Picnic in the Vineyard Bakator TOUR Avasújvárosban – beszámoló

Szerző: Matusinka Beáta • Fotók: Kassay Costan Bernadett • 2022. április 26.

Megosztom:

Picnic in the Vineyard

Bakator TOUR Avasújvárosban

– beszámoló –

Április 22-én, a Föld napján, egy gyönyörű, napsütéses tavaszi napon a ZAZOU Social Events & More szervezésében és magazinunk támogatásával a Szatmár megyei Avasújvároshegyen megszervezésre került a népszerű Picnic in the Vineyard esemény tavaszi kiadása, a Picnic Bakator Tour!
Noha az eseménysorozat fő mozgatórugója Románia borvidékeinek a megismertetése, a tudatos borfogyasztás hangsúlyozása, illetve a pincészetek és borászok bemutatása, mindegyik Picnic in the Vineyard esemény különbözik is egymástól. Az első két esetben nagyobb pincészeteknél egy-egy fontosabb tematikát körbejárva zajlottak az események, mintegy értelmiségi fórumként, míg a tavalyi pikniken már nagyobb hangsúly került a valamivel kisebb pincészetek és romániai borok bemutatkozási lehetőségére. Az idei első eseményen pedig helyi, kézműves pincészetek és borászok mutatkozhattak be. A legtöbb, csupán pár ezer tőkét megművelő helyen a borász és családja végzi a borkészítés minden fázisát, az ültetéstől kezdve, egészen a bor elkészítéséig.
Emiatt mind a 6 borásznál — Bak Róbert, Bartos Attila, Butka Sándor, Kocsis Ferenc, Ludróczki Sándor és Nagy Sándor — családias hangulat fogadta a kisebb csoportokban, Balázs Attila és Katona Csaba borszakértők vezetésével sétáló közel 100 fős társaságot.
Talán már csak falun tapasztalható az a vendégszeretet és -várás, őszinte figyelem, amelyben részük lehetett a piknikre kilátogatóknak, hiszen volt olyan borászat, ahol a család nőtagjai napokkal előtte már elkezdtek sütni és készülni a vendégfogadásra. Igazán megható találkozások voltak ezek, amellyel talán a kétkezi munkát végző helyiekkel szemben is elismerésüket fejezhették ki az idelátogatók, betekintést nyerve a bor útjába, a szőlőtőkéktől egészen a pohárig. Az egész napos bortúrát a hegy tetején lévő közösségi ponton a tavaszi naplementében az avasújvárosi Bokréta Néptáncegyüttes előadásában szatmári és mezőségi néptánc, tábortűz, bográcsos vacsora, nótázás és buli követte.
Tavaszi avasújvárosi túránk helyszínén egyébként több mint 300 kisebb borpince található, ahol kisebb, kézműves jelleggel zajlik borkészítés. Ezek a pincék 50–100 éves, fiatal pincének minősülnek és a legfőbb megművelt szőlőfajta a bakator. Egy régi magyar szőlőfajta ez, mely nem mindenhol terem meg. Aromás asztali szőlő, borszőlő. Bora lassan érik, de optimális időjárású években legendás borokat adhat. Ritkán aszúbort is sikerült készíteniük belőle, amely minőségében a tokaji aszú után következett. Ma már a ritkább megtermő szőlőfajták közé tartozik.
A nap folyamán a bortúrázók egy újabb helyi vulkanikus borvidékkel és egy sokak számára ismeretlen szőlőfajtával, a bakatorral is megismerkedhettek, sőt a Föld napja alkalmából ültethettek is. Ezt a különleges tavaszi kalandot pedig újabb nyári és őszi bortúrák követik hamarosan.

Ha szeretnél hozzászólni cikkünkhöz, látogass el Facebook oldalunkra.



Megosztom:

INSPIRÁLÓ

AJÁNLÓS