Laza piknik egy felhőtlen napon a szőlősben

Szerző: Matusinka Beáta • Fotók: Kassay Costan Bernadett • 2022. július 10.

Megosztom:

Laza piknik egy felhőtlen napon a szőlősben

Különleges nap volt a szombati. A borok ugyanolyan finomak voltak, mint ezelőtt 3 évvel, az első piknik alkalmával a Szilágy megyei Karasztelek Pezsgőpincészetnél, két éve a Maros megyei Liliac borászatnál, vagy a tavaly is éppen ugyanitt, a Szatmár megyei Halmihegy 4 borászatánál megrendezett séta során, vagy tavasszal, a szintén Szatmár megyei Avasújváros 6 kézműves borászánál. Az ötödik piknik során is ugyanúgy, sőt talán még jobban mosolyogtak a résztvevők, piknikkosarakkal a kezükben, stílusos kalapokkal a fejükön, Picnic in the Vineyard megszemélyesített napszemüveggel a szemükön. Örömteli találkozások, olykor mély beszélgetések, laza együttlevés, a hiteles történetek és helyi borászok elismerése jellemezte eddig és most is a pikniket a szőlősben.
Ezt a szombati napot azonban a szervezők is felhőtlenül élték meg. Eltűnt a bizonyítási vágy, a görcsösség, a feszélyezettség. És megmaradt az öröm, hogy értékelik a résztvevők az üzenetet, a helyi borászok erőfeszítéseit, a minőségi nedűt és az ennek átadását célzó igyekezetet. Ezelőtt egy évvel még kérdőjeles volt, hogy folytatódik-e az értelmiségi fórumként elképzelt, a magazin születésnapjait megünneplő piknik a szőlősben, viszont a két borszakértő, Balázs Attila és Katona Csaba bekapcsolódásával, az alapötlet elismerésével és továbbgondolásával új életre kelt ez a rendezvény. Sokkal közelebb került a borhoz, a helyi borászokhoz, együttműködésre és egymástól tanulásra sarkallva mindazokat, akik ezen a piacon tevékenykednek. Immár a magazintól különválva, közös szálon futva, a Zazou Social Events and More név alatt egy év alatt 3 pikniket szerveztünk Szatmár megyében, összesen 11 borász borait ismertettük meg mélyrehatóbban a résztvevőkkel.
Július első napja egy kezdet volt ezen sorok szerzőjének is. Először vezetett borsétát, tudva, hogy nem borszakértő, hogy a két fiú, sőt a résztvevők közül is sokan sokkal többet tudnak a borokról, a borkészítésről, a szőlőtermesztésről, és erről a tág és összetett területről. De bevállalta, mert abban reménykedett, hogy lesznek, akik értékelni fogják ezt az igyekezetet. És már első pillanatban, a Fetescă Neagră vezetőjének kinevezve a két szervezőtárs támogatóan vonta be ebbe a történetbe, és egy kisebb csoport jelezte, hogy Mi veled jövünk, szeretnénk támogatni ebben az új kalandban. És valahogy minden annyira természetesen és lazán alakult.
A mostani pikniken részt vevő 4 borász, Mike Csaba, a Mike borászat tulajdonosa, Vasile Vîlcu, a Triterra pincészet borásza, Cristian Năstase, a Năstase borászat borásza és egyben tulajdonosa, valamint Reizer Gergő, a szintén ehhez a vulkanikus terroir-hoz tartozó Túrterebesről érkező Reizer borászat képviselője az ízletes borok mellett a tudásátadást is biztosította.
Így az újságíró számára legfőképpen azzal telhetett a nap, amihez talán a leginkább ért, érdekes kimutatások és összefüggések bemutatásával, kérdések feltevésével, túravezetéssel és inspiráló történetek megszólaltatásával. Így a borokhoz kötődő alapinformációk mellett élet- és vállalkozói történetek is átadódhattak az egyre inkább kialakuló borkedvelő és – ismerő alaptársaság felé.
Különleges nap volt a szombati Halmihegyen. Egymásra talált borász és borszerető, helyi és távolabbról érkező, tapasztalt és kevésbé tapasztalt bortúrázó, borszakértő és laikus. A közös pont azonban talán a szenvedély volt a borhoz, a helyi értékek, valamint a valós, hiteles történetek felé. Hogy lehet-e még fokozni a Picnic in the Vineyard túrát? Szeptember elején hamarosan kiderül, amikor a sok száz éves pincéket és a sváb gasztrokultúrát szeretnénk egy-egy helyi borral töltött pohárral a kézben körbejárni a szintén Szatmár megyei Bélteken.
Várunk szeretettel ide is!

Ha szeretnél hozzászólni cikkünkhöz, látogass el Facebook oldalunkra.



Megosztom:

INSPIRÁLÓ

AJÁNLÓS