Van egy ügyem. De, hogyan szerezzek rá pénzt? Virtuális műhely szakértőkkel

Szerző: Kovács Réka  • Fotók: Freepik  • 2021. március 10.

Megosztom:

Van egy ügyem. De, hogyan szerezzek rá pénzt?
Civil kezdeményezések pénzforrásai

Ebben az évben folytatjuk a 2020. tavaszán elindított szemléletformáló és inspiráló beszélgetéssorozatunkat. Virtuális műhely szakértőkkel következő epizódjában a civil szervezetek támogatási lehetőségeiről beszélgetünk. Hogyan szerezzünk pénzt civil szervezetünk számára? Milyen alternatív módszerek vannak, avagy mit tehet egy civil szervezet, ha a megszokott bevételi forrásai elapadnak?
A járvány okozta helyzetben kevesen vannak, akiknek ne lenne valamiféle segítségre szüksége: vállalkozók, művészek, alkalmazottak, egészségügyi dolgozók, pedagógusok…, és a sort folytathatnánk. A megváltozott lehetőségek és keretek miatt sokak megélhetése, keresete bizonytalanná vált. Ki másoktól várva segítséget, ki saját kézbe véve sorsa irányítását, igyekszik mindenki megküzdeni az új helyzettel. Az állam segít ahol tud, megvalósulnak összefogások kis közösségekben is, de vannak területek, amik bizony háttérbe szorulnak. Pedig nem kevésbé fontosak, mint az előtérbe helyezett, „láthatóbb” aktivitást végző területek szereplői. Ilyenek a civil szervezetek. A régiónkban éppen csak éledező, és a megerősödés útjára alig az utóbbi évtizedben lépő civil élet és a civil szervezeti kultúra is válságba került.
Nekik, akik eddig is nehézkesen tudtak fennmaradni, állandó tevékenységüket biztosítani, ki segít? Nekik, akik nagyrészt önerőből szerezték meg az anyagiakat, akik nagyon sok önkéntes munkával végzik a társadalmi „láthatatlan munkát”, ki segít? A források apadnak: az erdélyi magyar civil szervezeteknek csak időszakos és esetleges támogatója a magyar kormány pályázati kiírásokkal és normatív támogatással; a helyi önkormányzatok prioritási listájának legvégén kullognak a civil szervezetek, és a támogatási stratégiájuk közel sem teljes, ami a szervezetek által lefedett területeket illeti; a szűkös román állami források felkutatása igencsak idő- és energiaigényes, és a siker kétes, leginkább a szervezetek kisebbségi mivolta miatt; az európai uniós források elérhetetlenek a kis, helyi szinten tevékenykedő szervezeteknek; a jövedelem után adózó társadalom minimális adományai sokszor a túlélésre sem elegendőek, és ahogy ezekért, a magánvállalkozások támogatásaiért is nagy a harc, és őket most legkevésbé foglalkoztatja a szponzorálás gondolata…
Mi marad? Az egyszerű tagoktól, szimpatizánsoktól kapott csekély összegű támogatások, ami — valljuk be — nem fedezi egy civil szervezet fenntartásához szükségeseket. Kultúránktól a lobbi fogalma elég távol áll, legalábbis annak valódi jelentésével. Milyen lehetőségek maradnak a kis és nagyobb civil szervezeteknek? Hogyan tudnák a felsoroltakat jobban kiaknázni?
Ezekre a kérdésekre keressük a választ szakemberekkel, igyekezve segíteni azoknak, akikre most talán a legkevesebb figyelem jut. A szociális ágazatban tevékenykedő segítő szervezeteknek, a hagyományőrző tevékenységeket végző és a népi tudást továbbadó szervezeteknek, a családokért és azok jobb létéért dolgozó szervezeteknek, a gyerekekkel/ifjúsággal foglalkozó szervezeteknek, és minden érdekeltnek, akik nem a gazdasági élet közvetlen szereplői, de munkájuk legalább annyira fontos — a társadalom és a felnövekvő generációk fejlődéséért, jobb létéért, az értékek megtartásáért próbálnak tenni, még ezekben a furcsa, bizonytalan időkben is.

A beszélgetőtársak:

 

Bagoly Ildikó humánerőforrás-fejlesztési pályázati tanácsadó, Marosvásárhelyről
Horváth Noé a magyarországi Bátor Tábor munkatársa, közösségi adományok – programvezető
Gál Sándor a marosvásárhelyi Közösségi Alapítvány ügyvezető igazgatója
Aczél Dóra a nagyváradi Grund School megalapítója
Nezezon Enikő a szatmárnémeti Aranykapu Kulturális Egyesület alapítója és elnöke
Czirjék Katalin közösségépítő Marosvásárhelyről, az erdélyi civil élet meghatározó szereplője, a beszélgetés moderátora.
A beszélgetésre 2021. március 17., szerdán 18:00 órától kerül sor a magazinunk YouTube csatornáján, élő közvetítésben. Az egyórás beszélgetést egy Q&A rész követ, a kérdéseket a hallgatók a videó alá írhatják kommentben. Érdemes előre feliratkozni a csatornánkra, hogy az értesítésekhez hozzáférjetek. Folyamatosan frissülő információk várhatóak az esemény FB oldalán is.

Tarts velünk te is, gondolkodjunk együtt!

Ha tetszett a cikk és szeretnél még ehhez hasonló anyagokat olvasni, támogasd a magazint.

Ha szeretnél hozzászólni cikkünkhöz, látogass el Facebook oldalunkra.Megosztom:

INSPIRÁLÓ