mellett megjelent egy művészi vonal is. Emlékszem, hogy az az előadó, aki Kodályról adott elő, kissé meglepetten, furcsállva kezdte az előadását. Nem biztos, hogy hasonló közegekben szokott előadni, de nagyon örült annak, hogy egy ilyen társaságban is szerepelhetett ez a téma.

És a művészetek mellett volt egy magánéleti része is a fesztiválnak. És talán ez a legégetőbb téma. A mi generációnk az, aki először igazán figyel magára, igyekszik figyelni a lelki egészségére, hogy a magánélete rendben legyen, és erre terveket és stratégiákat fogalmaz meg, ami annyira nem volt eddig általános dolog.

Tavaly Nagy Zsolt volt az egyik, aki arról beszélt hogy hogyan kell újrakezdeni dolgokat, a saját életéből építkezve beszélt erről. A másik Bóta Tímea pszichológus előadása volt, aki egyébként a Nő a tükörben Facebook-oldal szerkesztője és arról beszélt, hogy a művészet hogyan segíthet a lelki problémák megoldásában. Tehát egy nagyon színes paletta volt ez. Amúgy ezek az előadások megtekinthetőek lesznek a DeepDive oldalán a közeljövőben.

Lesz olyan előadó idén, aki Instagramon, vagy TikTokon vált népszerűvé? Mert hogy például ezekben a személyekbe nagyon könnyű belefutni, és talán sokkal szélesebb skálán vonz be embereket.

A mi társaságunk többsége picit ilyen közösségi média-konzervatív. Annak ellenére, hogy nagyon körülvesz, és meghatározza a lépéseinket, mondhatni függők vagyunk általa, azért próbálunk egyfajta távolságtartást gyakorolni. Az a fajta nyomás, amit még a mindennapi stresszen kívül a közösségi média ránk helyez, az egy elég nagy egészségi kockázatot jelent. Persze nem fogjuk a homokba dugni a fejünket, viszont látjuk azt, hogy aki népszerű, az itt, a közösségi médián található meg. Ugyanakkor ezek előadások lesznek, utána lehet kérdezni az előadót, de alapvetően egy téma kapcsán hívjuk meg az előadót, és nem egy közönségtalálkozó ez, bárkit is hívjunk meg. Tehát a népszerűség mellett a tartalomra is ugyanannyira koncentrálunk.

Nehezebb eseményeket szervezni manapság? Ki lehet mozdítani az embereket az otthon és az internet komfortjából?

Ebben is picit konzervatívabban gondolkodunk, azt hiszem. Például nem tartunk online megbeszéléseket a fesztivál szervezése kapcsán, hacsak nincs nyomós okunk rá. Mert ez annyira elembertelenítő körülmény, és leszívja az energiánkat is. Inkább felülünk a buszra, taxiba, és eltöltünk még egy órát az utazással. Van egy ilyenfajta lelkület is az emberekben, és ezért a mi célközönségünk esetében talán nem annyira érződik ez a nehéz kimozdulás. Inkább az érződik, hogy mindenki szörnyen leterhelt és stresszes, így azok a rendezvények, amelyek működni tudnak, azok az egy estés, másfél órás előadások, amiket megszervezünk mondjuk egy kocsmában. Viszont egy nagyobb bevonódást igénylő rendezvény, egy vita, vagy verseny, vagy több alkalmas esemény annyira már nem érdekli az embereket. Szerintem ez egy eléggé általános dolog, hogy mindenki leterhelt, és legtöbb esetben az eseményen való részvételről az azelőtti öt percben döntenek, hogy mennek vagy sem. Én ezt mondjuk kevésbé látom az online világ átkaként, mintsem egy ilyen túlterheltségi járvány, amihez biztosan köze van az elmúlt néhány évnek.

Nehezebb eseményeket szervezni manapság? Ki lehet mozdítani az embereket az otthon és az internet komfortjából?

Az idősebb korosztály számára elsősorban a tematikák azok, amelyek izgalmasabbak lehetnek. Nem vagyok biztos benne, hogy azok a meghívottak, akiket népszerűség szempontjából hívunk el, az idősebb korosztály körében is ismertek, de a témák biztosan érdekesek lesznek. Szóval minden érdeklődőt szeretettel várunk!
Az eseményre szeptemberben kerül sor Marosvásárhelyen, további információkért, és a jelenleg online elérhető előadásokért keressétek a DeepDive Facebook-oldalát!

Az alábbi felületeken hallgatható:

Spotify  https://spoti.fi/3S4zvrB

Apple Podcast  https://apple.co/3QN3Iuh

Google Podcast

Ha tetszett a cikk és szeretnél még ehhez hasonló anyagokat olvasni, támogasd a magazint.

Ha szeretnél hozzászólni cikkünkhöz, látogass el Facebook oldalunkra.



Megosztom:

INSPIRÁLÓ

AJÁNLÓS