Zöldellő barátaink

Szerző: Ördögh Angéla •  Fotók: Pinterest • 2019. augusztus 14.

Megosztom:

Zöldellő barátaink

A zöld színhez nagyon sok pozitív jelentés kötődik, a legmélyebb asszociációk a természetben fellelhető eseményekhez kapcsolódnak, mint tavasz, élet, növekedés, növény, béke, egészség, szemben azzal a kevés negatív tartalommal, mint az irigység, méreg, gonoszság.
Hatására erősödik bennünk a harmóniára való törekvés. Olyan szín, amit nemtől függetlenül sokan kedvelnek, és amit az enteriőr tervezésében, a téralakításban nem mellőzhetünk.

A növények ereje

A bennünket körülvevő növények egészségre gyakorolt jótékony hatásáról számtalan felmérés készült.

Szinte minden tanulmány egyértelműen kijelenti, hogy akik növények között élnek, ezek ápolásával foglalkoznak, jelentősen tovább élnek, mint akik kevésbé természetközeli helyen töltik napjaikat.
Életünk színterét nem mindig választjuk csupán a fenti szempontok alapján, sokkal inkább befolyásolnak egyéb tényezők. Annyit azonban mindannyian tehetünk, hogy lehetőség szerint a belső tereinket megosztjuk kedvenc szobanövényeinkkel.
Persze nem szükséges a közeli erdőt bevinnünk a lakásba, megteszi pár jól megválasztott szobanövény. Ezek kiválasztásában jó néhány szempontot figyelembe kell vennünk: milyenek lakásunkban a fényviszonyok, milyen a mikroklíma (száraz vagy páradús a levegő), mennyi időnk van növényápolásra, mekkora tér áll rendelkezésünkre, a kerek levelűt szeretjük, netán a pozsgások a kedvenceink.

Előtér

Jó, ha már belépéskor egy szép zöldellő cseréppel találjuk szembe magunkat, így a napi pörgés után az otthon biztonságos nyugalma árad felénk.

A konyha

A konyha hangulatát is meghatározza a növények jelenléte. Ha nincs lehetőségünk nagyobb méretű virágok elhelyezésére, megteszi egy kisebb asztaldísz is.
Hasznos lehet pár friss fűszernövény, de az sem gond, ha túlzásokba esünk és egész fűszerültetvény hozunk létre a konyhában. Hangulatunk és családunk egészségére is jótékony hatással lesz, mert bizonyára gyakrabban készül majd ízletes vacsora szeretteinknek.

A nappali

A nappali a legideálisabb hely a szobanövényeink számára, mert általában itt a legjobbak a fényviszonyok. A helyiség méretétől függően kerülhet ide a gigantikustól az egész picin át minden.

A hálószoba

A növények jelentős részének helye van a hálószobában is, mert semlegesítik és megkötik a levegőben keringő káros részecskéket. Ha nem szeretnénk, hogy cserepes növény legyen ebben a helyiségben, akkor megteszi egy csinos vázába helyezett zöld levél, vagy egy csokor friss vágott virág is.

A fürdőszoba

A hideg burkolatok, zömmel fehér szaniterek olykor hideg-rideg milliőjében igen hangulatos lehet egy kis zöld, frissé varázsolva a teret.

Hangulatelemek függőknek

Ha javíthatatlan növényimádók vagyunk, és az sem okoz gondot, hogy lassan egy botanikus kerthez hasonlít az otthonunk, ne aggódjunk. Az alábbi képek beszédes bizonyítékai annak, hogy nem vagyunk csodabogarak.
Legyen növény mindenütt: asztalon, falon, ablakpárkányon, kint vagy éppen bent, legyen belőle térelválasztó, akár bármi más.
Trópusi hangulatot is varázsolhatunk otthonunkba, akár növények nélkül is, ha nagy formátumú, színekben tobzódó tapétával díszítünk kisebb-nagyobb falfelületeket.
Kedves olvasóink: legyünk zöldek! Ne az irigységtől, hanem azért, mert a zöld éltet, táplál és jókedvre hangol.

Ha szeretnél hozzászólni cikkünkhöz, látogass el Facebook oldalunkra.Megosztom:

INSPIRÁLÓ