tyúkvetrece

Tyúkvetrece

Szerző: Berszán-Árus Csilla • Fotók: Berszán-Árus Csilla, •

2020. június 13.

Megosztom:

Tyúkvetrece

A vetrece olyan gulyás vagy pörköltféle étel, mely a tokányhoz hasonlít leginkább. Általában marhahúsból készítik (füstölt szalonnával, tejföllel) és burgonyanudlival vagy rizzsel körítve tálalják ezt az eredeti erdélyi eledelt.
Az persze megtörténhet, hogy a marhahús éppen hiánycikk konyhánkban, de nem kell kétségbeesnünk, készíthetjük majoránnával bedörzsölt tyúkmellből is. Ezt, kisujjnyi csíkokra vágva, zsiradékon megpirítjuk, majd 20–20 deka metéltre vágott hagyma és murok társaságában megpároljuk. Sóval, borssal, gyömbérrel fűszerezzük, fehérborral locsolgatjuk, kevés tárkonnyal meg még pikánsabbá varázsolhatjuk.
Az erdélyi vetrece közeli rokona a csángó vetrece. Náluk ennek az ételnek az alappillére a birkahús, egész pontosan ürühús, a juhhúsok királya. A kilónyi ürücombot felszeleteljük, majd csíkokra vágjuk. Egy edényben kockára vágott vöröshagymát pirítunk, zsíron, majd beletesszük a megmosott húst, és állandóan kavargatva hirtelen megpirítjuk, természetesen közben sóval, borssal fűszerezve.
vetrece

Amikor zsírjára sül, sok zúzott fokhagymával, csipetnyi majoránnával, reszelt citromhéjjal ízesítjük, és annyi tejfölt öntünk rá, hogy se híg, se sűrű ne legyen.

Sebtiben ki is tálaljuk (a birkahús gyorsan mered), köretként meg vajas galuskát adunk hozzá.

Ha szeretnél hozzászólni cikkünkhöz, látogass el Facebook oldalunkra.Megosztom:

INSPIRÁLÓ