Küzdj vagy fuss üzzemmód – avagy 5 tipp a mentális egészségünkért

Szerző: Simon Emőke • Fotók: Unsplash • 2022. július 5.

Megosztom:

Küzdj vagy fuss üzzemmód – avagy 5 tipp a mentális egészségünkért

Egyre több tanulmány bizonyítja az összefüggést a mentális egészségünk és a fizikai erőnlétünk, jólétünk között. Amikor a testünk veszélyt észlel, például stresszhelyzetbe kerül, a szimpatikus idegrendszerünk azonnal aktiválódik. Ilyenkor két dolgot tehetünk: vagy küzdünk, vagy elmenekülünk. Ez a természetes válaszreakciónk teljesen jól jön és életmentő, amikor valóban veszélyben vagyunk, azonban a gond ott kezdődik, hogy sokszor nem vagyunk veszélyben, a veszélyt csak a fejünkben észleljük, éljük meg. Ha a szimpatikus idegrendszerünk sokszor aktiválódik a nem valós veszély miatt, akkor a test kimerül, elfárad, hosszú távon pedig megbetegszik.
Például szorongsz egy olyan dolog miatt, ami vagy bekövetkezik, vagy nem, de már most stresszhelyzetben vagy miatta, azaz még nem vagy veszélyben, de a te szimpatikus idegrendszered már most küzdj vagy menekülj üzemmódban van. Ugyanez történik azokban a helyzetekben is, amikor túlagyalsz, túlgondolsz valamit, amikor előre gyártod a negatív forgatókönyveket, de a jelenedben még nyoma sincs ezeknek, tehát nem vagy veszélyben, de a tested már igen. Ha túl gyakran vagy fuss vagy küzdj üzemmódban, akkor az immunrendszered gyengül. Íme néhány tipp, hogy hogyan tudod támogatni a mentális egészséged:

1. Sporttal

A rendszeres sport és az érzelmi rugalmasság kéz a kézben jár. Minél egészségesebb és rugalmasabb a tested, annál jobban kezeled a stresszhelyzeteket, ritkábban aktiválódik a szimpatikus idegrendszered. Ugyanakkor a sportnak köszönhetően olyan hormonok termelődnek és szabadulnak fel a véredben, amelyek segítenek abban, hogy jól érezd magad, kiegyensúlyozottnak és boldognak.

2. Alvással

Szintén bizonyított, hogy a minőségi alvás nagyban hozzájárul a mentális és a fizikai jóléthez. Alvás közben a test és az elme pihen, regenerálódik, gyógyul, feldolgozza a nap történéseit, eseményeit — mindez szükséges ahhoz, hogy kipihenten, jó hangulatban ébredj. Szakemberek azt tanácsolják, hogy ajánlatos ugyanabban az időpontban lefeküdni, 7–8 órát aludni, alvás előtt nem telefonozni, hanem valamilyen relaxációs tevékenységet folytatni.

3. Táplálkozással

Az amit eszünk, szintén kihatással van úgy a fizikai, mint a mentális egészségünkre. Egy autóba se mindegy, hogy milyen üzemanyagot teszünk, nemhogy a testünkbe. Vannak élelmek, vitaminok, ásványok, amelyek kihatással vannak a lelkiállapotunkra. Ilyenek például a teljes kiőrlésű gabonafélék, a gyümölcsök, zöldségek, a tengeri gyümölcsei, és az egészséges zsírok — ezek mind jó hatással vannak a mentális egészségre is.

4. Énidővel

A magunknak szentelt minőségi idő nagyban hozzájárul az immunrendszerünk erősítéséhez és a mentális egészséghez. Minden olyan tevékenység, ami tölt, inspirál, motivál, energizál, gyógyít, nincs hogy ne legyen jó hatással úgy a testemre, mint az elmémre és ezáltal a hangulatomra, a kisugárzásomra, az életemre.

5. Kiegészítőkkel

Vannak olyan élethelyzetek, amikor az előző 4 nem elég. Ilyenkor próbálkozhatunk vitaminokkal, természetes stresszoldókkal, amelyek erősítik az idegrendszert, segítenek ellazulni, visszatalálni az egyensúlyunkhoz, és sokszor a realitáshoz. De a kiegészítők mellett próbálkozhatunk stresszoldó technikákkal is, mint például jóga, meditáció, hangfürdő és bármilyen más olyan tevékenység, ami nyugtat, lazít.
Ha pedig ezek a tippek nem segítenek, és gyakran vagyunk küzdj vagy fuss üzemmódban, akkor érdemes szakember segítségét kérni.

Ha tetszett a cikk és szeretnél még ehhez hasonló anyagokat olvasni, támogasd a magazint.

Ha szeretnél hozzászólni cikkünkhöz, látogass el Facebook oldalunkra.



Megosztom:

INSPIRÁLÓ

AJÁNLÓS