7 tipp, hogy ne érezd magad magányosnak karácsonykor

Szerző: Simon Emőke •  Fotók: Freepik • 2020. december 21.

Megosztom:

7 tipp, hogy ne érezd magad magányosnak karácsonykor

A karácsonyt általában mindenki a családdal tölti. Azonban akadnak olyan személyek is, akiknek ez bizonyos okokból nem adatik meg: egyedül élnek, elvesztették már a szeretteiket, nem tudnak hazautazni szentestére stb.
Utóbbi esetben nagyon fontos, hogy ha egyedül is töltöd a szentestét, ne érezd magad magányosan. Karácsonykor fontos, hogy mindenki szeretve érezze magát, igen, még akkor is, ha nem vesznek körül azok a személyek, akiket szeretsz, akiknek jó a szemébe nézni, akikkel jó együtt nevetni, a fa köré gyűlni és töltött káposztát enni, akiket öröm megajándékozni és átölelni. Íme, néhány tipp azoknak, akik egyedül lesznek karácsonykor azért, hogy mégse érezzék magukat magányosan.

1. Tipp: Ne légy egyedül!

Vedd körül magad olyan személyekkel, akik kedvesek számodra. Lehetnek ezek az ismerőseid, barátaid, kollégáid, rokonaid. Ha nem tudtok személyesen találkozni a világjárvány miatt, akkor hívd fel őket telefonon, vagy videóüzenetben. Sőt már az előkészületben is jelen lehettek egymás életében: hangosítsátok ki egymást és főzzetek, süssetek együtt. Más lesz a hangulatod teljesen, hogyha van kivel főznöd a konyhában. Majd menj el szentmisére, vagy menj el olyan alapítványokhoz, egyesületekhez, akik szentestére programot szerveznek, betartva az előírásokat. Ha pedig nem érzed biztonságosnak, akkor marad az online csatlakozás. A mai modern technikai eszközöknek köszönhetően bárkinél ott lehetünk a fa alatt és együtt karácsonyozhatunk vele.

2. Tipp: Tedd különlegessé a Karácsonyt

Amiért egyedül töltöd a karácsonyt, az nem azt jelenti, hogy nem érdemled meg, hogy egy különleges karácsonyban legyen részed. Te pont olyan fontos vagy, mint a szeretteid, akiket megleptél volna egy különleges karácsonnyal. A te karácsonyod egyedül pont olyan értékes, mintha családban töltenéd. Ezért tervezd el időben. Gondold ki, hogy milyen színű lesz idén a fád, milyen ételeket fogsz készíteni, milyen zenét fogsz hallgatni, mivel és hogyan fogod dekorálni a házat stb. Készíts listát azokról a filmekről, amelyeket az év folyamán meg szerettél volna nézni, de nem volt rá időd, és szerezd be őket. Biztosítsd be magad jó könyvekkel, vegyél illatos fürdőt, gyújts mécseseket, egyél finom sütiket, írj hála-listát — ilyen és ehhez hasonló rituálékkal tedd különlegessé a karácsonyod, és segítsd át magad az egyedülléten. Élvezd a magad társaságában töltött időt, kényeztesd magad és tedd különlegessé a karácsonyod.

3. Tipp. Ajándékozd meg magad

Hol írja azt, hogy csak másoktól kaphatunk ajándékot karácsonyra. Ha idén úgy alakult, hogy egyedül töltöd a karácsonyt, akkor is jár neked az ajándék. Lepd meg magad valami olyannal, amire rég vágysz, aminek igazán örülni fogsz, és tedd be a fa alá. Csomagold be, add meg a módját, érezd, hogy karácsony van. Jó érzés lesz kibontani, még akkor is, ha magad lepted meg vele. A lényeg, hogy neked is legyen ajándékod a fa alatt. Önmagunk szeretetéhez hozzátartozik az is, hogy megajándékozzuk magunkat.

4. Tipp. Gondolj pozitív dolgokra

Tudom, ezt könnyű mondani annak, aki nem tölti egyedül a karácsonyt, de hidd el, nem olyan vészes a helyzet. Az egyedüllét is lehet csodálatos, és a te karácsonyod is lehet gyönyörű, különleges és varázslatos attól még, hogy egyedül töltöd. Nézd meg, hogy mi lehet ennek az előnye. Például az, hogy végre olyan fát választasz, amilyet szeretnél, olyan színt és díszeket aggathatsz a fára, amilyet szeretnél, nem kell kompromisszumot kötnöd senkivel, nem kell azon törnöd a fejed, hogy kinek milyen ajándékot vegyél stb. Siránkozhatsz azon, hogy egyedül töltöd a karácsonyt, vagy pont ellenkezőleg, kihozhatod belőle a legtöbbet, és élvezheted az egyedüllét előnyeit is. Hiszen ne feledd, minden átmeneti. Lehet, hogy ebben az évben egyedül ünnepeltél, de az még nem azt jelenti, hogy ez örökre így is marad.

5. Tipp. Figyelj másokra

Néha a legjobb és legtöbb, amit magunkért tehetünk magányunkban, ha figyelmünket kifelé irányítjuk, és segítünk ott, ahol tudunk, annak, aki rászorul — és ettől a gesztustól már nem érezzük olyan magányosnak magunkat. Vedd észre, ha valakinek nehéz az egyedüllét a környezetedben, légy ott, tölts vele időt, hívd fel telefonon, vidítsd fel, mosolyogj rá. Együtt minden könnyebb.

6. Tipp. Írj hála-listát

A hála a legmagasabb rezgés, ezért képes felemelni minket az érzelmi mocsárból. Tudom, hogy baromságnak tűnik hálát adni egy magányos estén, de hidd el, hogy nem az. Miközben írod, rájöhetsz arra, hogy valójában milyen szerencsés is vagy, és hogy lehetne sokkal rosszabb a helyzet. Igen, lehet, hogy egyedül töltöd épp a karácsonyt, de hálás lehetsz azért, hogy megértél még egy karácsonyt, hogy egészséges vagy, hogy van tető a fejed felett, hogy volt pénzed karácsonyfára, hogy van étel az asztalodon, hogy ajándékot tudtál magadnak vásárolni, hogy vannak emberek, akiket felhívhatsz, vagy akik felhívnak, és boldog karácsonyt kívánnak stb. Minden hozzáállás kérdése, ezért próbáld nem sajnálni magad, hanem inkább hálát adni.

7. Tipp. Ha nagyon mélyen vagy, kérj segítséget

Ha úgy érzed, hogy a magány érzése nagyon erős, akkor kérj segítséget. Vannak lelkisegély szolgálatok, akik karácsony éjszakáján is fogadják a hívásokat. Beszélgess a szakemberekkel.

Ha tetszett a cikk és szeretnél még ehhez hasonló anyagokat olvasni, támogasd a magazint.

Ha szeretnél hozzászólni cikkünkhöz, látogass el Facebook oldalunkra.Megosztom:

INSPIRÁLÓ