20 (Ünnepi zárójel) 20

Szerző: Matusinka Beáta • Fotók: Kassay Costan Bernadett • 2020. december 24.

Megosztom:

20 (Ünnepi zárójel) 20

20
Ez az év is ugyanúgy indult, mint az előzőek. Sok-sok nagyratörő, főként egyéni tervvel. Majd a tavasz a külső újjászületés lendülete helyett megadta a lehetőségét egy belső, vontatottabb vívódásra. A harc azonban a külső tereken is elindult.
Egyéni felelősségvállalás vs. állami rendeletek, társasági nyitások veszélye vs. teljes elszigeteltség magánya. Döntések és megbélyegzések ellentétei. Lemondások vágyakról, álmokról vagy csak éppen szokásokról, berögződésekről. Egyedüllét érzése. A fizikai és lelki egészségre talán nagyobb hangsúly kerül. Távolságtartással óvjuk az eddig is távolról szemlélődő és ritkán megölelt időseket, kapcsolatainkat. A figyelem tárgya csak a szokásos immár online problémákra kerül.
20
Ez az év is ugyanúgy végződik, mint az eddigiek. Sok megvalósult és sok átalakult tervvel. Veszteségekkel, valamivel kevesebb kulturális, kikapcsolódási és szociális impulzussal. Alkalmazkodással a kiszámíthatatlanhoz. Az időszakosan felállított fények és díszek, a gondosan becsomagolt ajándékok, a pompásan megszervezett vásárok, a kígyózó sorok, a “szebbnél szebbé” kivasalt belső terek, fotók és emberek is a régiek. Szintén változatlan a valódi arcot eltakaró máz, legyen az szövetből, műanyagból vagy éppen áttetsző. Van aki tökéletességig izgulja a szokásos ünnepi burkot, van aki tréning nadrágos vagy éppen fürdőbugyis verzióban lazít.
(Ünnepi zárójel)
Ebben az évben is vannak igazi Ünnepek. A karácsony, a húsvét, a szülinapok, a munka szünetei, a teljesítmények megünneplése. Ezek kiindulópontot, fordulópontot, az idő tagoltságát jelzik abban a világban, közösségben amelyben élünk. Ezek az alkalmak adják az ürügyét is annak, hogy társainkra odafigyeljünk, hogy szebbnek és jobbnak lássuk őket, hogy higgyünk, hogy megújuljunk. De az igazi ünnep talán a mindenségben való élés, melyben időtől, alkalomtól, kortól és korlátoktól függetlenül őszintén figyelünk saját magunkra és másokra. Talán a döntés szabadságával egy teljesebb élet felé, ahol pusztán az alkalmakat jelző fénylő díszletek beépülhetnek egy kevésbé csillogó, de valós harmóniába.
A varázslat benned történik, kívánjuk, hogy találd meg az (igazi) ÜNNEPET!

Ha tetszett a cikk és szeretnél még ehhez hasonló anyagokat olvasni, támogasd a magazint.

Ha szeretnél hozzászólni cikkünkhöz, látogass el Facebook oldalunkra.Megosztom:

INSPIRÁLÓ